Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

Üniversite Reyhanlı için ayakta: Dört koldan Dışişleri Bakanlığı’na yürüyen üniversitelilere polis saldırısı

Ahmet Davutoğlu’nun, kendisine tanınan 24 saatte istifa etmemesi üzerine Cebeci, DTCF, ODTÜ ve Beytepe’den Dışişleri Bakanlığı’na yürüy...

Ahmet Davutoğlu’nun, kendisine tanınan 24 saatte istifa etmemesi üzerine Cebeci, DTCF, ODTÜ ve Beytepe’den Dışişleri Bakanlığı’na yürüyüşe geçen üniversitelilere polis saldırdı. ODTÜ ve Cebeci yerleşkeleri ile Eskişehir Yolu’nda saatler süren çatışmalarda onlarca üniversiteli yaralandı. Polisleri atlatarak Dışişleri Bakanlığı’na ulaşan 22 Gençlik Muhalefeti, 4 Öğrenci Kolektifleri ve 3 TKP üyesi ise gözaltına alındı
17.45 – Polis barikatlarını aşarak Dışişleri Bakanlığı’nın kapısında dayanan ve Ahmet Davutoğlu’ndan hesap soran Öğrenci Kolektifleri, TKP ve Gençlik Muhalefeti üyesi 29 üniversiteli serbest bırakıldı. Üniversiteliler, arkadaşlarının serbest bırakılması üzerine adliye önü çağrısını geri çekti.
odtu-saldiri
ODTÜ’de polisin saldırısı sonrası ağır yaralanan üniversiteli
17.20 – Üniversiteliler, ODTÜ yurtlarına doğru yürüyüşe geçti. Yüzlerce kişi “Hükümet istifa”, “Davutoğlu istifa” sloganlarıyla ODTÜ’yü inletiyor.
17.05 – ODTÜ’de gaz bombası isabet etmesi sonucu Öğrenci Kolektifleri üyesi bir üniversiteli kolundan, yine Kolektif üyesi bir kadın üniversiteli de kalçasından yaralanarak hastaneye kaldırıldı.
17.03 – Binlerce kişilik polis barikatlarını aşarak Dışişleri Bakanlığı’na ulaşan 4 Öğrenci Kolektifleri, 3 TKP üyesi 7 üniversiteli pankart açarak bakanlığa girmek istedi. Üniversiteliler polislerin saldırısı sonucu gözaltına alındı. Habere ulaşmak için tıklayın
17.00 – ODTÜ’de çatışma 3 saati geride bıraktı. Polislere TOMA ve gaz fişeği desteği getirildi. A1 kapısındaki sivil polislerin, yerleşke girişinde gördüğü üniversitelilere gözaltı yapmaya çalıştığı öğrenildi.
16.50 – Cebeci’de polisin okul önünden ayrılmasıyla birlikte yeniden bir araya gelen üniversiteliler Kızılay’a doğru yürüyüşe geçti. Eğitim-Sen Genel Merkez yöneticileri, öğretim görevlileri ve okulun çalışanları da yürüyüşe katıldı. Üniversiteliler, Yüksel Caddesi’nde basın açıklaması yaptıktan sonra gözaltına alınan 22 Gençlik Muhalefeti, 4 Öğrenci Kolektifleri ve 3 TKP üyesini almak üzere Ankara Adliyesi’ne geçecek.
ODTÜ'de başından yaralanan bir üniversiteli.
ODTÜ’de başından yaralanan bir üniversiteli.
16.30 – ODTÜ’de boynuna gaz bombası isabet eden bir üniversiteli daha hastaneye kaldırıldı. Üniversitelinin boynuna 15 dikiş atıldığı öğrenildi.
16.15 – sol.org.tr’nin haberine göre Cebeci’de başına gaz bombası isabet ederek yaralanan TKP üyesi üniversitelinin durumunun ciddi olduğu, kafatasında kırık nedeniyle ameliyata alınacağı öğrenildi.
16.00 – Cebeci’de üniversiteliler Kızılay’a yürümek istediklerini söyledi. Hukuk Fakültesi dekanı ile tüm fakültelerden öğretim üyeleri, üniversitelilerin yürüyüşünün gerçekleşmesi için polisle görüştü.
15.41 - Bundan yaklaşık 20 dakika önce Cebeci Yerleşkesi’nin önündeki Cemal Gürsel Bulvarı’nda gaz bombası nedeniyle kontrolünü kaybeden bir sürücü, karşıdan karşıya geçen SBF 4. sınıf öğrencisi bir üniversiteliye çarptı. Polis, yere düşen ve yaralanan üniversiteliye gaz sıktı. Yaralanan öğrenci, yaklaşık 15 dakika sonra ambulansla hastaneye kaldırıldı.
15.06 – ODTÜ’de yaralıların sayısının arttığı tahmin ediliyor. Yerleşkeye az önce üç ambulansın giriş yaptığı gözlendi.
15.03 – Cebeci’de yerleşkeye giremeyen polis, yerleşke dışından gaz bombaları atmaya devam ediyor. Üniversiteliler polise taşlarla ve soda şişeleriyle karşılık veriyor.
14.58 – ODTÜ A1 kapısında ODTÜlülerle bir araya gelmelerine izin verilmeyen Hacettepe Üniversitesi öğrencileri de Eskişehir Yolu’nda çatışıyor. Hacettepeliler, ODTÜ Yerleşkesi’nin karşısında bulunan CEPA Alışveriş Merkezi’nin önünde bir arada.
Cebeci Yerleşkesi'nin girişi.
Cebeci Yerleşkesi’nin girişi.
14.52 – ODTÜ’de de Gençlik Muhalefeti üyesi bir kadın üniversiteli gaz bombası ile başından yaralandı. ODTÜ’de çatışma sürüyor.
14.50 – Cebeci Yerleşkesi’ne çekilen üniversitelilere saldırı bitmiyor. Polis hem ön hem de arka kapıdan yerleşkenin içine gaz bombaları yağdırıyor.14.43 – Polis, son zamanlarda birçok eylemde olduğu gibi yine yakın mesafeden hedef gözeterek gaz bombasını ateşledi. Birkaç metre mesafeden alnına gaz bombası isabet eden bir TKP üyesi üniversitelinin kafası yarıldı. Yaralı üniversitelinin durumunun ciddi olduğu belirtildi.
14.39 – ODTÜ ile eş zamanlı olarak Kurtuluş metro çıkışında oturma eylemi yapan üniversiteliler de polis saldırısına uğradı. Polis 150 üniversiteliye şu ana kadar onlarca gaz bombası attı. Çatışma Cebeci Yerleşkesi’nin önündeki Cemal Gürsel Caddesi’nde sürüyor.
14.38 – ODTÜ’de polis, üniversitelilere saldırıya geçti.
14.30 – Hacettepe Üniversitesi öğrencileri ODTÜ’ye geldi fakat polis, iki grubun birleşmesine izin vermedi. Üniversiteliler polisin, yürüyüşe hiçbir şekilde izin vermeyeceğini söylemesine karşı Dışişleri Bakanlığı’na gitmekte kararlı.
Hacettepe Üniversitesi öğrencileri, polisin saldırıya geçmesiyle birlikte Eskişehir Yolu'nu trafiğe kesti.
Hacettepe Üniversitesi öğrencileri, polisin saldırıya geçmesiyle birlikte Eskişehir Yolu’nu trafiğe kesti.
14.20 – ODTÜ’de çevik kuvvet polisi saldırı için hazırlık yapmaya başladı.
14.15 – Kurtuluş metro durağında polis barikatıyla durdurulan üniversiteliler oturma eylemlerini sürdürüyor. Yaklaşık 150 kişiye yoldan geçen Ankaralıların alkışlarla destek verdiği gözleniyor.
14.10 – ODTÜ öğrencileri, Hacettepeli arkadaşlarının gelmesinin ardından Dışişleri Bakanlığı’na doğru harekete geçeceklerini açıklayarak oturma eylemine başladı. Polis, üniversitelilerin “tek sıra haline gitme” önerisini dahi reddetti. Emniyet amiri gerekçe olarak “Çantanızda molotof kokteyli olduğunu biliyorum” iddiasında bulundu.
odtu2
ODTÜ A1 kapısı
14.00 – ODTÜ içerisinde başlattıkları yürüyüş ile A1 kapısına gelen ODTÜ öğrencileri, karşılarında 5 TOMA ve yüzlerce çevik kuvvet polisi buldu. Kapının çevresinde tam bir polis ablukası yaşanıyor.
13.40 – Cebeci ve DTCF’den sloganlarla yürüyüşe geçen üniversiteliler, buluştukları Kurtuluş metrosu çıkışında polis barikatıyla karşılaştı.
13.35 - Hacettepe Üniversitesi öğrencileri, Beytepe Yerleşkesi’nden yürüyüşe geçti.
13.30 – Ankara’da Reyhanlı’daki patlamanın sorumlusunun AKP olduğunu söyleyen ve Ahmet Davutoğlu’nu istifaya çağıran üniversiteliler, dün (14 Mayıs) ODTÜ’de gerçekleştirdikleri eylemde “Ahmet Davutoğlu’na 24 saat süre. Ya istifa eder ya da biz gelir, kolundan tutup çıkarırız” demişti. Bugün Ankara Üniversitesi Cebeci Yerleşkesi, Ankara Üniversitesi DTCF, ODTÜ ve Hacettepe Üniversitesi olmak üzere dört koldan Dışişleri Bakanlığı’na yürüyen üniversiteliler polis barikatlarıyla karşılaştı.
odtu1
ODTÜ öğrencileri yürüyüşe okulun içinden başladı.
Dışişleri Bakanlığı önünde 22 gözaltı
Öte yandan Ahmet Davutoğlu’nun istifasını istemek ve Reyhanlı saldırısının hesabını sormak için Dışişleri Bakanlığı önünde bir araya gelen Gençlik Muhalefeti üyelerine polis saldırdı. “Reyhanlı’nın hesabını soracağız” pankartıyla İnönü Bulvarı’nı (Eskişehir Yolu) trafiğe kapatarak Dışişleri Bakanlığı önüne gelen üniversiteliler, bakanlık binasına doğru yürüyüşe geçince polisin sert saldırısına uğradı. Biber gazı ve coplarla üniversitelilere saldıran polis, 22 Gençlik Muhalefeti üyesini gözaltına aldı.