Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

İzmir 1 Mayıs için toplandı

1 Mayıs'ı kitlesel bir şekilde kutlamaya hazırlanan İzmirliler sabahın erken saatlerinden itibaren eylem alanına yürümek için topla...

1 Mayıs'ı kitlesel bir şekilde kutlamaya hazırlanan İzmirliler sabahın erken saatlerinden itibaren eylem alanına yürümek için toplantıya başladı. Sendikalar, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler AKP düzenine karşı Gündoğdu Meydanı'nda buluştu.
Güncelleme 15:54
Gündoğdu Meydanı'nında Suavi'nin şarkıları eşliğinde 1 Mayıs devam ederken, TKP alandan çıkarak Kıbrıs Şehitleri caddesinde bulunan il binası önüne geldi. Burada TKP İzmir il sekreteri Savaş Sarı burada TKP kortejine seslendi. Sarı konuşmasında, "AKP'nin karanlığına karşı, emperyalizmin Ortadoğu'daki oyunlarına ve işbirlikçilerine karşı herkesi Türkiye Komünist Partisi saflarında örgütlenmeye çağırıyoruz. AKP'nin zorbalığını, düzenini reddediyoruz, yaşasın sosyalizm, yaşasın devrim" sözleri ile kitleye seslendi. Savaş Sarı'nın konuşmasının ardından TKP korteji eylemi sonlandırdı.
________________________________________________________________________
Güncelleme 15:16
Gündoğdu Meydanı’nda yapılan kutlama, Enternasyonal Marşı ile başladı. ‘Sosyalizm ve devrim mücadelesinde’ yaşamını yitirenlerin anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından KESK, DİSK, TMMOB ve Türk-İş adına ortak basın açıklamasını Türk-İş 3. Bölge Temsilcisi Hasan Hüseyin Karakoç okudu.
Karakoç, ‘emperyalist saldırılara’ karşı KESK, DİSK, TMMOB ve Türk-İş olarak bir araya geldiklerini belirterek, İzmir’de kitleyi bölmek isteyenlerin emellerini gerçekleştiremediğini söyledi.
İstanbul 1 Mayıs kutlamalarına saldıran polisi protesto ettiklerini kaydeden Karakoç, saldırılara karşı her geçen yıl daha örgütlü şekilde alanları dolduracaklarını ifade etti.

Güncelleme 13:30
Cumhuriyet Meydanı'nda kurulan kürsüde Türkiye Komünist Partisi adına alanı selamlayan İbrahim Bulut ise konuşmasında; 1 Mayıs'ta reddediyoruz diyen yurtseverlerin komünistlerin gündeminde ülkedeki gericiliğin, emperyalist projelerin ve piyasacı terörün olduğunu 1 Mayıs'ın bunlara karşı dik bir duruş ile anlamlı olacağını söyledi. 1 Mayıs'ın yılın 364 günü milliyetçiliğin ve liberalizmin batağında boğulup yılın bir günü işçileri keşfetmekle olmayacağını, küçük hesaplarla meseleyi alan sorunu haline getirmekle gerçekleşmeyeceğini söyleyen Bulut, Dersim'de Hatay'da ve İstanbul'da kurulan alanları selamladı. Bulut konuşmasını "gericiliği, piyasacı işbirlikçi AKP iktidarını reddediyoruz, Evet barışı istiyoruz, ancak barış adına ülkemizin AKP planlarına göre yeniden dizayn edilmesini reddediyoruz. Halkların başına bela olan emperyalist Ortadoğu planlarını reddediyoruz. İşçi sınıfının tarihsel kazanımlarının gaspedilmesini reddediyoruz. Yaşamın dini referanslarla şekillendirilmeye çalışılmasını reddediyoruz. Solun, sosyalizmin önündeki engelleri reddediyoruz" sözleri ile konuşmasını sonlandırdı.
İbrahim Bulut'un ardından söz alan BMİS İzmir Şube başkanı Ali Çeltek ise, "Selam olsun denizlerin mahirlerin yoldaşlarına, emekten yana demokrasiden yana olan solculara. Bugün 1 Mayıs bizler bugün AKP faşizmine karşı her alanda tek bir yürek olmak zorundayız." sözleri ile 1 Mayıs'ın önemini vurguladı.
Konuşmalardan sonra Asfalya müzik grubu kürsüde yerini aldı. Alana giriş sırası gelen Cumhuriyet Meydan'ındaki kitle Şair Nihat behram'ın şiirlerinin ardından Gündoğdu Meydanı'na doğru yürüyüşe başladı.
___________________________________________________________________________________
Güncelleme 13:01
Gündoğdu Meydan'ına sendikalar giriş yaptı kürsüden alana giriş yapan kortejler selamlanıyor.
________________________________________________________________________
Güncelleme 12:50
Alana yürüyüşler devam ederken Gündoğdu Meydanı'nda su satan seyyar satıcıların, Büyükşehir Belediyesi zabıta ekipleriyle kavga ettiği bilgisi geldi. Çıkan arbedede zabıtalar satıcıları dövdüler. Tartışmalar, tertip komitesinin araya girmesiyle son buldu. Zabıtaları alan dışına çıkaran komite, kontrol ve yönetimin kendi ellerinde olduğunu belirterek seyyar satıcılara izin verdi. Mallarını kaptıran seyyar satıcılar ise önceki yıllarda böyle bir uygulama olmadığını, mağdur edildiklerini söyledi.
__________________________________________________________________________
Güncelleme 12:40
Türkiye Komünist Partisi'nin Cumhuriyet Meydan'ında kurduğu kürsü coşkulu ve renkli görüntülere sahne oldu.
Kürsü'de Şairler Nihat Behram ve Tuğrul Keskin sıkça yer aldı. Şairler her konuşmanın ardından okudukları şiirlerle hep kürsüdeydi.Tuğrul Keskin 2013 1 Mayıs'ına atfettiği şiirini okudu.
Daha sonra Üniversite Konseyleri adına sahneye çıkan Prof. Dr. Semiha Günal, kitleye hoşgeldiniz diyerek, içinde bulunduğumuz 1 Mayıs'ın en politik 1 Mayıs olduğunun altını çizdi ve "emperyalizme karşı bağımsız bir ülkeyi savunmak için, piyasa karşı emeği, gericiliğe karşı aydınlığı, yeni osmanlı hayallerine karşı enternasyonalizmi, faşizme karşı sosyalizmi savunmak için 1 Mayıs ancak böyle anlamlanacak" dedi.
Kürsüde üniversiteliler adına konuşan Baran Nevcanoğlu AKP'yi reddediyoruz diyen TKP'li öğrenciler adına hepinizi selamlıyorum. AKP'nin gerici, piyasacı ve emperyalizme bağımlı olduğunu her fırsatta dile getirdik ve buna devam edeceğiz. AKP'nin her pisliği karşısında TKP'li öğrenciler olacaktır. AKP gençleri gericileştirmeye çalışıyor. Ama TKP'liler bilimi ve aydınlığı savunmaya devam ediyor" şeklinde konuştu.
Sağlık emekçileri adına konuşan Dr. Ali Haydar Temel, "bir halkın eşitlik ve özgürlük taleplerinin kendi emperyal planlarına meze yapan gözü dönmüş siysetçileri reddiyoruz. kadını ğreme makinası olarak gören çoluk çocuktan bile tahrik olan sapık dinci gericileri reddediyoruz. Sağlıkta yaşanan yıkımı, AKP eliyle kıştırtılan şiddeti, paran kadar sağlık anlayışını, sağlık emekçilerinin haklarının gasp edilmesini reddediyoruz" diye konuştu.
İzmirli müzik grubu Bandosol'da kürsüye marşlarıyla eşlik ettiler ve AKP'nin baskılarına boyun eğmeyeceklerini dile getirdiler. Bandosol'un marşlarının ardından sahneye solcu liseliler de konuşmaları ile AKP Türkiye'sine karşı mücadeleyi yükselteceklerini söyledi.
Müzik dinletisinden sonra kürsüye çıkan Nazilli İnşaat İşçileri Derneği sözcüsü Engin Tuna "uzun süreli uzun çalıştırılmaya işçiler olarak boyun eğmiyoruz" diyerek 1 Mayıs alanına gelenleri selamladı.
Kürsüye çıkan 8 yaşındaki Sevim Çelik de "Güneşi İçenlerin Türküsü" şiirini okuyarak kitleden büyük alkış aldı.
Cumhuriyet Meydan'ındaki kürsüde konuşmalar devam ediyor.
_________________________________________________________________________
Güncelleme 12:30
BDP, SDP ve EMEP Basmane Meydanı’ndan, KESK’e bağlı sendikalar ile dergi çevreleri Konak Meydanı’ndan, Türk-İş’e bağlı sendikalar ise Alsancak Garı’ndan kutlamanın yapılacağı Gündoğdu Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti.
___________________________________________________________________________
Güncelleme 12:20
İzmir'in çeşitli merkezlerinde başlayan 1 mayıs kolları buralardaki eylemlerini bitirip Gündoğdu Meydanı'na doğru yürüyüşe geçtiler. Karşıyaka’da Belediye binası önünde toplanan KESK’e bağlı sendikalar ve siyasi partiler Karşıyaka iskelesine yürüdü. Bornova Cumhuriyet meydanında toplanan KESK üyeleri, Eğit-Der, Ege Üniversitesi öğrencileri ve siyasi partiler de metroya kadar sloganlarla yürüdü.
Evrensel gazetesinin haberine göre ise sabah işyerlerinde bir araya gelen Çiğli Belediyesi Kafesan işçileri, şantiyeden belediye binasının önüne kadar yürüdü. Çiğli ilçe binası önünde toplanan Emek Partisi üyeleri de belediyeye yürürken, Scheneider işçilerinin katılımıyla burada halaylar çekildi.
Belediye-İş üyesi Narlıdere Belediyesi işçileri belediye garajında kutlama yaptı. KESK’e bağlı sendikalar, yöre dernekleri, siyasi partiler, Alevi Bektaşi Derneği, Belediye-İş Narlıdere Temsilciliği’nin de aralarında bulunduğu 14 kurumdan oluşan Narlıdere Demokrasi Platformu, “Yaşasın iş, barış, özgürlük mücadelemiz” yazılı pankart açarak, Demokrasi Meydanı’nda açıklama yaptı. Açıklamayı okuyan Eğitim Sen 6 No’lu Şube Başkanı Duran Sınacı, laik, bilimsel, demokratik ve anadilde eğitim istediklerini söyledi. Torbalı’da Belediye meydanında, “Güvencesizliğe, taşeron çalışmaya, savaşa ve sömürüye karşı iş barış özgürlük” diyen Eğitim Sen ve SES’in öncülüğünde kutlama yapıldı. Açıklamaya Deri-İş üyesi işçiler de katıldı.
_____________________________________________________________________________
İzmir'de bir sendikalar, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri sabahın ile saatlerinden itibaren eylemin yapılacağı Gündoğdu meydanına yürümek üzere şehrin büyük merkezlerinde toplanmaya başladı. Türkiye Komünist Partisi, Cumhuriyet meydanında büyük bir kürsü kurarken KESK öncülüğünde Konak meydanında toplanılmaya başlandı. Halkevleri buluşma noktası olarak eski sümerbank önünü gösterirken, ÖDP il binası önünde buluşuyor. DİSK Basmane önünde büyük bir kalabalık biriktirmeye başladı. TMMOB da Cumhuriyet Meydanın'da kortejini oluşturmaya başladı.

tkp-izmir-1mayis.jpg
tkp-izmir-1_mayis2.jpg
izmir-1mayis3.jpg
izmir-1mayis5.jpg
izmir-1mayis6.jpg
izmir-1mayis4.jpg (soL - İzmir )