Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

Yasağa esnaf tepkisi: 'Dükkanı akşam 22'de kapatacağız'

Alkole fiili olarak yasak getiren düzenlemeye bir tepki de esnaflardan geldi. Tekel bayileri, artık akam 22'den sonra dükkanı kapat...

Alkole fiili olarak yasak getiren düzenlemeye bir tepki de esnaflardan geldi. Tekel bayileri, artık akam 22'den sonra dükkanı kapatacaklarını söylerken, esnaf odaları da "bundan sonra halimiz ne olacak bilmiyoruz" dediler.
BBC Türkçe'nin haberine göre, Taksim'deki bir tekel bayisi, "Mecburen dükkanı kapatacağız saat 22.00’den sonra. Satmasak da, 'İçki satıyorsunuz' diyebilirler.” diyor.
dükkanının ve kendi adının yazılmaması şartıyla konuşan esnaf, yeni düzenlemeye tepkisini “İki sene içinde toptan yasaklarlar,” diyerek dile getiriyor.
Üsküdar’daki bir tekel bayisi sahibi ise, “Biz zaten satışı saat 22.00’den sonra yapıyoruz. O saate kadar bütün büyük marketler açık. Herkes oradan alıyor. Kimse de o saatten sonra kola almak için tekel bayisine gelmez,” diyor.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde dün kabul edilen teklifle, gece 22.00’den sabah 06.00’ya kadar içki satışı yasaklandı.
Kağıthane’deki bir tekel bayisi ise bu kararı, “Bizi bitirmeye çalışıyorlar,” diyerek yorumluyor. Yasağın bireysel olarak kendisine bir şey ifade etmediğini belirterek, “Benim için işim önemli,” diyerek dile getiriyor.
Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan dün parlamentodaki tartışmalar sırasında, “İsveç'te hafta içinde 19.00'dan sonra, Cumartesi günleri 15.00'den sonra, Pazar günleri 24 saat yasak. İskandinav ülkelerinin tamamında saat yasağı var" demiş ve İskandinav ülkelerinin hemen hepsinde perakende alkol satışında saat sınırlaması olmasını örnek olarak göstermişti.
Bu göndermeyle ilgili görüşünü sorduğumuz esnaf ise şu karşı sorularla cevap veriyor telefonda: “Türkiye’nin hangi durumu o devletlere uyuyor? Emekli maaşı, asgari ücret, çalışanların gelirleri... Hangisi o devletlere benziyor?”
'Esnaf perişan olur'
hurriyet.com.tr'nin haberine göre ise, bakkallar ve tekel bayilerine saat 22.00'den sonra getirilen içki yasağı tartışma yarattı. Gece cirolarının önemli bir bölümünü içki satışından sağlayan esnaf kararın kendilerini çok kötü etkileyeceğini düşünüyor.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken Meclis'ten geçen ve saat 22.00'den sonra perakende olarak alkol satışını yasaklayan maddenin esnafı perişan edeceğini ve sigara yasaklarıyla birlikte bunun Türkiye'ye faturasının 2 milyar lira olduğunu savundu.
Türkiye genelinde 185 bin Tekel bayi olduğuna dikkat çeken Palandöken, "Bu bayiler zaten cirolarının yarısını gece saat 10'dan sonra, marketlerin kapanmasının ardından yapıyor. Tam para kazanılacağı zaman siz içki satışını yasaklıyorsunuz. Bu bir yaşam işi, ticaret işi. İllegal yollardan tüketime sebep verecek bir uygulama olarak değerlendiriyor. Ayrıca Türkiye'nin çağdaş yüzüne de hiç yakışmıyor ve imajını zedeliyor."
'Böyle çözüm olmaz'
İstanbul Bakkallar Odası Başkanı İsmail Keskin de, 'vur abalıya gibi bir durum oldu. Bundan sonra ne olacak bilmiyoruz' dedi.
Esnafın vatandaşın yükünü sırtladığına ve toplum hayatı için çok önemli olduğuna işaret eden Keskin, "Esnaf sahada ve sokakta olduğunda oralar cıvıl cıvıl olur, canlıdır, hareketlidir. Sıkıntıya düşen esnafa koşar. Ama saat 10'dan sonra içki satışını yasaklayıp bakkalları kapattığında yeni problemler ortaya çıkacak" dedi. Eğitim kurumları ve camilerin 100 metre yakınında tekel ürünlerinin satılamayacak olmasını da eleştiren Keskin, "101 metre olduğunu düşünün. Ne olacak şimdi? Adam oradan alıp belki caminin arka duvarında içecek. Başka bir çözüm üretmek lazım. Kapatarak yasaklayarak çözüm olmaz" dedi.
Esnafın zaten AVM'ler nedeniyle zor durumda olduğunu kaydeden Keskin, destek verilmesi gereken yerde elindekileirn de alındığını ve bu yaşananların esnafları büyük sıkıntıya sokacağını savundu. TESK'i de kendilerine yeteri kadar sahip çıkmamakla eleştiren Keskin, "Benim görevim sorunları rapor edip, derleyip sunmaktır. Burada sorunları çözecek olan ise TESK'tir. Ama maalesef bu noktada çok yetersiz kalıyor" diye konuştu.