Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

Samandağ, Tarsus, Denizli ve üniversitelerde Reyhanlı Katliamı protestoları

Reyhanlı Katliamı, Hatay’ın Samandağ, Mersin’in Tarsus ilçelerinde, Denizli’de, Ankara’daki Hacettepe Üniversitesi ve Antalya’daki Akde...

Reyhanlı Katliamı, Hatay’ın Samandağ, Mersin’in Tarsus ilçelerinde, Denizli’de, Ankara’daki Hacettepe Üniversitesi ve Antalya’daki Akdeniz Üniversitesi’nde gerçekleştirilen eylemlerle protesto etti.
Samandağ
Hatay’ın Samandağ ilçesinde Oytun alanında bir araya gelen Genel-İş, Samandağ Halkevi, Samandağ Kalkındırma Derneği ve Akdeniz Kültür ve Dayanışma Derneği ve Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi, Reyhanlı Katliamını protesto etti. Eylemde sık sık “Başbakan istifa”, “Hükümet istifa”, “Katil ÖSO Hatay’dan defol”, “Reyhanlı halkı yalnız değildir” sloganları atıldı.
Eyleme katılan kurumlar adında basın açıklamasını Ali Karasu okudu. Reyhanlı Katliamı’nın siyasi sorumlusunun AKP hükümeti olduğunu söyleyen Karasu, Samandağ halkının Reyhanlı halkının yanında olduğunu belirtti.
Halkı bombalamanın kontrgerilla eylem tarzı olduğunu hatırlatan Karasu, Reyhanlı’daki patlamaları Irak’ta, Suriye’de mezhep çatışmasını kışkırtmak için yapılan bombalamalara benzediğini ifade etti.
Akçakale’ye düşen top mermileri ve Cilvegözü’ndeki patlamalar gibi Reyhanlı Katliamı’nın, AKP hükümetinin Suriye politikasının bir sonucu olduğunu söyleyen Karasu, şunları söyledi:
NATO güdümündeki ‘Özgür Suriye Ordusu’nu silahlandıran, Hatay’daki kamplarda eğiten ve Suriye’ye gönderen, yaralı ÖSO militanlarına sağlık hizmeti veren hükümet, iki yıldır Suriye’de iç savaşı kışkırtıyor. Pek çok ülkeden Türkiye’ye gelen çete elemanları ülkemizde eğitilerek Suriye’ye savaşmaya yollanıyor.
Roboski Katliamı’nın üzerinden 500 gün geçmesine rağmen sorumluların bulunamadığını hatırlatan Karasu, İçişleri Bakanı Muharrem Güler’in olaydan 7 saat geçtikten sonra faillerin yakalandığını açıklamasının trajikomik olduğunu belirtti ve “Hükümet, gerçekleri kuru ithamlarla değil, belge ve delillerle ve zaman geçirmeden ortaya koymalıdır” dedi.
Türkiye’nin adım adım savaşa itildiğini söyleyen Karasu Reyhanlı’da yaşanan acının, çok daha büyük başka acıların basamağı yapılmak istendiğini belirterek Suriye’ye dönük savaş siyasetinden ve ÖSO çetelerinin Türkiye’de eğitilmesinden vazgeçilmesini talep etti.
Karasu konuşmasını “Bu savaş halkın savaşı değildir. Hatay’ın bütün Türkiye’ye ve dünyaya örnek olan kardeşçe yaşam tarzını hiç kimse bozamayacaktır” diyerek bitirdi.
Karasu’nun ardından SYKP’den Tülay Hatimoğulları bir konuşma yaptı ve şunları söyledi:
Hatay halkı bilinçli bir halktır, Hatay’da oynanan oyunları bilmektedir. Burada yapılmak istenen Alevi-Sünni çatışmasını fark etmektedir ve bu oyuna gelmeyecektir. Bu savaşta hiçbir halkın çıkarı yoktur. Bu savaşta bir tek bazı petrol şirketlerinin çıkarı vardır. Bizler devrimciler olarak daima barışı savunup barışı haykırmaya devam edeceğiz!
Tarsus
Tarsuslular da Reyhanlı Katliamı’nı protesto etti.  Tarsus Demokratik Kent Meclisi’nin gerçekleştirdiği eyleme 150 kişi katıldı. Musalla Mahallesi halkı eyleme kendi mahallelerinden katıldı. Musalla Mahallesi’nde polis engellemelerine rağmen yürüyüş yapan Musallalılar sık sık “AKP savaş, halklar barış istiyor”, “Katil ABD, işbirlikçi AKP” sloganlarını attı. Musalla halkı yürüyüş sırasında karayolunu trafiğe kapattı ve Yarenlik alanına kadar yürüdü. Musalla halkı burada Tarsus Demokratik Kent Meclisi ile buluştu. Yarenlik alanında yapılan açıklamada “Ortadoğu’da emperyalizmin taşeronluğuna, savaşa ve işgale soyunanlar, Reyhanlı’daki patlamaların ve ölümlerin de sorumlusudur” denildi.
Denizli
Reyhanlı Katliamı Denizli’de Denizli Barış İnisiyatifi tarafından gerçekleştirilen eylemle protesto edildi. Eylemde “Emperyalist müdahaleye hayır”, “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Katil ABD işbirlikçi AKP” sloganları atıldı. Belediye Sanat Merkezi önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında şunlar söylendi:
Savaştan canlarını kurtarmak için Türkiye’ye sığınan Suriyelileri hedefine alan hiçbir eylem kabul edilemez. Yaşanan bu acıların sorumlusu, öncelikle olarak emperyalist politikalara taşeronluk yapan AKP hükümeti ve onun dış politikasıdır.
Hacettepe Üniversitesi
Ankara’daki Hacettepe Üniversitesi’nde öğrenciler, Reyhanlı’da yaşanan katliamı Beytepe’de yaptıkları bir yürüyüş ile protesto etti. Edebiyat Fakültesi önünde bir araya gelen öğrenciler yemekhaneye yürüdü. Yemekhane önünde Reyhanlı’da katledilenler için saygı duruşunda bulunurken, Pablo Neruda’nın halk şiiri okundu.
Ardından basın açıklamasını okuyan öğrenciler şunları söyledi:
Reyhanlı da yaşanan katliamdır ve bu katliamın sebebi AKP’dir, AKP’nin dış politikasının mimarı Davutoğlu’dur. AKP bu katliam ile ilgili çok fazla konuşulmasını istememektedir ancak bu ülkenin yurtsever, aydın gençliği susmayacaktır. Sırıtarak açıklamalar yapan işbirlikçilerden hesap sorulacaktır.
Basın açıklamasının ardından söz alan bir üniversiteli “Biz buraya yas tutmaya gelmedik, hesap sormaya geldik. Bu ülkenin gençliği susmayacak katliamların hesabını AKP’den soracak” dedi.
Akdeniz Üniversitesi
Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde 11 Mayıs’ta ölümlere ve yaralanmalara sebep olan patlamalar Akdeniz Üniversitesi’nde protesto edildi. Öğrenciler, AKP’nin emperyalizm işbirlikçisi rolünün bölge halklarına zarar verdiğini vurgularken, başta Ahmet Davutoğlu olmak üzere bu siyasetin sorumlularını istifaya çağırdı.
Sendika.Org, Kolektifler.net