HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Ümraniye’de mahalleler barınma hakkı için bir arada

İstanbul Ümraniye’de Tepeüstü, Cemil Meriç ve Ihlamurkuyu mahalleleri barınma hakları için 25 Nisan’da Akgül Düğün Salonu’nda düzenlenen...

İstanbul Ümraniye’de Tepeüstü, Cemil Meriç ve Ihlamurkuyu mahalleleri barınma hakları için 25 Nisan’da Akgül Düğün Salonu’nda düzenlenen toplantıda bir araya geldi. Toplantıda ilk olarak konuşan İsmail Coşkun, 16 mahallede toplantılar düzenlediklerini, bu mahallelerin bir araya gelmesini engellemek için 5-6 mahallenin rayiç bedelini belirlemediklerini, 2-3 mahallenin rayiç bedelinin de belirlenmediğini söyledi. Coşkun sözlerini
şöyle sürdürdü: “Bu sorunun tek çözümü var. Antalyalı köylüler kanunu iki kere değiştirdi. Biz de mücadelemize sahip çıkarsak kanunu 50 kere değiştiririz.”
Coşkun konuşmasının devamında evleri mahkemelik olanın diğerlerinden bir farkı olmadığını, herkesin kentsel dönüşüme tabi olabileceğini ya da rayiç bedel istenebileceğini söyledi. Coşkun’un ardından Avukat Ziya Çelik söz aldı. Çelik konuşmasında, İstanbul’da 2B kapsamına giren toplam 82 bin tane hak sahibi olduğunu söyledi. Çelik, elinde tapusu olanın da, tapu tahsis belgesi olanın da, 2B Yasası kapsamına girenin de birleşmesi gerektiğini belirtti. Çelik, rayiç bedelin ödenmesi durumunda bile TOKİ tarafından evlerin ve mahallelerin özel proje alanı ilan edilebileceğini bu nedenle kentsel dönüşümle yüzyüze gelen  mahallelerin ortak hareket etmesi gerektiğini vurguladı. Çelik, Ayazma Mahallesi’nde yaşananları örnek verdi.
Avukat Ziya Çelik, 2B Yasası kapsamında istenen rayiç bedele itiraz edip dava açılması durumunda kişinin tüm haklarından mahrum olduğunu söyledi.
Çelik’in ardından konuşma yapan Alper Ateş, konuşmasına Tozkoparan Mahallesi’nin riskli alan ilan edildiğini söyleyerek başladı. Ateş, Dikmen Vadisi’nde 8 yıldır süren mücadeleyi anlattı. Antalya’da 300 kişinin 2B yasasına geri adım attırdığını belirten Ateş, “Bugün burada yapmamız gereken herkesin birbiri ile iletişim halinde olması ve mahallemizi bu örgütlenmeden haberdar etmek” dedi.
Ateş’in konuşmasının ardından mahalleliler sorularını sordu.
Ümraniye’nin Alemdağ ve Çekmeköy mahallelerinden de toplantıya katılım oldu.
Ümraniye halkı 7 Nisan’da barınma hakları için AKP İlçe binasına yürümüştü. Ümraniye’de 2B Yasası kapsamına giren ve evlerinin arazisi mahkemelik olan mahallelilerin 16 mahallede mücadelesi sürüyor.
Toplantı öncesinde sohbet ettiğimiz mahalleli kadınlar yaşadıklarını, neler yapacaklarını Sendika.Org'a anlattı. Gürçiçek Coşkun: 2070 parsel denen kısmın sahipleri çıktı. Bu parsel mahkemelik olmuş. Ne olduğunu ne bittiğini bilmiyoruz. Bu parselde yer alan arsaların bizden önce sahipleri varmış. Biz sesimizi duyurmak için elimizden geleni yapacağız.  Gönül Turhan: TOKİ'ye devredileceğine dair söylentiler de var. Ama biz TOKİ istemiyoruz. Biz 35 senedir buradayız. Buradan nereye gideceğiz. Mücadele etmek zorundayız. Emekli maaşlarıyla geçinen insanlarız biz istenen paraları ödeyemeyiz.  Emine Özmen: Biz zaten buralar için para verdik bir daha mı para vereceğiz. Yıllardır burada yaşıyoruz, buralar yaşanacak yer oldu herkes başına üşüştü. Çöp kamyonu gelmiyordu mahalleye yolları kestik öyle geldi. Her şeyi biz getirdik, vergisini verdik. Şimdi de gitmemizi istiyorlar. Tek elle bir şey olmaz mücadele etmemiz ve birleşmemiz lazım.
Toplantı öncesinde sohbet ettiğimiz mahalleli kadınlar yaşadıklarını, neler yapacaklarını Sendika.Org’a anlattı.
Gürçiçek Coşkun: 2070 parsel denen kısmın sahipleri çıktı. Bu parsel mahkemelik olmuş. Ne olduğunu ne bittiğini bilmiyoruz. Bu parselde yer alan arsaların bizden önce sahipleri varmış. Biz sesimizi duyurmak için elimizden geleni yapacağız.
Gönül Turhan: TOKİ’ye devredileceğine dair söylentiler de var. Ama biz TOKİ istemiyoruz. Biz 35 senedir buradayız. Buradan nereye gideceğiz. Mücadele etmek zorundayız. Emekli maaşlarıyla geçinen insanlarız biz istenen paraları ödeyemeyiz.
Emine Özmen: Biz zaten buralar için para verdik bir daha mı para vereceğiz. Yıllardır burada yaşıyoruz, buralar yaşanacak yer oldu herkes başına üşüştü. Çöp kamyonu gelmiyordu mahalleye yolları kestik öyle geldi. Her şeyi biz getirdik, vergisini verdik. Şimdi de gitmemizi istiyorlar. Tek elle bir şey olmaz mücadele etmemiz ve birleşmemiz lazım.

Muharrem Şahin: Biz belediyeden öğrendiğimize göre evimiz mahkemelikmiş. Belediye bizim yapacağımız bir şey yok dedi. Özel buraları parsellemiş. Bize mahkeme sürecine dair kesin bilgiler verilmiyor. Ancak biz ne pahasına olursa olsun mücadele edeceğiz. Biz 50 senedir bu bölgedeyiz.   İsmail Şen: Bu bölgeyi birileri gasp etmiş. 50 yıldır burada oturuyoruz. Ama evimizin sahibi olu olmadığımız belli değil. Ihlamurkuyu Mahallesi 2B kapsamına giriyor. Ben Ihlamurkuyu'dan geldim. Belirlenen rayiç bedellerin altından kalkmamız mümkün değil.   Mahmut Ballıkaya: Buranın çilesini biz çektik şimdi de gitmemizi istiyorlar. Mücadele etmekten başka çaremiz yok.
Muharrem Şahin: Biz belediyeden öğrendiğimize göre evimiz mahkemelikmiş. Belediye bizim yapacağımız bir şey yok dedi. Özel buraları parsellemiş. Bize mahkeme sürecine dair kesin bilgiler verilmiyor. Ancak biz ne pahasına olursa olsun mücadele edeceğiz. Biz 50 senedir bu bölgedeyiz.
İsmail Şen: Bu bölgeyi birileri gasp etmiş. 50 yıldır burada oturuyoruz. Ama evimizin sahibi olu olmadığımız belli değil. Ihlamurkuyu Mahallesi 2B kapsamına giriyor. Ben Ihlamurkuyu’dan geldim. Belirlenen rayiç bedellerin altından kalkmamız mümkün değil.
Mahmut Ballıkaya: Buranın çilesini biz çektik şimdi de gitmemizi istiyorlar. Mücadele etmekten başka çaremiz yok.
Sendika.Org

Business News