Page Nav

HIDE
GRID_STYLE
SHOW_BLOG

TCK 24: Polislerin eylemcilere saldırmama ve amirlerin emrini reddetme hakkı var

TCK 24. maddeye göre “polis kanunsuz saldırı emirlerine uymak zorunda değil,  emre uymayan polis değil amirler sorumlu olur” Bir haftay...

TCK 24. maddeye göre “polis kanunsuz saldırı emirlerine uymak zorunda değil,  emre uymayan polis değil amirler sorumlu olur”
Bir haftaya yakın süredir ülke çapında süren olaylarda, hükümetin talimatı nedeniyle göstericilere vahşice saldırmaya zorlanan, kitlelerle baş edemez hale gelen polisler arasında da rahatsızlık büyüyor.
Polislerin rahatsızlığı, istifa söylentilerinin yanı sıra 31 Mayıs gecesi Taksim’de CHP’li vekillere konuşan bir polis amirinin sözleriyle açığa çıkmıştı. Sendika.Org’a konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, polisin “İki dakika içinde size gaz atacağız. Neden diye sormayın, biz de anla veremiyoruz” dediğini aktarmıştı.
Yasalar polislerin kanunsuz emirlere uymak zorunda olmadığını ve polisin bu tür saldırı emirlerini yerine getirmeme hakkı olduğunu söylüyor.
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 24. maddesi şöyle:
Kanunun hükmü ve amirin emri
Madde 24- (1) Kanunun hükmünü yerine getiren kimseye ceza verilmez.
(2) Yetkili bir merciden verilip, yerine getirilmesi görev gereği zorunlu olan bir emri uygulayan sorumlu olmaz.
(3) Konusu suç teşkil eden emir hiçbir surette yerine getirilemez. Aksi takdirde yerine getiren ile emri veren sorumlu olur.
(4) Emrin, hukuka uygunluğunun denetlenmesinin kanun tarafından engellendiği hallerde, yerine getirilmesinden emri veren sorumlu olur.
http://www.cezakanunu.net/tck-madde-24/