Page Nav

HIDE
GRID_STYLE
SHOW_BLOG

Dünya basınında 'Gezi Parkı' yankıları

TAKSİM’de başlayıp tüm Türkiye’ye yayılan ve hatta sınırları aşan protestolar, İtalyan basını tarafından da ilgiyle izlendi. Çizme bası...

TAKSİM’de başlayıp tüm Türkiye’ye yayılan ve hatta sınırları aşan protestolar, İtalyan basını tarafından da ilgiyle izlendi. Çizme basınından bazı haber başlıkları ve özetleri şöyle:

ANSA:

“Türkiye’de ağaç savaşı, çatışmalar”
İstanbul’un akciğeri, mega AVM olmakla karşı karşıya. Bir parkın yerle bir edilmesiyle başlayan gösteriler, “Öfkeliler” hareketinin bir benzerine dönüştü. Polis ve göstericiler arasında tansiyon hala yüksek.

La Repubblica:

“Laikler ve gençler Erdoğan’a karşı, İstanbul’da savaş”
Her şey parkı kurtarmak için başladı: çatışmalar ve yaralılar. Öfke yayılıyor: isyan ülkenin kurucusu Atatürk’ün kenti Ankara’da da başladı ve bir savaş sahnesine döndü. Ağaç mücadelesi giderek daha otoriter olan bir hükümete karşı tahammülsüzlüğe, isyana dönüştü. Türkiye’de şu günlerde neler oluyor? Alkoliklere karşı kısıtlamalar, kamu önünde öpücükler… Muhafazakar Başbakan Erdoğan’ın büründüğü kisve, giderek tehlikeli bir boyuta ulaşıyor. Her gün yapılan eylemler, Madrid, New York ve Londra’daki “Öfkeliler” hareketininkilere benziyor.

Corriere della Sera

“İstanbul, Türk hükümetini korkutan park savaşı”
“Öfkeliler” ve polis arasında çatışmalar, yüzlerce yaralı var. Ardında betonlaşma karşıtlığı olan mücadele Erdoğan’ın dayatılan yasaklarına karşı öfkeye dönüştü. Laik Türkiye’nin sembolü Taksim Meydanı’ndaki oturma eylemi, Erdoğan’ın büyüyen otoritesine karşı bir özgürlük mücadelesine dönüştü. İstanbul’un betonlaştırılması, güçlü bir kibir sembolü oldu.

RaiNews24

İstanbul, çatışmalar sürüyor. Polis biber gazı sıkıyor.
Alberto Tetta (İstanbul Temsilcisi): Protestolar daha ziyade muhafazakar yönetime karşı. Geçtiğimiz günlerde alkol kısıtlamasına yönelik yeni bir yasa da çıkarıldı. Türkiye’de yönetim her geçen gün daha fazla otoriteleşiyor.

Il Messaggero

Gezi Parkı isyanı yayılıyor. İstanbul’da gece çatışmaları, hedefte hükümet var. Harekete çok sayıda sanatçı ve entelektüel de katılıyor.

Alman basını Gezi Parkı nedeniyle İstanbul'da yaşanan olaylara geniş yer veriyor.

Protesto gösterilerini televizyonlar ilk haber olarak verirken, özellikle haber kanalları gelişmeleri izleyicilere alt yazılarla “Son dakika” olarak duyuruyorlar.

Alman gazeteleri ise gösterileri okurlarına tüm ayrıntıları ile veriyorlar. Gazeteler internet sayfalarında da okurlarına çok sayıda fotoğraf ve video ulaştırıyorlar.

Gazeteler okurlarına protestoları şu satırlarla duyurdu.

Bild: “Türklerin öfke gecesi.” Alışveriş merkezi protestosunda polis, göstericilere sert müdahale etti. Çok sayıda yaralı var. İnsanlar sadece Gezi Parkı'nda planlanan inşaatı değil, aynı zamanda İslamcı- tutucu Recep Tayyip Erdoğan Hükumeti'ni protesto ediyorlar. Bazı göstericiler Taksim Meydanı'nı, Mısır'da diktatör lider Hüsnü Mübarek'in devrildiği Tahrir Meydan'ı ile karşılaştırıyorlar.

Die Welt: “Tayyip bak biz kaç kişiyiz?” İstanbul'da on binlerce kişi protestoyu sürdürüyor. Gezi Parkı için başlayan olaylar, Erdoğan Hükumeti karşıtlığına dönüştü. Protestolar Recep Tayyip Erdoğan'ın İslamcı- tutucu hükumetine yöneldi ve büyüyor. Protestocular, “Tayyip bak biz kaç kişiyiz” diye bağırıyorlar. Görgü tanıklarının ifadelerine göre polis göstericilere orantısız güç kullanıyor. Olaylarda 63 kişi tutuklanırken, 100'den fazla kişi yaralandı. Diğer kentlerde de destek gösterileri yapılıyor.

WAZ: “İstanbul'daki sokak çatışmalarında onlarca yaralı” Park kavgası protesto dalgasının başlamasına neden oldu. Ülke genelinde binlerce kişi İstanbul'daki protestocularla dayanışma için sokağa döküldü. Olaylarda kafasından yaralananlar ve vücudunda kırıklar olanlar var.

Express: “İstanbul'da büyük isyan”. İstanbul'da inanılmaz olaylar yaşanıyor. Polis göstericilerin üzerine biber gazi ve tazyikli suyla gidiyor. Çok sayıda yaralı var. Polis ile binlerce gösterici arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Protesto dalgasına polisin uyguladığı şiddet neden oldu. İslamcı- tutucu AKP'nin kendi gibi düşünmeyenleri dikkate almaması öfkeye neden oluyor.

ZDF: “Protestolar ve biber gazı.” Cumartesi günü binlerce kişi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a karşı protesto için toplandı. Polis Taksim Meydanı'nda tekrar tazyikli su ve biber gazı kullandı. Park için başlayan olaylar otoriter eleştirilerine maruz kalan Erdoğan hükumetine yöneldi.

Spiegel Online:” İstanbul'da polis şiddeti.” İstanbul'da polis barış içinde protesto gösterisi yapan çevrecileri fena tepeledi. Şimdi on binlerce kişi sokağa çıkıyor. Erdoğan hükumeti sıkıntı içinde.

Focus Online: Erdoğan hükumetine karşı yeni protestolar. İstanbul'da Erdoğan hükumetini protesto için binlerce kişi toplandı.

N-TV: İstanbul'daki olaylarda muhalefet, polisin geri çekilmesini istedi. CHP lideri, mahkemenin kararına uyularak Gezi Parkı'ndaki inşaattan vazgeçilmesi çağrısı da yaptı.