Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

Cengiz Çandar, senin maliyetin ne kadar?

Adını artık doğru koymak gerekir: 11 Mayıs Reyhanlı Katliamı. Katliam bir çoğumuz için şok etkisi yaratsa da, kalemşorluğu, savaş bezirg...

Adını artık doğru koymak gerekir: 11 Mayıs Reyhanlı Katliamı.
Katliam bir çoğumuz için şok etkisi yaratsa da, kalemşorluğu, savaş bezirganlığı bugünkü (13 Mayıs) yazısı ile artık kesin biçimde itibariyle tescillenecek olan Cengiz Çandar için bu katliam çok da şok edici değilmiş.
Cengiz Çandar bugün Radikal’de Hürriyet’in internet sitesinde yayımlanan yazısında geri dönülmez bir biçimde insan olmanın sınırlarını açık bir biçimde çizen ve de yazdığı düşüncelerinden dolayı özür dilese bile kabul görmesi imkansız bir yazı kaleme almış: İsrail’e Vuramayan Reyhanlı’ya Niçin Vurur?
Ortadoğu konusunda ciddi uzman (!) olan Çandar yazısına Suriye ile ilgili satranç oyunundaki hamlelerin analiziyle başlayıp devam ederken, insanın kanını donduran şu cümleleri kurabilmiş:
“Bu nedenle, Reyhanlı’daki patlamaları ve şimdiye dek herhangi bir benzeri olayda görülmemiş yükseklikteki can kaybını, Ortadoğu politikasında “etkili bir aktör” olmanın “kaçınılmaz maliyetlerinden biri” olarak görmek gerekiyor.” (Vurgular bana ait)
Evet yanlış okumadınız. Bir işletme dersi kitabı ya da makalesi değil okuduğunuz. Resmi rakamlara göre 45’in üzerinde insanın yaşamına mal olan bir katliam için Çandar’ın kullandığı ifade: “Kaçınılmaz maliyetlerden biri”
Emperyalizm için, kapitalizm için insanların ne anlama geldiğini gösteren en net ifadedir bu sözler. Ve mevcut devlet-i alimiz için de bunun böyle olduğunu, bu insana sadece  “maliyet” gözüyle bakan faşist düşünceyi, 500 gündür adalet bekleyen Roboski’de ailelere verilmek istenen ama yüzlerine fırlatılan paralarda gördük
Çandar’ın yazısı o kadar mide bulandırıcı ki yazı üzerine uzun uzun değerlendirme yapmak hem yazının bir anlamı olduğu algısını yaratacaktır hem de katliamda hayatını kaybeden insanların anısına hakaret olacaktır.
Sadece şunu sorarak bitirmek istiyorum: Cengiz Çandar senin maliyetin ne kadar?
Eğer açıklarsa, merak buyurmasın, büyük bir kampanya ile ve de çok hızlı biçimde susması için gereken maliyeti elbette toplarız.DOĞAN EMRAH ZIRAMAN-SENDİKA.ORG