Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

Özgür Gündem Suriye konusunda AA ile yarışıyor!

Bir süre önce Suriye meselesinde yayın çizgisinin değiştiği gözlemlenen Özgür Gündem, Suriye karşıtı yayın yapmak konusunda, anaakım ve...

Bir süre önce Suriye meselesinde yayın çizgisinin değiştiği gözlemlenen Özgür Gündem, Suriye karşıtı yayın yapmak konusunda, anaakım ve yandaş medya ile yarışır hale geldi. Gazete, “kurgu marifetiyle” Suriye güçlerinin dış destekli cihatçı çetelere düzenlediği operasyonları, “katliam” gibi sundu.
Suriye meselesindeki tavır değişikliği bir süre önce belirginleşen Özgür Gündem, “Suriye karşıtı yayın nasıl yapılır?” konusunda iyiden iyiye Anadolu Ajansı ile yarışır hale geldi.
Gazete, Çarşamba günü “Baas dün de 83 kişiyi katletti” başlıklı bir habere imza attı. Haberin başlığına bakıldığında, devamında Suriye güçlerinin sivillere saldırdığı, kimyasal silah kullandığı ya da savaş suçu işlediği yönünde iddialar ile karşılaşmayı bekleyebilirsiniz ancak haberde bu tür iddialara yer verilmiyor.
“Esad kana doymuyor”, “Ordu yine ölüm yağdırdı” gibi ifadelerle okuyucuda Şam yönetimine karşı nefret uyandırılmaya çalışılan haberde, Suriye güçlerinin silahlı muhaliflere dönük operasyonları ise “katliam” olarak sunuluyor. İngiltere merkezli muhalefet yanlısı Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin de kaynak gösterildiği haberde, hükükmet güçlerinin “havadan ve karadan gerçekleştirdiği operasyonlar ve kullandığı ağır silahlar” bir “suç” olarak lanse ediliyor.
Operasyonlar sonucu öldürülen dış destekli cihatçı militanlar ise “kişi” olarak ifade edilerek, operasyonların “sivillere” yönelik olduğu ima ediliyor.
“Resmi ağızdan operasyonlar”
Özgür Gündem, Suriye resmi haber ajansı SANA'nın silahlı gruplara dönük operasyonlarıyla ilgili haberini de “Resmi ağızdan operasyonlar” alt başlığıyla sunarak “katliam” Suriye tarafından da doğrulandı demeye getiriyor.
“Verilerin doğrulatılması zor”
Haberde dikkat çeken diğer bir kısım ise, SANA'dan alıntılanan bölümün altına düşülen şu not:
Taraflar özgür basın faaliyetlerine izin vermediği için verilerin doğrulatılması zor.
Gazete “veriler güvenilir değil” diyerek, bu ifadeyle “objektifliğini” arz ederken, bir taraftan da güvenilir olmayan bu verilerle “Esad kana doymuyor” diyebiliyor.