Reyhanlı’da en az 43 kişinin ölümü, 25’i ağır 100’den fazla yaralının olduğu patlamalara ilişkin hükümetten sorumluluğu üstlenen tek bir açıklama gelmedi. Başbakan Erdoğan, temkinli bir şekilde “sürece zarar gelmesin” cümlesini yinelerken, Ahmet Davutoğlu yeni saldırılar olabileceğini söyledi. NATO ve ABD ise AKP’ye tam destek verdi
Başbakan Tayyip Erdoğan, valisiyle, istihbarat birimleriyle Hatay’da olduklarını ve saldırının kimler tarafından düzenlendiğini araştırdıklarını söyledi. “Aman sürece zarar gelmesin” nakaratını, 43 kişinin ölümünden sonra da yineleyen Erdoğan, saldırının “yeni dönemi hazmedemeyen, özgürlük havasının teneffüs edilmesine olumlu bakamayanlar” tarafından gerçekleştirilmiş olabileceğini öne sürdü.
AKP’nin kanatları altına aldığı cihatçı çetelerin Hatay’da yarattığı gerginliği “hassasiyet” olarak nitelendiren Erdoğan, kentteki hassasiyetlerin kaşınabileceğini, panik havası yaratılabileceğini de iddialarına ekledi. Erdoğan, konuşmasını sabır dileyerek bitirdi.
Davutoğlu saldırıyı güleryüzle karşıladı: ‘Yeni saldırılar da olabilir’
Ahmet Davutoğlu yeni saldırılar olabileceğini güleryüzle söyledi.
Ahmet Davutoğlu yeni saldırılar olabileceğini güleryüzle söyledi.
AKP’nin Suriye politikasının baş mimarı, patlamaların baş sorumlularından, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Almanya ziyareti sırasında gerçekleşen patlamayla ilgili basının sorularını yanıtladı.
Davutoğlu, halkların içine çekildiği savaşı “Suriye’deki geçiş sürecinde böyle çok sayıda provokasyon olabilir. Başta Hatay olmak üzere bu tür saldırılara hazırlıklı olmalıyız. Suriye başta olmak üzere çeşitli gerekçelerle bu tip olaylar yaşanabilir” sözleriyle olağan bir şey gibi sundu. Ahmet Davutoğlu’nun soğukkanlı olma çağrısı yaptığı sırada gülmesi de dikkat çekti.
Güler ve Atalay Suriye’yi hedef gösterdi
Patlama sonrasında televizyon muhabirlerinin “ortalık ceset dolu” aktarımları yaptığı sırada “sadece 4 ölü var” diyen Muammer Güler, saatler 21.00’a gelirken bir kez daha kameraların karşısına geçti. Güler, saldırıyı gerçekleştirenlerin Suriye’deki rejim ve istihbaratı ile birlikte olan, örgüt üyesi kişiler olduğunu fakat saldırının sınır dışından değil, ülke içinden geldiğini iddia etti. Güler, “Örgüt üyesi” ifadesini açmaya tenezzül etmedi.
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, patlayan aracın Suriye plakalı olduğu iddialarına “Henüz belli değil” yanıtı verirken, olayda Suriye boyutuna önem vermek gerektiğini belirtti. Atalay, “Suriye sınırı çok hareketli, risklere açık. Cilvegözü olayından sonra sıkı tedbirler vardı. Araştırmalardan sonra aracın dışarıdan gelip gelmediği de açığa çıkacak” dedi.
Arınç ne dedi?
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da Suriye’den Türkiye’ye gelen “masum insanların” Esad rejimi tarafından hedef alındığını söylediği açıklamasında anlaşılması güç şu cümleyi sarf etti:
“Onların Muhaberat ile ve silahlı örgütleriyle böyle şeytanca bir planı uygulamak, hatta planlamak onlar için herhalde olağan şüpheli noktasındaki düşüncelerimizdir.”
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu sağlıkla ilgili tüm önlemleri aldıklarını belirtirken, AKP Hatay Milletvekili Adalet Bakanı Sadullah Ergin de hemşerilerini soğukkanlı durmaya davet etti.
Gül ve TSK’den birer cümle
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, basın başdanışmanı aracılığı ile yaptığı tek cümlelik açıklamada “provokasyonlara karşı uyanık ve dikkatli olunması” çağrısı yaptı.
TSK de saldırının “insanlıktan nasibini almamış, vicdanı kararmış, gözünü kan bürümüş odakların masum insanlara saldırısı” olarak niteleyen tek cümlelik bir açıklamaya imza attı.
CHP: Hükümet dış politikasını gözden geçirsin
Reyhanlı patlamalarına ilişkin muhalefetten de açıklamalar geldi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Tayyip Erdoğan’ın ve AKP’li bakanların temkinli durma ve soğukkanlılığa davet etme taktiğine destek verdi. Kılıçdaroğlu, hükümeti dış politikasını gözden geçirmeye çağırdı.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise Tayyip Erdoğan’ın Beşşar Esad’a yönelik nefret söyleminin ülkeye kışkırtma ve saldırı olarak döndüğünü ifade etti. Erdoğan’ın Suriye’yi kapsamına alan savaş dilinin ve ABD’nin dikkatini çekmek için ülkeyi kirli ve kanlı bir girdaba soktuğunu dile getiren Bahçeli, Suriye ve PKK’nin Türkiye menfaatlerinin aleyhine hareket ettiğini öne sürdü.
Emperyalistler aktif taşeronun yanında
Suriye’ye yönelik savaş politikalarının taşeronluğuna soyunan AKP’ye emperyalistlerden destek geldi. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, saldırıları kınadığını, Türkiye halkı ve yetkilileriyle dayanışma içinde olacaklarını açıkladı.
ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone, ABD’nin saldırganları yargı önüne getirmek için AKP hükümetinin yanında olduğunu ifade etti ve saldırıyı kınadı.
Rusya: ‘Saldırı barış konferansına karşı’
Rusya adına ise Parlamentosu Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Aleksey Pushkov bir açıklama yayımladı. Saldırılardan Suriye hükümetinin sorumlu tutulmasını eleştiren Pushkov, “Bazı uluslararası oyuncuların, Reyhanlı’daki terör saldırılarından Suriye makamlarını sorumlu göstererek Suriye’deki krizi çözmek için toplanacak barış konferansını bozmak istediğini düşünüyoruz” dedi.
Daha yeni Daha eski