Reyhanlı’da gerçekleştirilen saldırı, tüm dünyada yankılandı. Yabancı medya organları, “Suriye’deki savaş Türkiye’ye sıçradı” gibi yorumları yaptıkları haber ve analizlerinde Türkiye’nin Suriye rejimini suçladığına işaret ederken Türkiye’nin Suriye muhalefetine verdiği destek de vurgulanıyor.

LA TİMES: “SURİYE’YE BAĞLI ŞİDDET TÜRKİYE’DE SIRADAN HALE GELİYOR”

Los Angeles Times, Reyhanlı saldırısını, Suriye’deki şiddetin nasıl sıçramakta olduğunun “son örneği” olarak gözüktüğünü belirttiği haberinde “Patlamaların, Suriyeli mülteciler ile Türk yerli halk arasında gerilimlerin ortaya çıktığı kentte panik yarattığı belirtiliyor” diye yazdı. Türk otoritelerin “hemen saldırıyı Suriye’deki iç savaşa bağladıkları”na dikkat çeken ABD’li gazete, “Suriye’ye bağlı şiddet, Türk topraklarında giderek daha sıradan hale geliyor” görüşünü de öne sürdü.

WASHINGTON POST: “SALDIRI ERDOĞAN’IN WASHINGTON ZİYARETİ ÖNCESİ”

Reyhanlı saldırısının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Suriye krizine odaklanması beklenen Washington ziyaretine birkaç gün kala gerçekleştiğini belirten Washington Post, Başbakan Erdoğan’ın saldıralardan Suriye’nin sorumlu olabileceğini söylerken barış süreci ile bir ilgisi olması olasılığını da dile getirdiğini kaydetti. Gazete, başka hükümet yetkililerinin ise zamanlanmasının, saldırıların Suriye krizi ile bağlantılı olduğunu gösterdiğini söylediklerine de dikkat çekti.

NYT: “SANKİ SURİYELİ MÜLTECİLERE KARŞI OLASI TEPKİLER ENGELLENMEK İSTENİYOR”

New York Times, Türkiye’nin Reyhanlı saldırıları konusunda Suriye istihbarat örgütünü suçlamasının Suriye ile ihtilafta bir tırmanış ve savaşın genişlemesi olasılığını gündeme getirdiğini savundu. ABD’li gazete, Türkiye’nin Esad hükümetini sorumlu tutarak sanki Reyhanlı’daki binlerce Suriyeli mültecilere karşı olası tepkilerini engellemek istediği yorumu da yaptığı haberinde “Reyhanlı etrafında 90 bir yerli insan arasında 25 bin Suriyeli mültecinin yaşıyor” diye yazdı.

BBC: “REYHANLI'DA ÖFKE ÇOK BÜYÜK”

İngiliz BBC, “Balkonlardaki Galatasaray ve Türk bayrakları olmasa görenler Reyhanlı’yı Türkiye’den ziyade savaş içindeki bir ülkenin toprağı olduğunu düşünebilirdi” sözleriyle girdiği haberinde özellikle Reyhanlı halkının tepkilerine ağırlık verdi. BBC “Ağlayanlar, akrabalarına ulaşamayıp öldüklerinden şüphelenenler, ne yapacağını bilemeyip bir köşeye çöküp sadece ve sadece bekleyenler vardı. Ama şaşkınlık ve üzüntünün yanında öfke de büyüktü, hem de çok büyük” dedi.

INDEPENDENT: “TÜRKİYE, SURİYE İSYANININ ÇOK ÖNEMLİ BİR DESTEKÇİSİ”

“Türk liderleri, eylem sözünü verdi” sözlerini öne çıkarttığı haberinde “Türkiye, kanlı iç savaşta Suriye isyanı davasını çok önemli bir destekçisi. Ankara, topraklarını Suriyeli isyancılarca lojistik üs ve tertipleme merkezi olarak kullanılmasına izin verdi” yorumunu da yaptı.

GUARDIAN: “TÜRKİYE, SURİYE’Yİ SORUMLU TUTUYOR”

İngiliz The Guardian gazetesi de “Türkiye, araba bombaları, sınıra yakın bölgede düzinelerce insanı öldürmesinden sonra Suriye’yi sorumlu tutuyor” başlığını kullandığı haberinde Türk hükümetinin Reyhanlı saldırısında Suriye rejiminin istihbarat ajansı ve silahlı gruplarını şüpheli olarak gördüğünü belirtti.

LE FİGARO: “EN ÖLDÜRÜCÜ SALDIRI”-

Fransız Le Figaro gazetesi, Reyhanlı saldırısının Suriye krizinin başlamasından bu yana Türkiye’de gerçekleştirilen “en öldürücü” saldırı olduğunu belirttiği haberinde Suriye Ulusal Koalisyonu’nun saldırıyı kınamasına rağmen Reyhanlı halkının Suriyeli mültecilere yönelik öfkeyi de yansıttı.

LE MONDE: “TÜRKİYE’NİN SALDIRIYI KİMİN DÜZENLEDİĞİ KONUSUNDA TEREDDÜTÜ YOK”

Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Le Monde da, Türk hükümetinin saldırının Suriye rejimine yakın örgütlerce düzenlendiği konusunda “herhangi bir tereddütü”nün olmadığını yazdı. Haberde Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’nın “Türk halkı ve otoriteleri ile dayanışmasını” dile getirdiği mesajına vurgu yaptı.

RT: “SURİYE HÜKÜMETİ İNTİHARA EĞİLİMLİ DEĞİL, MANTIĞA AYKIRI”

Rus haber kanalı RT de, Reyhanlı saldırının, “Suriye’nin küresel politikasındaki mevcut yeri dikkate alındığında, zamanlamasının anlamlı olduğu, kuşku yarattığı” görüşünü yansıtırken bir analistin “Suriye hükümeti intihara eğilimli değil. Türkiye ile kavga etmek mantığa aykırı” değerlendirmelerini yansıtması dikkat çekti.

NEWSWEEK: “BOMBALAR TÜRKİYE’Yİ SALLADI”

New York’ta yayımlanan Newsweek dergisinin internet sayfasında Reyhanlı saldırısı için “Araba bombaları Türkiye’yi salladı” dediği haberinde saldırının “Suriye’deki iç savaşın dramatik bir sıçraması” gibi gözüktüğünü yazdı. Haberde “Suriye devriminin en güçlü dış destekçilerinden biri” olarak nitelenirken Reyhanlı için de “devrimci aktivitenin yuvası” ifadesini kullandı. Bu arada, bir analistin, bombalamaların Başbakan Erdoğan’ın Obama Yönetimini Suriye konusunda daha kuvvetli eylemde bulunmaya ikna çabalarına güç katacağı değerlendirmesine de yer verdi.

EL PAİS: “REYHANLI’YA 25 BİN SURİYELİ SIĞINDI”

İspanya’nın en büyük gazetesi El Pais, Reyhanlı’nın sınıra birkaç yüz metre uzağında bulunduğu, 25 bin kadar Suriyeli’nin Reyhanlı’ya sığındığını anlattıktan sonra Türkiye’nin saldırının sorumlusu olarak Suriye’ye işaret ettiğine dikkat çekti. Gazete, Suriye krizinin aylarca komşu ülkelere sıçramakla tehdit ettiği yorumunu yaptı.

SUNDAY TELEGRAPH: SAVAŞ TÜRKİYE'YE SIÇRADI

İngiltere'de yayımlanan Sunday Telegraph gazetesi, Reyhanlı'da 45 kişinin öldüğü patlamalarla ilgili haberinde "Suriye'deki iç savaş Türkiye'ye sıçradı" dedi.

"Suriye Türkiye'yi bombaladı' başlıklı haberde, bunun Suriye'deki ayaklanmanın başlamasından bu yana Türkiye topraklarında meydana en kanlı olay olduğu belirtildi ve Türk yetkililerin saldırıdan Esad yönetimini sorumlu tuttuğunu aktardı.

Haberde Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın Suriye istihbaratını olağan şüpheli saydıkları açıklamasına yer verildi.

Observer gazetesi de Türk hükümetinin saldırıdan sonra Esad yönetimini uyardığını belirtti. Gazete, saldırının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyaretinin hemen öncesine rastladığını belirtti.

Gazete, görüşmelerde ana gündem maddesinin Suriye olacağını kaydetti.(Anka)
Daha yeni Daha eski