HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Obama ve Erdoğan'dan ortak basın toplantısı

Başbakan Erdoğan ve ABD Başkanı Barack Obama gerçekleştirdikleri ikili toplantının ardından bir basın toplantısı düzenledi. Ba...

Başbakan Erdoğan ve ABD Başkanı Barack Obama gerçekleştirdikleri ikili toplantının ardından bir basın toplantısı düzenledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Barack Obama, Oval Ofis'te yaptıkları ve iki saatten fazla süren ikili görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi.
Erdoğan ve Obama'nın açıklamalarının satır başları şöyle:
"Türkiye'nin yanındayız"
"Pek çok konuyu ele aldık. Özellikle İran konusunda. İran’da kitle imha silahlarına engel olunması konusunda mutabık kaldık" diyen Obama, Türkiye'nin İsrail’le ilişkilerin normalleşmesinden mutlu olduklarını kaydetti.
ABD Başkanı Barack Obama, "teröre karşı" her zaman Türkiye'nin yanında olduklarını kaydederek, Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki bombalı saldırılar için baş sağlığı diledi.
"Cenevre tarafların bir araya getirilmesi için önemli rol oynayacak"
Obama, "Esed rejimi üzerindeki baskıya ve muhalefetle çalışmaya devam edeceğiz. Esed'in içinde olmadığı demokratik bir geçiş süreci için çaba göstermeye devam edeceğiz. Esed'in gitmesi konusunda kararlıyız. Esed'in ortaya koymuş olduğu, çözüme olanak vermeyen şiddet bitmeli. Suriye konusunda Türkiye ile yakın çalışmaya devam edeceğiz. Türkiye, önümüzdeki günlerdeki Cenevre görüşmelerinde Suriye'de tarafların bir araya getirilmesinde önemli rol oynayacak" dedi.
Obama, "çözüm sürecini" de desteklediklerini belirterek, "Türkiye'yi çok uzun süredir rahatsız eden PKK şiddetine yönelik tarihi ve barışçıl çözüm arayışları konusunda siz ve Türk halkının cesaretine yönelik övgülerimi iletmek istiyorum. ABD, sizin uzun süredir aradığınız güvenlik konusunda yanınızda durmaktadır. Türkiye'nin, hukukun üstünlüğü, iyi yönetim ve insan haklarını muhafazasına yönelik çabalarını destekleyeceğiz" dedi.
Obama, Suriye'de kimyasal silah kullanımıyla ilgili iddialar konusunda, "Diplomatik ve askeri olmak üzere ilave adımların atılması seçeneklerini saklı tutuyoruz. Çünkü Suriye'deki kimyasal silahlar bizim, müttefiklerimizin, dostlarımızın ve komşuların da uzun dönemde güvenliğini tehdit ediyor" dedi.
"Suriye'de mutabakat içindeyiz"
Başbakan Erdoğan: "Suriye 1 numaralı konumuzdu. Düşüncelerimizin örtüştüğünü hep birlikte dinledik. Suriye'de kanlı sürecin sonlandırılması için halkın meşru taleplerini karşılayan yeni bir yönetimin inşası konusunda ABD ile tam bir mutabatak içindeyiz. Esad’ın gitmesi, kimyasal silahların engellenmesi önceliklidir. Bu konuda yapılması gerekenleri ele aldık ve akşamki görüşmemizde de tekrar ele alacağız" dedi.
Erdoğan, "Muhalefetin desteklemesi ve Esed'in gitmesi, Suriye'nin terör örgütlerinin faaliyet sahası olmasının engellenmesi, kimyasal silahların kullanılmasının engellenmesi, bütün azınlıkların güvenliklerinin temin edilmesi öncelikli olarak önem arz etmektedir" dedi.
"Gazze ziyaretim İsrail-Filistin barışına katkı sağlayacak"
Erdoğan, "Gazze'ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine yönelik saldırıda hayatını kaybeden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve bir ABD vatandaşı için tazminat ödenmesi noktasında, İsrail Hükümetiyle çalışmalarımız devam ediyor. Bunun yanı sıra Gazze'ye yapacağım ziyaretin gerek İsrail-Filistin barışına gerekse Filistin'in ittifakına önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum" diye konuştu.
Erdoğan, haziran ayı içinde Gazze'ye ziyaretinin söz konusu olduğunu, Batı Şeria'ya da gideceğini bildirdi.

Business News