Page Nav

HIDE
GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT'IN ÖNERİSİ

SHOW_BLOG

Türkiye, AKP faşizmine karşı ayakta (il il, dakika dakika eylemler)

Muğla Muğla Kötekli Kampüsü’nden kente yürümek isteyenlere polis saldırdı. Afyon 07.15 Afyon’dan da protesto ve polis saldırısı hab...

Muğla
Muğla Kötekli Kampüsü’nden kente yürümek isteyenlere polis saldırdı.
Afyon
07.15 Afyon’dan da protesto ve polis saldırısı haberleri geliyor.
Antalya
09.35 Antalya Cumhuriyet Meydanı’ndaki polis saldırısında 30 kişi gözaltına alındı.
07.01 Antalya’da polis ara sokaklarda kitleye saldırıyor, çok sayıda kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Cumhuriyet Meydanı polis ablukası altına alındı.
05.00 Antalya’da AKP il binasına yürüyenlere polis saldırdı. Polis ile eylemciler arasında çatışmalar başladı.
00.30 itibatiyle 100-150 kişilik bir kitle “Diren Taksim”  pankartıyla Yasaklı Cumhuriyet Meydanı’na çıktı. “Taksim’e selam, direnişe devam”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Şerefine Tayyip” sloganlarıyla yürüyen kitleye şu ana kadar polis saldırmadı. Etrafta polis görünmüyor.
Bursa
08.30 Heykel Meydanı’nda bekleyiş sürüyor.
08.00 FSM’deki binlerce kişiyle buluşan üniversiteliler yasaklı Heykel Meydanı’na girdi.
07.30 5 bin kişi iki saatlik bir yürüyüşle Küçük Sanayi’ye ulaştı. Burada parasız ulaşım hakkı kullanılarak metroya binildi ve FSM Bulvarı’na doğru harekete geçildi.
05.30 Görükle’deki üniversitelilerden 5 bini İzmir-Bursa yolunu trafiğe kapattı.
03.50 Heykel ve FSM Bulvarı’nda bir araya gelenler “Hükümet istifa” diyor.
03.00 Görükle’de 10 bin üniversiteli bir araya geldi ve “Hükümet istifa” sloganlarıyla yerleşke içerisinde yürüyüşe geçti.
Isparta
09.00 Isparta’da 12 gözaltı var.
05.40 Bin kişi AKP’ye yürüdü. Polis eylemcilere saldırdı, gözaltılar var.
İzmir
06.08 İzmir’de Basmane Meydanı’nda bekleyen 2 bin kişiye polis saldırdı. Polis saldırısı sonrasında gözaltına alınanların olduğu öğrenilirken, kitle Gündoğdu Meydanı’na doğru ilerliyor.
05.55 İzmir’de Basmane Meydanı’nda 2 bin kişinin eylemi sürüyor. Basmane’de eylem sürerken Alsancak’taki Gündoğdu Meydanı’nda çadırlar kuruldu.
05.10 Polis Gündoğdu Meydanı’ndan çekildi. Meydandakiler ateşler yakıp bekleyişlerini sürdürüyor.
02.45 Polis Alsancak’ta biber gazlı su sıkıyor.
İzmir’de Gündoğdu Meydanı’nda toplanan İzmirliler “Şerefine Tayyip” sloganları atıyor, Taksim’de direnenlere selam gönderiyor.
02.10 Kitle Cumhuriyet Meydanı’na doğru yürüyüşe geçerken polis saldırdı. Gözaltına alınanların olduğu söyleniyor.
02.00 itibariyle Alsancak’ta toplananların sayısı 2000′i buldu.

ankarageziparki1
Eskişehir
11.20 Eskişehir’de 100 gözaltı, 4 yaralı var.
04.19 itibariyle Eskişehir’de çatışma sürüyor.
01.38 itibariyle Eskişehir’de 2000 kişi Anadolu Üniversitesi çevresinde direniyor. Önce polisin biber gazlı saldırıyla sıkıştırılan kitle an itibariyle polisi kovalıyor.
**
Eskişehir’de saat 19.30′da Etipark önünde bir araya gelen binlerce kişi AKP İl Binası’na doğru yürüyüşe geçti. Yaklaşık 5000 kişiye tazyikli su ve biber gazıyla saldıran polis ekipleri, kitleyi dağıtmayı başaramadı. Binlerce kişi “Hükümet istifa” , “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları attı. Polisin saldırısı sonucu 2 kişi gözaltına alındı.
Gözaltılar serbest bırakılana kadar alanı terk etmeyeceklerini söyleyen binlerce kişi, Cengiz Topel Caddesi’ni trafiğe kapattı.

02.20 Espark’ta biriken 500 kişi polis barikatına yüklendi. Polis hedef alarak gaz bombası attı. Çevre halkı evlerini eylemcilere açtı
eskisehir-31mayis
İzmir
İzmir’de Emek ve Demokrasi Güçleri çağrısıyla Eski Sümerbank önünde toplanan yaklaşık on bin kişi Alsancak’a yürüdü. Alsancak’tan Gündoğdu Meydanı’na çıkan kitle Taksim’deki direnişe sahip çıktı. AKP Konak İlçe Binası’na doğru yürüyüşe geçen binlerce kişiye polis, gaz bombası ve tazyikli su ile saldırdı. Alınan bilgilere göre, onlarca kişi polis saldırısıyla yaralandı. Basmane Meydanı’nda da çatışma çıktı. Çatışma yaklaşık 45 dakika sürdü.
Edirne
Edirne’de Gezi Parkı direnişine destek vermek üzere sosyal medya üzerinden bir araya gelen yaklaşık 200 kişi Zübeyde Hanım Parkı’nda toplandı. Parkta kurulan serbest kürsüde Taksim’deki devlet terörüne acil yanıt verilmesi kararı alındı. Eylemciler kentteki panolarda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın pankartlarını sökerek bu pankartları yazılamalarla kendi pankartlarına çevirdi. “Edirne’den Gezi’ye, selam olsun direniş” ve “İktidar hayali hedef aldığında, hayal iktidara direniş olur” yazılı pankartlar taşındı. Kitle, Edirne’nin en işlek caddesini trafiğe kapatarak 3 kilometre boyunca yürüdü ve AKP il binasına ulaştı. AKP il binası önüne gelindiğinde kitlenin sayısı bini geçti ve burada bir oturma eylemi yapıldı. Edirneliler eylemin ardından geceyi Zübeyde Hanım Parkı’nda geçirme kararı aldı ve bugün saat 18.00’de İlhan Koman Parkı’nda tekrar buluşacaklarını duyurdu.
edirne-protesto-5
Adana
Adana’da da Atatürk Parkı’nda Taksim’deki Gezi Parkı direnişine sahip çıktıklarını göstermek için yüzlerce kişi bir araya geldi. Eylemin sürdüğü sırada AKP Adana İl binasına yürüyen Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi üyelerine polis saldırdı. Saldırı sonucu 13 kişi darp edilerek gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan 4′ü emniyete götürülürken, 9 kişinin hastanede sağlık kontrolleri yapılıyor. Gözaltına alınanlar arasında Sendika.Org muhabiri B. Orkun Çağatay da bulunuyor.
Antakya
Antakya’da Halkevleri, TKP, ESP ve Aka-Der’in çağrısıyla Taksim’deki Gezi Parkı direnişine destek vermek için Saray Caddesi’nde toplanan yüzlerce kişi, Ulus Meydanı’na yürüdü. Ulus Meydanı’nda yapılan basın açıklamasını grup adına Hatay Halkevi Başkanı Eylem Mansuroğlu okudu. Mansuroğlu, AKP’nin haklara ve yaşam alanlarına saldırısı arttıkça Türkiye halklarının direnme eğilimlerinin de arttığını söyledi. Reyhanlı’da yaşanan katliamda, Taksim’de direnenlerin desteklerini hatırlatan Mansuroğlu, “Bu kez de biz sizin yanınızdayız” diye konuştu
1 kopya
Bolu
03:00 Bolu’da halk  İzzet Baysal Caddesi yürüyüşe başladı şehir merkezinde dolaşarak çoğalan kalabalık yaklaşık bin kişiyle E-5′i trafiğe kapatarak oturma eylemi yaptı. İki saat süren eylemde halk sloganlarıyla Taksim’e selam yolladı.
bolu-oturma-eylemi3
**
Bolu’da Eğitim Sen, Halkevleri, ÖDP ve EMEP Metin Lokumcu’yu anmak ve Gezi Parkı direnişini selamlamak için bir araya geldi. Emek ve Demokrasi Güçleri’nin Akbank önünde yaptığıbasın açıklamasını grup adına KESK Ankara Şubeleri Dönem Sözcüsü Hakan Karabey okudu. Karabey, ülkenin dört bir yanında direnişlerin ve hak mücadelelerinin yükseldiği belirtilirken, halkların eşitlik ve özgürlük için onurlu bir yolda olduğunu dile getirdi.
Mersin
Mersin’de Barış Meydanı’nda nöbet tutuluyor.
Konya
Konya’da Gezi Parkı’ndaki direnişe destek vermek için Konya Kültür Park önünde toplanan yüzlerce kişi “Her yer Taksim her yer direniş” , “AVM’ler yıkılsın, Tayyip altında kalsın” sloganlarıyla yürüyüşe geçti. Yapılan basın açıklamasından sonra Gedavet Parkı’nda oturma eylemi yapan kitle Gezi Parkı direnişini sahiplendiklerini dile getirdiler.
Hopa
Hopa direnişinin ve Metin Lokumcu’nun katledilmesinin ikinci yılında anma ve anıt mezar etkinliklerinin düzenlendiği Hopa’da da halk, Gezi Parkı’nda direnenleri unutmadı.  Hopalılar, bir basın açıklaması ile Gezi Parkı direnişinin yanında olduklarını açıkladı.
Samsun
Samsun’da KESK Şubeler Platformu’nun çağrısıyla bir araya gelen yüzlerce kişi, Taksim’de yaşanan polis terörünü ve AKP’nin faşizan tutumunu protesto etti. “AKP’nin Demokrasi Açılımı Hakkını Arayana Toprağına Suyuna Sahip Çıkana Cop,Gaz, Bomba” yazılı bir pankart açan Emek ve Demokrasi Güçleri eylem boyunca sık sık “Her yer Taksim her direniş”  ve “AKP doğaya zararlıdır” sloganları attı. Yapılan basın açıklamasında “Artık AKP’ye ve sermayeye verecek tek bir ağacımız, bir karış toprağımız, bir damla alın terimiz yok” denildi.
Kocaeli
07.17 Kocaeli’nde polis saldırıları sonucu 50′yi aşkın kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.
04.35 Polis gaz bombaları ve plastik mermi ile saldırıyor. Çatışmalar çevreye yayıldı. Gözaltılar var.
04.10 AKP il binası önünde toplanan kitleye polis gaz bombası ve tazyikli su ile saldırıyor.
kocaeli-protesto2
03.50 Yaklaşık olarak 3 bin öğrenci kampüste, 500 kişi de şehir merkezinde sabahlayacak. Sürekli olarak “Hükümet istifa” ve “Çimlere basma Tayyip” sloganları atılıyor. Kocaeli taraftar grubu hodri meydan da alanda. Meşaleler yakıldı ve bekleyiş sürüyor.
03.45 Bin kişilik bir grup AKP’ye yürüyor.
**
Bugün Gezi Parkı direnişini selamlayan 500 kişi 18.30′da KESK’in çağrısıyla 18.30′da İnsan Hakları Parkı’nda buluştu. İkinci eylem facebook üzerinden örgütlenen ve 200 kişinin katıldığı bir eylem gerçekleştirdi. Cumhuriyet  Parkı’nda oturarak gerçekleştirilen eylemden sonra Kocaeli halkı şimdi buluşmaya çalışıyor. İlde sabah kadar oturma eylemi yapılması planlanıyor.
02.18 itibariyle Cumhuriyet Parkı’ndaki kalabalık büyüyor. Kitle “AVM’ler yıkılsın Tayyip altında kalsın”, “Her yer Taksim, her yer direniş” sloganı atılıyor.

samsun2
Zonguldak
Zonguldak Karaelmas Üniversitesi’nin (ZKÜ) Kozlu’da düzenlenen mezuniyet töreninde, “Gezi Parkı direniyor, Taksim’e selam” pankartı açan Öğrenci Kolektifi üyeleri polis saldırısıyla gözaltına alındı. Gözaltına alınan üniversiteliler polis aracında ve karakolda darp edildi.
Konya
Konya’da sabah Selçuk Üniversitesi’nde Taksim Gezi Parkı’nda ki direnişe destek vermek için eylem yapan Ögrenciler Saat 19:00 Konya Kültür  Park’ta  toplanan 400 kişi ile birlikte Taksim’deki direnişe selam yolladı
Selçuk Üniversitesi’nde saat 14:00′da eylem yapan Konya Ögrenci Kolektifleri tüm üniversitelileri Saat 19 :00 Konya kültür parkta yapılacak olan eylem çağırdı.
Taksim Gezi Parkı’nda ki direnişe destek vermek için Konya Kültür park ta toplanan 400 kişi “AVM’ler yıkılsın, Tayip altında kalsın” , “Her yer Taksim, her yer direniş” sloganları atıp Taksim’de ki direnişe selam gönderdi. Eylemde “Taksim Gezi Parkı’nda günlerdir bu mücadeleyi veren arkadaşlarımıza sesleniyoruz. Bizler de buradan sizlere destek veriyor, gezi parkının korunması için tek yürek oluyoruz. Ormanımıza, parkımıza dokunmayın, çünkü bizler son nefesimize kadar direneceğiz” dendi.
Basın açıklamasından sonra Gedavet Parkı’na doğru yürüyüşe geçen kitle Gedavet Parkı’nda oturma eylemi yaparak eylemi sonlandırdı eylemde direnişin devam edeceği vurgulandı.
Kültür Parkta ki Eylem Konya Öğrenci Kolektifi ,Konya Halkevi ,TKP,CHP ve HDK destek verdi.
**
Bursa’da Gezi Parkı Direnişi için Heykel yıllar sonra trafiğe kapatıldı.
Taksim Gezi Parkı direnişine destek olmak için sosyal medyada örgütlenen yüzlerce kişi akşam saatlerinde Bursa’da sokaklardaydı. Heykel Postanesi önünde bir araya gelen kitle buradan Heykel Meydanı’na ilerledi.
Yaklaşık bir buçuk saat süren eylem boyunca “Her yer Taksim, her yer direniş, AKP defol, bu memleket bizim” sloganları ile Gezi Parkı’na selam gönderildi. Yıllardır yasaklı olan Atatürk Caddesi’de trafiğe kapatıldı. Böylece Heykel yol boyunca araçların korna sesleri ile destek olduğu, Bursa halkının sokağa döküldüğü bir eylem alanı oldu. Daha sonra Atatürk Heykeli önünde süren  eylemde yarın için Kültürpark’ta saat 19.00’da yapılacak eylemin çağrısı yapıldı. Oturma eylemi ile devam eden eylemde polisin basını engellemesi üzerine tekrar yolu kapatarak yarın için daha güçlü alanlarda olmaya çağrıda bulunuldu ve ardından eylem sona erdi.
Kayseri
09.42 Kayseri’de 8 kişinin gözaltına olduğu öğrenildi.
02.33 AKP’nin kalesi Kayseri’de 22.00′dan itibaren yaklaşık 100 kişi eylem yapıyor.  Grup sloganlarla eyleme devam ediyor.