Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

"ZAMAN"A DENİZ GEZMİŞ "GİRDİ!"

Fikir Kulüpleri Federasyonu tarafından Mimar Sinan'a dikilmek istenen Deniz Gezmiş heykelinin kaçırılmasıyla başlayan olaylar Zaman ...

Fikir Kulüpleri Federasyonu tarafından Mimar Sinan'a dikilmek istenen Deniz Gezmiş heykelinin kaçırılmasıyla başlayan olaylar Zaman gazetesine de konu oldu. Ancak Zaman haberinde yaşananları ters yüz ederek anlattı.
Zaman gazetesinde bugün Burak Kılıç imzasıyla yayınlanan bir haberde, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne (MSGSÜ) Fikir Kulüpleri Federasyonu (FKF) tarafından yerleştirilmek istenen Deniz Gezmiş heykelinin okulda "huzursuzluğa yol açtığı" iddia edildi.
Haberde heykelin "zorla" dikilmeye çalışıldığı ileri sürülürken, "Deniz Gezmiş’e ait olduğunu ileri sürdükleri heykel" ifadesi de güldürdü.
Kimsenin haberi yok muydu?
MSGSÜ Fındıklı Kampüsü'ne yerleştirilmek istenen heykelle ilgili olarak, "İzin alınmadan bunun mümkün olmadığını açıklamaya çalışan üniversite çalışanlarıyla öğrenciler arasında arbede yaşandı." diyen Zaman muhabirinin iddiası doğru değil.
Konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz FKF'li Erçin Fırat, heykelin zorla dikilmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını, daha nce yaptıkları açıklamada durumdan üniversite yönetiminin haberinin olduğunu belirttiklerini söyledi. Fırat, heykelin üniversiteye girişi sırasında da kimseyle arbade yaşanmadığını vurguladı.
Heykel kaçırılmadı mı?
Zaman haberinde, heykelin kaçırılması ile ilgili olarak da şunlar söylendi:
"Yasal olmayan bu girişime izin vermeyen üniversite yönetimi ise heykeli önce depoya kaldırdı. Ardından da öğrencilerle mutabakat yolları aradı. Rektör Prof. Dr. Yalçın Karayağız, heykelin öğrencilerin istediği bir mekâna gönderilmesini sağladı. Olayın ardından bazı gazetelerde ‘Rektör heykeli kaçırdı’ şeklinde haberler çıktı."
Ancak Zaman'ın haberinde söylenmeyen bir durum var: Heykel öğrencilerden habersiz biçimde aynı gece ortadan kaldırıldığı ve nerede olduğu uzun süre açıklanmadığı için öğrenciler Rektörlüğün heykeli "kaçırdığını" söylemişlerdi. Rektörlük, heykelin depoya kaldırıldığını olaydan neredeyse bir hafta geçtikten sonra açıklamış, daha sonra öğrencilerin girişimleri neticesinde, heykelin en azından heykeli yapan heykeltraşa iade edilmesi gerektiği belirtilmişti.
Heykel 'bırakıldı' mı?
Haberde dikkat çeken bir diğer nokta da, "üniversite yönetiminin sanatı yasakladığını iddia eden" öğrencilerin, "önceki gün heykeli yeniden üniversitenin önüne getirerek bıraktığı" iddiası.
Oysa bu da doğru değil. Deniz Gezmiş heykelinin yeniden MSGSÜ'ye geldiği gün, gün boyunca eylemler ve Rektörlük'le görüşmeler sürdü. Heykel bunun üzerine heykel yenden getirildi ve senato kararının beklenmesi konusunda anlaşıldı.
Zaman'ın haberinde bir de MSGSÜ Rektörü'ne ait olduğu iddia edilen bir ifade var. Habere göre "illegal" heykel dikme işini "zorbalık" olarak nitelendiren Rektör Yalçın Karayağız, "Ne yazık ki bu provokatif tavır sürdürülmek isteniyor. Deniz Gezmiş’in sanatla, Mimar Sinan’la ne alakası var?" demiş.
Ancak Zaman muhabiri, Rektör Karayağız'dan bu görüşü nasıl aldığını açıklamadı. Zaman'ın, olayın muhatabı olan FKF'den görüş almaması da dikkat çekti.