Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

BM: Kimyasal silahı iktidar değil, ÖSO kullanıyor

Suriye’de iktidarın kimyasal silah kullandığı iddiası ABD tarafından daha fazla dile getirilirken, BM’nin açıklaması tam ters yönde old...

Suriye’de iktidarın kimyasal silah kullandığı iddiası ABD tarafından daha fazla dile getirilirken, BM’nin açıklaması tam ters yönde oldu
Birleşmiş Milletlerin Suriye Bağımsız Araştırma Komisyonu üyesi Carla del Ponte, İsviçre televizyonuna verdiği mülakatta, Suriye’deki muhalif güçlerin etkili bir kimyasal silah olan Sarin gazını kullandıklarına dair bazı bilgilere sahip olduklarını açıkladı.
Del Pont bu bilgiyi saldırı kurbanları, doktorlar ve hastane yetkilileriyle görüşmelerine dayandırdı. Komisyonun kimyasal silahların kullanımı ile ilgili resmi raporunu ilerideki bir tarihte açıklaması bekleniyor.
BM Araştırma Komisyonu üyesinden bu bilgiler gelirken NATO Genel Sekreteri Rasmussen, yaptığı Suriye’de kimyasal silah kullanıldığı yönünde bulgulara ulaşıldığını ancak failler hakkında net bilgi bulunmadığını belirtti.
Türkiye suçlanmıştı
Mart ayında Halep şehri yakınlarındaki Han el Essal’da Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafından düzenlenen ve 25 kişinin öldüğü füze saldırısının bir kimyasal silah saldırısı olduğu iddia edilmişti.Suriye’de iktidarın muhalefetin kimyasal silah kullandığı yönündeki iddiasını Rusya Dışişleri Bakanlığı doğrularken Suriye Enformasyon Bakanı Ümran el Zubi bu saldırıda Türkiye ile Katar’ın ‘yasal, ahlaki ve siyasi sorumluluğu’ olduğunu söylemişti  Bunun üzerine Başbakan Tayyip Erdoğan, ”Türkiye kimyasal silah kullandığı bir durumda hiç olmamıştır. Cephaneliğimizde kimyasal silah yok. Suriye rejimi Türkiye hakkında ne dediğini bilmiyor” karşılığını vermişti.