HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

PYD'nin Alevi katilleri ile işbirliği sürüyor

"Alevileri testereyle kestim" diyen El Faruk komutanına rağmen, PKK'ye yakınlığı ile bilinen PYD ile bu grup arasındaki i...

"Alevileri testereyle kestim" diyen El Faruk komutanına rağmen, PKK'ye yakınlığı ile bilinen PYD ile bu grup arasındaki işbirliği sürüyor.
Kendilerine Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) adını veren silahlı çatı örgütüne bağlı bazı gruplarla PKK'ye yakınlığı ile bilinen Demokratik Birlik Partisi (PYD) arasındaki Halep'in stratejik öneme sahip Şeyh Maksud mahallesindeki işbirliği sürüyor.
Welati haber portalının bildirdiğine göre, mahallenin batısındaki Eşrefiye'ye de sıçrayan çatışmalarda PYD'ye bağlı Halk Savunma Birlikleri (YPG) ÖSO'ya bağlı silahlı grupların Suriye ordusuna karşı düzenledikleri ortak saldırılarda 17 asker yaşamını yitirdi. Welati çatışmalarda bir YPG milisinin de yaşamını yitirdiğini açıkladı. PYD'nin resmi internet sitesi ise dün yaşanan çatışmalarda üç askerin yaşamını yitirdiğini doğruladı.
Welati çatışmaların PYD ve ÖSO arasındaki eşgüdümün arttığını gösterdiği yorumunda bulundu
Yine o grup
PYD'nin Şeyh Maksud'da ortak hareket ettiği ÖSO grupları arasında Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi lideri Mesud Barzani'ye yakınlığı ile bilinen Kürt grupları ve El Faruk Tugayı bulunuyor.
El Faruk Tugayı'nın komutanlarından Ebu Sakkar'ın Humus'un Bab-ı Amr semtinde bir askerin cenazesini deşerek ciğerini çıkarıp ısırdığını gösteren video tartışma yaratmıştı. İnsan Hakları İzleme Örgütü, görüntüdeki suçu işleyen kişinin Ebu Sakkar olduğunu doğrulamıştı.
Skandal videonun ardından Time'ın ulaştığı Ebu Sakkar "Bütün Alevileri katledeceğiz" demişti. Gerçek ismi Halid Hamad olan El Faruk komutanı "İnşallah bütün Aevileri katledeceğiz. Onlara göndereceğim başka bir video daha var. Videoda başka bir Şebbiha'yı testereyle kesiyorum. Bildiğimiz ağaç testeresi.
Onu irili ufaklı parçalara ayırıyorum" demişti. Ancak bu olay, PYD'yi henüz El Faruk ile yaptığı işbirliğinden vazgeçirmiş değil.
PYD'ye göre 'ılımlılar'
YPG güçlerinin Mart ayı sonunda stratejik mahalleye El Faruk ve diğer muhalif Kürt gruplarını açmasıyla Şeyh Maksud iki aydır yoğun çatışmalara sahne oluyor. ÖSO militanları nedeniyle özellikle mahallenin güneyinde yaşayan Süryani ve Ermeniler Halep merkezine kaçmıştı.
PYD lideri Salih Müslim 13 Nisan'da Fırat Haber Ajansı'na verdiği röportajda bütün silahlı gruplarla anlaşmadıklarını söylemişti. Müslim, "Olan anlaşmalar bazı kesimlerledir, yani herkesle değil. Yani yerel askeri meclisle oluyor. Heseke’deki askeri meclis ile oldu. Halep’te Faruk Tugayı ile oldu. Bunlar Müslüman Kardeşler'dir. Heseke’deki ise liberaldir, liberal kesimdir. Bunlar gerçekten oradaki Arapları temsil ediyor. El Kaide, El Nusra gibi değiller" demişti.
Ancak liderliği Türkiye'de bulunan Müslüman Kardeşler'in Suriye kolu savaşın başından beri Alevilere yönelik düşmanca tutuma sahip. Şubat ayında bu grubun yöneticilerinden Memnun El Hımsi'nin Türkiye'de yaptığı bir konuşmanın kayıtlarının ortaya çıkması tartışma yaratmıştı. Hımsi bu videoda "Suriye'yi Alevi mezarı haline getireceğiz" demiş bunun üzerine Türkiyeli Alevi örgütleri "Müslüman Kardeşler bizim kardeşimiz değil" başlıklı bir açıklama yayımlayarak, hükümetin bu kişilere Türkiye'de Alevilere yönelik katliam çağrıları yapmalarına izin vermesini eleştirmişlerdi.
(soL- Dış Haberler)

Business News