Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

Ya Esad öldürülecek, ya dış müdahale olacak ya da beklenecek

Kuveyt’te yayımlanan es-Siyase gazetesine demeç veren bir Türk yetkili, Suriye yönetimini devirmek için üç senaryo üzerinde çalışıldığı...

Kuveyt’te yayımlanan es-Siyase gazetesine demeç veren bir Türk yetkili, Suriye yönetimini devirmek için üç senaryo üzerinde çalışıldığını anlattı.
İsminin açıklanmasını istemeyen bir Türk yetkili, Kuveyt'te yayımlanan es-Siyase gazetesine verdiği demecinde Suriye yönetiminin devrilmesi için üç senaryo üzerinde çalışıldığını söyledi.
Yakın Doğu Haber'in aktardığı habere göre, ABD ve müttefiklerinin Suriye yönetimini devirmek için öngördüğü senaryolardan ilkinin Beşar Esad'a suikast düzenlemek olduğunu belirtti.
Bu senaryoda, suikastın muhaliflerin ya da yabancı ülkelerin suçlanmaması için Beşar Esad'ın yakın çevresinden birileri tarafından gerçekleştirilmesinin planlandığı ifade ediliyor.
Türk yetkili, ikinci senaryonun ise dış müdahale öngördüğünü belirterek ABD'nin, İngiltere, Fransa, Almanya ve diğer müttefiklerin yardımıyla gerçekleştirilecek bu müdahale seçeneğinin Körfez ülkeleri ve Özgür Suriye Ordusu tarafından desteklendiğini; ancak Ürdün ve Türkiye’nin savaşın kendilerine sıçramasından dolayı bu seçeneğe karşı çıktıklarını açıkladı.
Türk yetkilinin açıklamasına göre üçüncü senaryo ise ABD'nin isteği doğrultusunda Esad'ın görev süresinin sona ereceği 2014 yılına kadar beklenmesini öngörüyor.
Senaryoya göre süre dolduğunda Esad'tan herhangi bir yasal takibata uğramaması karşılığında Suriye’den ayrılması istenecek ve Suriye liderinin bunu kabul etmemesi halinde ise ABD müttefikleriyle birlikte diğer seçeneklere başvuracak.
Siyase gazetesine açıklamada bulunan Türk yetkili'nin ayrıca, Arap ülkelerinin üst düzey yetkililerinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Washington ziyareti öncesinde Ankara’ya gelerek Suriye konusunda kendisiyle görüşmelerde bulunacağını söylediği bildirildi.