Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

SON DURUM: 43 kişi yaşamını yitirdi, 53 kişi de yaralandı

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki bombalı saldırılara ilişkin, “Saldırganların Suriye’deki El Muhaberat’la...

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki bombalı saldırılara ilişkin, “Saldırganların Suriye’deki El Muhaberat’la bağlantılı olduğu belirlendi” dedi. Atalay, olayda 43 kişinin hayatını kaybettiğini, 53 kişinin yaralandığını ifade etti.

Atalay, patlamada ölü sayısının 43’e yükseldiğini, hastanelerde ise yaralı 53 kişinin tedavisinin sürdüğünü açıkladı.

PLASTİK PATLAYICI YÜKLÜ MİNİBÜSLER PATLATILDI

Hatay’ın Reyhanlı İlçesi’nde meydana gelen olayın, plastik patlayıcı yüklü 2 minibüsün uzaktan kumandayla patlatılarak gerçekleştirildiği belirlendi. Patlamada kullanılan araçların plakalarının ve faillerin tespit edildiğine işaret eden Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, şöyle konuştu: "Olayın faillerinin tespitiyle ilgili çalışmalar büyük oranda tamamlanmıştır. Saldırıyı düzenleyen örgüt ve mensuplarının Suriye’deki rejim yanlısı El Muhaberat örgütüyle bağlantılı oldukları belirlenmiştir. Örgüt de bellidir, kişiler de büyük oranda bellidir. Plaka tespitleri vesaire yapılmıştır. Menfur hadisenin Suriyeli sığınmacılarla, Suriye muhalefeti ve Suriyeli sığınmacılarla ilgisinin olmadığı kesindir."

DEV ÇUKUR OLUŞTU

PTT Şubesi yakınındaki patlamada, yolda 3-4 metrekare çapında derin çukur oluştu. Öğleden sonra yağan şiddetli yağmurda bu çukur suyla doldu. Araçlarda infilak ettirilen onlarca kilo olabileceği belirtilen patlayıcıların niteliği henüz açıklanmadı.

PATLAMALAR 600 METRE ARAYLA OLDU

Atatürk Caddesi’ndeki Reyhanlı Belediyesi’nin sol tarafına düşen cadde üzerinde meydana gelen patlamanın hemen ardından bu noktaya 600 metre uzaklıkta yine Atatürk Caddesi üzerinde karşılıklı olarak bulunan PTT binası ve Halk Bankası’nın ortasında kalan meydanda ikinci bir patlama oldu.

Bomba yüklü otomobiller yaklaşık 1-2 dakika arayla infilak ederken daha uzak noktalardan da 2 patlama sesi geldiği öne sürüldüğü, ancak bütün araştırmalara rağmen yeri belirlenemedi.

Yaklaşık 2 kilometrelik alanda etkili olan patlamalarla birlikte ilçe merkezinde can pazarı yaşandı, paniğe kapılan halk ne yapacağını şaşırdı. Belediye ve PTT binaları önünde çok sayıda araç hasar gördü, alevler ve dumanlar arasında yaralıların ’imdat’ ve çığlık sesleri yükseldi. Elektriklerin de kesildiği ilçede hafta tatili olması nedeniyle izinli sağlık ve güvenlik personeli görev başına çağrıldı, alarm verilip kriz masası oluşturuldu. Çevre il ve ilçelerden de Reyhanlı’ya ambulanslar sevk edildi.

SURİYELİLERE SALDIRDIRILINCA POLİS HAVAYA ATEŞ AÇTI

Patlamanın şiddetiyle çevrede büyük panik yaşanırken Atatürk Caddesi’nde toplanan grup, yoldan geçen Suriyelilere saldırdı. Onlarca kişi, yaya ve araçlarla geçen Suriyelilere saldırması üzerine olay yerine gelen polisler havaya ateş açarak kalabalığı dağıtmaya çalıştı.

Bir evin yıkıldığı, PTT ve Halk Bankası şubesinde büyük hasarın meydana geldiği, Reyhanlı Belediyesi başta olmak üzere bazı binalarda hasarın oluştuğu patlamalar ilçe halkını huzursuz etti. Polis ekipleri ise olayın yaşandığı saatlerde sık sık halkın güvenlik nedeniyle sokağa çıkmamaları konusunda uyardı. Ayrıca yaralılar için de kan anonsu yapıldı.

ENKAZLARDA CESET OLDUĞU İDDİASI

Yetkililer saat başı daha da artan ölü sayıları açıklarken, vatandaşlar da patlamanın olduğu yerde bulunan PTT binasının büyük hasar gördüğünü, bu bölgede parçalanmış en az 10 ceset gördüklerini, ölü sayısının gizlendiğini ileri sürdü. Görgü tanıkları, hala girilmeyen yerlerde enkaz altında cesetlerin bulunduğunu iddia etti. Nitekim ilerleyen saatlerde gördüklerinin doğru olduğu ortaya çıktı.

PTT binasına 20 metre uzaklıkta Atatürk Caddesi ile Tayfur Sökmen Bulvarı’nın kesiştiği noktada Suriye plakalı olduğu belirtilen hasar gören bir otomobilin altından da Suriye uyruklu bir kişinin cesedi çıktı.