Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

İşte Galataport'un yeni sahibi!

Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ’ye ait Galataport olarak bilinen Salıpazarı Liman Sahası’nın 30 yıl süreyle işletme hakkı verilmesi y...

Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ’ye ait Galataport olarak bilinen Salıpazarı Liman Sahası’nın 30 yıl süreyle işletme hakkı verilmesi yöntemiyle özelleştirilme ihalesi nihai pazarlık görüşmesinde, 702 milyon dolarla en yüksek teklifi Doğuş Holding verdi.

Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ’ye ait Galataport olarak bilinen Salıpazarı Liman Sahası’nın 30 yıl süreyle işletme hakkı verilmesi yöntemiyle özelleştirilme ihalesi nihai pazarlık görüşmesinde, 702 milyon dolarla en yüksek teklifi Doğuş Holding verdi.

Özelleştirme İdaresinde, Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu’nun komisyon başkanlığında yapılan ihalenin nihai pazarlık görüşmesinde ilk olarak kapalı elemesiz teklifler alındı. İhalede, Doğuş Holding AŞ, Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret AŞ, Polimeks-Folkart-Sembol Ortak Girişim Grubu, Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ, Global Yatırım Holding AŞ-Özak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ-Delta Proje İnşaat Turizm ve Sanayi AŞ Ortak Girişim Grubu yarışırken, 1. elemeli yazılı turda en düşük teklifi veren Polimeks-Folkart-Sembol Ortak Girişim Grubu, 2. elemeli yazılı turda en düşük teklifi veren Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ elenirken, kalan 3 firmayla açık artırmaya geçildi.


Açık artırmada başlangıç tutarı 701 milyon dolar, artırım aralığı ise 1 milyon dolar olarak belirlenirken, Global Yatırım Holding AŞ-Özak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ-Delta Proje İnşaat Turizm ve Sanayi AŞ Ortak Girişim Grubu ile Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret AŞ’nin başlangıç tutarını artırmaması üzerine, ihalede başlangıç tutarını 1 milyon dolar artırarak en yüksek teklifi 702 milyon dolar ile Doğuş Holding vermiş oldu.

-İLK İHALEDE 3.5 MİLYAR EURO TEKLİF GELMİŞTİ-

Galataport için “Yap-işlet-devret” modeli çerçevesinde 49 yıllık işletme hakkını kapsayan ilk ihale 2005 yılında yapılmış ve ihalede en yüksek teklifi, 3 milyar 538 milyon 449 bin 233 euro ile Royal Caribbean Cruises Ltd’nin önderliğindeki konsorsiyum vermişti. İhale, Danıştay tarafından iptal edilmişti.

DAKİKA DAKİKA İHALE

16.45 - İhale Komisyon Başkanı Ahmet Aksu ihalede bir elemesiz turun ardından iki elemeli tur yapılacağını, bunun ardından kalan üç şirketle açık artırmaya gidileceğini söyledi.

16.48 - Elemesiz turda kapalı zarf usulü verilen ilk teklifler toplanmaya başlandı.

16.50 - Elemesiz turda en yüksek teklif 375 milyon dolar oldu. Elemeli turlara geçildi.

16.55 - Birinci elemeli turda en düşük teklifi veren Polimeks-Folkart-Sembol Ortak Girişim Grubu elendi. En yüksek tutar 525 milyon dolar oldu. İkinci elemeli tura geçildi.

17.00 - İkinci elemeli turda en düşük teklifi veren Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ elendi. Elemeli turların tamamlanmasıyla kalan üç şirketle açık artırmaya geçilecek.

17.02 - Açık artırma başlangıç fiyatı 701 milyon dolar, asgari artırım aralığı 1 milyon dolar olarak belirlendi.

17.03 - Doğuş Holding AŞ açık artırmaya başlamadan mola istedi.

17.06 - Doğuş Holding AŞ'nin moladan dönmesinin ardından şirketin kararını açıklaması beklenmeden Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret AŞ de mola istedi.

17.09 - Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret AŞ'nin moladan dönmesiyle açık artırma başladı.

17.10 - Alsim Alarko Sanayi Tesisleri AŞ ihaleden çekildi. Global Yatırım Holding AŞ-Özak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ-Delta Proje İnşaat Turizm ve Sanayi AŞ OGG'nin de ihaleden çekilmesiyle Doğuş Holding'e son teklifi soruldu.

Doğuş Holding 702 milyon dolarlık son teklifiyle ihalede en yüksek teklifi verdi.

İHALEYE KİMLER TEKLİF VERDİ?

Galataport ihalesine toplam beş şirket ve grup katılıyor:

- Doğuş Holding AŞ

- Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret AŞ

- Polimeks-Folkart-Sembol Ortak Girişim Grubu

- Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ

- Global Yatırım Holding AŞ-Özak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ-Delta Proje İnşaat Turizm ve Sanayi AŞ OGG

SALIPAZARI LİMANI'NIN TARİHÇESİ

Salıpazarı Limanı 1986 yılına kadar Türkiye'nin ithalat yapılan en büyük limanıydı.

1986 yılında yük gemisi trafiğine kapatılan liman 1988'de de TIR'lara kapatıldı.

Salıpazarı limanı halen yükleme, boşaltma ve depolama hizmeti verirken, İstanbul'a gelen kruvaziyer yolcu gemileri de bu limana yanaşıyor.

LİMANIN ÖZELLİKLERİ

Salıpazarı Liman Sahası 30 bin 175 metrekare açık alana ve 78 bin 810 metrekare kapalı alana sahip.

Dört adet antreposu olan liman günde ortalama 11 gemi kabul edebiliyor.

Limanın iskele uzunluğu ise 1.150 metre.

İLK İHALEDE NE OLMUŞTU?

Eylül 2005'te yapılan ilk ihale 49 yıllık işletme hakkını içeriyordu.

İhalede en yüksek teklifi Royal Caribbean 4,3 milyar dolar ile vermişti. Ancak Danıştay ihaleyi Aralık 2005'te iptaletmişti.

FİYAT NEDEN DÜŞTÜ?

Galataport'un 8 yıl önce yapılan ihalesinde 49 yıllığına 3.5 milyar Euro'luk bir teklif verilmişti. Bugünki ihalede ise işletme hakkı 49 yıldan 30 yıla indirildi. Öte yandan bugünki ihalede ihalenin şartname ile bir önceki ihalenin şartname arasında da farklıklar bulunuyor. Anılan ihalede özelleştirilen alan daraltıldı.

Ayrıca Ofer'in yapmış olduğu yüksek teklifin ödeme planının 49 yıllık vade şeklinde olduğu Doğuş grubunun yaptığı teklifte ise bu paranın 4 yılda ödenmesi planlanmış. Bu açıdan bakıldığında iki teklifin aslında birbirine yakın bir değer olduğu ortaya çıkıyor.

'YÜZDE 20 PEŞİN ÖDEME'

İhale sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Doğuş Grubu CEO'su Hüsnü Akhan, yapılacak olan çalışmanın 3 yıl içinde tamamlamayı planladıklarını açıkladı. Limanın yanı sıra ofislerin yer alacağı proje.

350-400 milyon dolarlık yatırım ile İstanbul'a marka değeri katacak bir proje yapmayı planladıklarını açıklayan Akhan, Galataport ihalesinin peşin ödeme bedeli üzerinden ihale sonuçlandığını dile getirdi.

Ödemeye dair gelen sorulara peşin ödeme yerine taksitli ödeme seçeneğini tercih edeceklerini açılayan Doğuş Grubu CEO'su yatırımdan Grubu tatmin edecek ticari dönüş olmasını beklediklerini kaydetti. Tercih edilen ödeme şekli yüzde 20 peşin iki yıl geri ödemesiz libor artı yüzde 2.5'luk faiz olacak.