Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

“Ya evini ver ya da kamulaştırıp biz alalım”

İstanbul Tuzla’ya bağlı Orhanlı, Aydınlı ve Konaşlı’da mahalleliler TOKİ tarafından yapılmak istenen istimlak-kamulaştırma karşı sokağa ...

İstanbul Tuzla’ya bağlı Orhanlı, Aydınlı ve Konaşlı’da mahalleliler TOKİ tarafından yapılmak istenen istimlak-kamulaştırma karşı sokağa çıktı. Tuzla’da üç yıldır süren yıkım tartışmasında yeni havaalanına aydınlatma alanı yapılacağı iddiasıyla halkın evleri yıkılmak isteniyor.
3 yıl önce Milli Savunma Bakanlığı’nın belirlediği 17 binayı kapsayan aydınlatma alanı, kamulaştırma
yetkisinin TOKİ’ye verilmesiyle önce 300′e, sonra da 700′e çıktı. Kamulaştırma planlarının sınırları Orhanlı’yı aştı ve Aydınlı ile Konaşlı mahallelerini de kapsadı. Üç mahallede toplam 5 bin hane TOKİ tarafından kamulaştırılmak isteniyor.
Mahallelilere tebligat gönderen TOKİ, pazarlığa çağırdığı kişilere, “Tapunuz var ama imarınız yok. İşgalcisiniz” diyerek, maliyet ve vergi bedeli hesaplarını çıkarttı. Ayrıca TOKİ yetkilileri “Ya evinizi verirsiniz ya da istersek kamulaştırırız. Kanunla, polisle, jandarmayla zorla alırız” diyerek mahallelilere tehditte bulundu.
Mahalleliler 21 Nisan’da sokağa çıktı ve  Orhanlı Muhtarlığı’na yürüdü. “Kamulaştırma bahane rant şahane”, “TOKİ elini evimizden çek” yazılı pankartların arkasından yürüyen mahalleliler, “TOKİ yasası sermayenin kasası”, “Susma sustukça sıra sana gelecek” sloganları atarak yürüdü.
Mahalleliler adına basın açıklaması yapan Aysel Genç, kamulaştırma kararı alan TOKİ’nin planlarını uygulamak için mahalleliyi bölmeye çalıştığını söyleyerek TOKİ’nin “işgalcisiniz” açıklamasına şöyle yanıt verdi: “Bizler ne işgalciyiz ne de hazine arazisine bedavadan sahip olmuş insanlarız. Tapularımız var, 15-20 yıldır burada ikamet ediyoruz. Okulumuz, lisemiz, camimiz, altyapımız, her şeyimiz var. Her seçim döneminde türlü vaatlerle kandırıldık, imar planlarımız bir türlü çıkarılmadı. Ta ki rantiyeye uygun hale gelene kadar. Ey TOKİ, mazlumun hakkını yemek için acelen ne! Bizler de kamuyuz, evlerimizi yıktırmayacağız. Her cebine para koyan insanların kolayca yaşam alanlarını elinden alabilir mi?”
Mahallelilerde Ekrem Servi, “Bizim evlerimiz tapulu olmasına rağmen TOKİ herhangi bir tebligat yapmadan bizi mahkemeye verdi” dedi. 15 yıldır Orhanlı Mahallesi’nde oturan Yaşar İlbars ise evlerinin zorla ellerinden alınmak istendiğini belirtti.