Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

Ve Çaykur’da grev başladı

ÇAYKUR’a bağlı 58 işletmede grev var. On bine yakın işçinin katılması beklenen greve bu sabah saat 08.00’de ÇAYKUR Genel Müdürlüğü önünd...

ÇAYKUR’a bağlı 58 işletmede grev var. On bine yakın işçinin katılması beklenen greve bu sabah saat 08.00’de ÇAYKUR Genel Müdürlüğü önünde yapılan basın açıklamasıyla başladı.
Tekgıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel’in yaptığı açıklamaya Türk-İş yönetimine muhalif Sendikal Güç Birliği Platformu bileşeni sendikaların başkanları ve DİSK Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan
Serdaroğlu’nun yanı sıra birçok demokratik kitle örgütü temsilcisi de katıldı.
Basın açıklamasının ardından eyleme katılanlar Tekgıda-İş binasına doğru yürüyüşe geçti. ÇAYKUR Genel Merkezi’nde hemen hemen bütün işçilerin greve katılım sağladığı öğrenildi.
Kemalpaşa – Artvin

Artvin Kemalpaşa Çay Fabrikası’nda da  işçilerin greve başladığı öğrenildi. İşçiler fabrika önünde tulumlar eşliğinde horon tepiyor. Kemalpaşa’da Hak-İş’e bağlı Öz Gıda-İş ise grevi kırmaya çalışıyor. Az sayıda Öz Gıda-İş üyesinin tüm uyarılara rağmen kart basarak fabrikaya girdiği belirtildi.
Fındıklı – Rize

ÇAYKUR Genel Müdürü’nün grevci işçilere yönelik tehditleri sürerken Fındıklı’da da greve yoğun bir katılım oldu.

Hopa – Artvin

Hopa ÇAYKUR fabrikasında çalışan Tekgıda-İş Hopa Temsilcisi Engin Kaptan grev ile ilgili Sendika.org’a konuştu. Haklarını sonuna kadar arayacaklarını ifade eden Kaptan şunları söyledi:
Biz Hopa olarak daimi işçiler ve geçici (mevsimlik) işçiler olmak üzere 300 kadar çalışan, haklarımızı 5 yıldan beri alamadık. Sendikamızın ÇAYKUR Genel Müdürlüğü ve bakanlık nezdinde yaptıkları görüşmeler sonuçlanıncaya kadar grevimizi sürdüreceğiz. Sosyal haklarımızı demokratik yoldan aramaya devam edeceğiz.
Hopa’da işçiler, ÇAYKUR fabrikası önünde tulum eşliğinde horon teperek, halaylar çekerek grevlerini sürdürüyor.
Tirebolu – Giresun
Giresun’un Tirebolu ilçesinde de ÇAYKUR işçileri sabah 08.00′de “Bu işyerinde grev vardır” pankartını asarak greve çıktı.

DİSK, Çaykur’da greve çıkan sınıf kardeşlerinin yanındadır!

DİSK Genel Başkanı Kani Beko’nun açıklaması:
TEKGIDA-İş Sendikası, Çaykur ve Kamu İşverenleri Sendikası’nın TİS görüşmelerinde taleplerini kabul etmemesi üzerine kararlı adımlar atarak son derece önemli bir karar aldı. Bugün, Rize, Artvin ve Trabzon başta olmak üzere Doğu Karadeniz’de 58 işletmede 10 bin işçiyle greve başlıyor.
Kamuda önemli nitelikler taşıyan bu grevin işçi sınıfının hak ve özgürlükler mücadelesine de önemli katkılar sunacağına inanıyoruz. Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs’ı grevde karşılayacak sınıf kardeşlerimizin ve TEKGIDA-İŞ Sendikası’nın yanındayız.
Dayanışma duygularımızla mücadelelerini selamlıyor, başarılar diliyoruz.
Yaşasın işçi sınıfının dayanışması!
Yaşasın ÇAYKUR işçisinin onurlu direnişi!
‘Türk-İş, 34 sendikasıyla ÇAYKUR işçisinin yanındadır’
Türk-İş Yönetim Kurulu’nun açıklaması
TÜRK-İŞ’e bağlı TEK GIDA-İŞ Sendikamız, bugün ÇAYKUR’ da greve başlamıştır.
10 bin işçiyi kapsayan grev, ÇAYKUR’un 60 yıllık örgütlenme tarihindeki ilk grev olma özelliği taşımaktadır. TEK GIDA-İŞ Sendikamız, Kamu İşveren Sendikası KAMU-İŞ ile aylardır sürdürdüğü görüşmelerde uzlaşma elini defalarca uzatmış, ancak işveren, sendikamızın haklı taleplerini kabul etmemekte ısrar etmiştir.
ÇAYKUR işçisi, HAK-İŞ’ in Hükümet eliyle kurumda yaptığı işçi çalma girişimleri nedeniyle beş yıl süren bir mağduriyet yaşamıştır. KAMU-İŞ, İşçi Konfederasyonları ve üyeleri arasında bilinçli bir şekilde ayırım yapmakta, HAK-İŞ üyesi Sendikaya verdikleri hakları benzeri durumdaki ÇAYKUR işçisine vermemektedir. Bu mağduriyet, ancak ve ancak sendikamızın haklı talepleri doğrultusunda giderilebilir. Grev, sendikalar için bir amaç değil, hak alma mücadelesinde bir araçtır.
ÇAYKUR’da başlayan grevin “10 şiddetinde bir deprem” niteliğinde olacağını ifade eden işveren, bu depremin yaşanmaması için gerekli adımları bir an önce atmalı ve ÇAYKUR işçisinin haklı taleplerini yerine getirmelidir.
TÜRK-İŞ, kendisine bağlı 34 sendikasıyla TEK GIDA-İŞ Sendikamızın ÇAYKUR’da başlattığı grevi desteklemekte, Sendikamızın bu haklı mücadelesinde yanında olduğunu bildirmektedir.
Sendikal Güç Birliği Platformu (SGBP) ÇAYKUR grevine destek açıklaması yayımladı. SGBP Dönem Sözcüsü Kristal-İş Genel Başkanı Bilal Çetintaş şu açıklamayı yaptı:
ÇAYKUR Grevcilerinin Yanındayız
Çaykur işçisi 61 yıllık tarihinde ilk kez bugün 58 işletmede aynı anda greve çıktı. İşverenin uzlaşmaz tutumu nedeniyle işçilere ve sendikaya grev hakkını kullanmaktan başka yol kalmamıştır. Çaykur işçisi insanca yaşamaya yetecek bir ücret istiyor. Kayıplarının telafi edilmesini istiyor. Bu talepler bir an önce karşılanmalıdır.
Sendikal Güç Birliği Platformu’nu oluşturan sendikaların Genel Başkanları olarak bizler, Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu’nun da katılımıyla bugün sabah 08.00’da Çaykur işçisiyle birlikte grev pankartını astık.
Grevin sadece başlangıcında değil, grev başarıya ulaşıncaya dek Tekgıda-İş Sendikası ve Çaykur işçisinin yanında olacağız. Sendikal Güç Birliği Platformu’nu oluşturan sendikalar olarak Çaykur işverenini uzlaşmaz tutumundan vazgeçmeye, işçilerin ve sendikanın taleplerini yerine getirmeye davet ediyoruz.
Devrimci Sağlık-İş: ‘Bu grev çay işçisinin emeğine, sendika hakkına sahip çıkmasının ilanıdır’
ÇAYKUR işçilerinin grevine DİSK Devrimci Sağlık-İş’ten destek açıklaması geldi. “ÇAYKUR işçisinin yanındayız” diyen Devrimci Sağlık-İş, grevi, çay işçisinin emeğine ve sendikasına sahip çıkmasının ilanı olarak değerlendirdi.