Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

Evrensel ve Özgür Gündem, Mazlum-Der raporunda neyi gör(e)medi

Göçmenlerin arkasına sığınıp, Reyhanlı halkını linççi göstererek AKP'yi aklama ve dikkati başka yere çekmeyi amaçlayan Mazlum-Der r...

Göçmenlerin arkasına sığınıp, Reyhanlı halkını linççi göstererek AKP'yi aklama ve dikkati başka yere çekmeyi amaçlayan Mazlum-Der raporu birçok kesimin tepkisini çekti. Evrensel ve Özgür Gündem’in ise Mazlum-Der’in AKP’yi aklamaya yönelik amacını görmezden geldikleri görüldü.
Hakan Albayrak adlı yandaş kalemin Reyhanlı halkına yönelik çirkin ithamlarının biraz daha "usulüne uygun" şekilde yazılmış bir örneği olarak görülebilecek bu rapor birçok kesimin de tepkisini çekti.
Ancak Evrensel ve Özgür Gündem’in raporu esas alarak, Mazlum-Der’in AKP’yi aklamaya yönelik amacını görmezden geldikleri görüldü.
Evrensel “Hatay bomba üstünde oturuyor”
Evrensel raporu “Hatay, bomba üstünde oturuyor” başlığı ile gördü. Haberde şu ifadelere yer verildi:
“Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde meydana gelen patlama sonrası ilçede incelemelerde bulunan Mazlumder heyeti, ön raporunu yayınladı.
Reyhanlı’nın sosyolojik yapısına dair bilgilerin de yer aldığı raporda, mülteci kampı bulunmamasına rağmen ilçe merkezinde 50 bin civarında Suriyelinin kiralık evlerde, 50 bin Suriyelinin ise civardaki köy, kasaba, sınır boyu ve Suriye sınır tarafında oluşturulan Atme kampında yaşadığı belirtildi.”
evrensel_reyhanli.jpg
Evrensel’in Mazlum Der’in Alevileri linççi olarak itham ettiği kısmı da aynen aktardığı görüldü. İşte o kısım:
ALEVİ BELDELERİNE SIÇRAYABİLİR!
“Reyhanlı’da yaşananların bir süre sonra Antakya merkezde veya Alevi vatandaşların yaşadığı Harbiye, Samandağı gibi beldelerde yaşanabileceği iddiaları çok sık dile getirilmekte” denilen raporda, her gün ‘falanca yerde bir bomba yüklü bir araç ele geçirildi’ dedikodularının özellikle sosyal medya aracılığıyla yayıldığına dikkat çekildi.
Özgür Gündem: “Irkçılar iş başında”
Özgür Gündem de benzer bir habercilik yaparak Reyhanlı halkının ve Alevilerin suçlandığı raporu “Irkçılar işbaşında” diyerek verdi. Haberde şu ifadeler kullanıldı:
“Reyhanlı katliamının ırkçı faşistlerin kentte cirit attığı belirtiliyor. Irkçıların mültecilere linç girişimlerinde bulunduğu belirtiliyor.
Mazlum Der’in raporuna göre kentte mezhep çatışması riski olduğu vurgulanırken, bir mültecinin linç edildiği ancak kayıtlara ‘patlamada öldü’ şeklinde geçtiği belirtildi.”
gundemmazlum.jpg