Page Nav

HIDE
GRID_STYLE
SHOW_BLOG

"POLİS ŞİDDETİ DURMADAN MASAYA OTURMAYIZ"

Gezi Parkı'nda beş gündür yaşanan olayların ardından bugün Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile Gezi Park Platformu ve Mim...

Gezi Parkı'nda beş gündür yaşanan olayların ardından bugün Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile Gezi Park Platformu ve Mimar Odaları Birliğinin bir araya geleceği duyuruldu. Ancak platform üyelerinin toplantı noktasına giderken yaşadığı şiddet üzerine, taraflar saat 13.00'te buluşacakları Topbaş'a, "Polis şiddeti durmadan görüşme olmayacak" mesajı gönderdiler. Başbakanın diyaloga açık olduğunu söylerken, parkı yok edecek projeyi uygulamaya koyacağını da söylediğini belirten platform üyeleri, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararının derhal uygulanmasını istediler. Cumhurbaşkanı'nın uygulanmayan yargı kararı için Devlet Denetleme Kurulunu harekete geçirebileceğine dikkat çektiler.

Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu, dün gece saat 23.30'da Başkan Topbaş'ı aradığını ve polis şiddetinin artarak devam etmesi nedeniyle insanların yaşamlarının tehlike altında olduğunu belirterek, Anayasa'nın ve yasaların kendisine verdiği yetkiyle kente sahip çıkmasını istediğini söyledi. Topbaş'ın da hemen valiyle görüşeceğini belirterek telefonu kapattığını belirten Muhçu, "Ne yazık ki bu görüşmeden sonra polis şiddeti azalmadığı gibi dozu giderek arttı. Ataride atılan bombalar gibi halkın üstüne gaz bombaları, plastik mermiler yağdı" dedi.
BU KEZ BAŞKAN ARADI!
Muhçu, sabah saat 10 sularında ise Başkan Topbaş'ın kendisini arayarak orada bulunan insanlarla aynı duyguları paylaştığını, kente sahip çıkmak istemelerini anladığını belirterek buluşmak istediğini anlattı. Bunun üzerine saat 13.00'te Haliç'teki Belediye çadırında Park Platformu temsilcileriyle birlikte buluşmaya karar verdiklerini ifade eden Muhçu, "Bu buluşma öncesi kendi aramızda ön bir toplantı yapmak üzere Taksim Yeni Otel'de buluşmaya karar verdik. Ama arkadaşlarımız oraya gelirken gazlara, mermilere, tazyikli sulara maruz kalıp, bazıları hastaneye gitmek zorunda kalınca; karar verdik ki; polis şiddeti durmadan görüşme masasına oturmamızın anlamı olmayacak. Bunun üzerine Başkanı telefonla aradım ama kendisi Başbakan ile telefon görüşmesi yapıyordu; bunun üzerine özel kalemine şiddet bitmeden masaya oturmayacağımız mesajını bıraktım" dedi.
1 KADIN ÖLDÜ AMA AÇIKLAMIYORLAR...
 Mimarlar Odası Başkanı Muhçu, polis şiddetinin her an daha da arttığını, ölümlerin başladığını, ağır yaralıların olduğunu belirtirken, "Tabipler Odası'ndan bir doktor arkadaşım, Mısırlı bir kadının öldüğünü ancak infial yaratmamak için bunun açıklanmadığını, kadının yaşıyormuş gibi makineye bağlı tutulduğunu anlattı" dedi. Başbakanın diyaloga açık olduğunu söylerken, parkı yok eden projeye de devam edeceklerini belirttiğini kaydeden Muhçu, "O zaman diyalog neyi çözecek? Otoriter, yağmacı, anlayışı meşrulaştıracağı anlamına gelir. Başbakanın, her türlü yöntemin kullanılacağını söylemesi demokratik hukuk devletine yakışmamaktadır. Halkın duyarlılıklarını ayaklar altına alan bu açıklamalar nedeniyle utanç duymaktayız" dedi.

CUMHURBAŞKANI DDK'YI HAREKETE GEÇİREBİLİR!Bu süreçte Cumhurbaşkanı ile bir görüşme yapıp yapmadıkları sorumuza ise Muhçu, "Süreç çok açıktır. ortada uygulanması gereken bir yargı kararı vardır ama uygulanmamaktadır. Cumhurbaşkanı, yargı kararını yerine getirmeyenler hakkında Devlet Denetleme Kurulunu harekete geçirebilir. Bizim bunu Cumhurbaşkanı'na söylememize gerek yoktur" yanıtını verdi.
 
"İSTANBUL'U ANKARA YÖNETİYOR!"
İstanbul İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe ise Taksim'de yapılanın bir yol genişletmesi olmadığını, gözlerinin içine baka baka yalan söylendiğini belirtirken, mahkemelerin de bugün siyasetin tam içinde olduğunu, dolayısıyla bağımsız olduklarını düşünmediklerini söyledi.  Bir diyalog ortamının sağlanması için polis şiddetinin bitmesinin şart olduğunu vurgulayan Gökçe, "İnsanlar 4 gündür tam bir faşizm yaşıyorlar. Tasim'de oturanların evleri bile gazla doldu. Bir an önce yargı kararı uygulansın. Ama İStanbul Başkan Topbaş tarafından değil, Ankara'dan yönetiliyor" dedi. Gökçe, İstanbul'da yaşamın her geçen gün kötüleşmesine bir tepki olarak insanların Taksim'de bir araya geldiklerini, artık insanların AVM değil, daha fazla yeşil alan, daha kolay ulaşım istediklerini vurguladı.