Ülkeye yayılan  Gezi Parkı Direnişi’nin temel taleplerinden biri kamusal alanların, kent meydanlarının halka açılması, toplantı ve eylem yasaklarının ortadan kaldırılması. Ancak direniş şimdiden kentlerin mahallelerini, sokaklarını, meydanlarını özgürleştirdi bile. 
Sendika.org olarak hangi illerde yasaklar direnişle kaldırıldı, hangi meydanlar halka açıldı, hangi yürüyüş kolları yaratıldı yayınlıyoruz. Siz de ilinizde, ilçenizde yaşanan gelişmeleri, aşılan yasakları bize iletebilirsiniz.
İstanbul: Taksim Meydanı halkın, mahallelerden kent meydanlarına her yer eylem alanı
Kamusal kentsel alan olarak Gezi Parkı’nın iktidarın gerici, sermaye çıkarını temel alan saldırganlığına  karşı savunulması ve Taksim Meydanı’nın yeniden özgürleştirilmesi ile simgeleşen bu direniş, yasakların  aşılması ve halkın kent üzerindeki söz hakkı bakımından da çok önemli deneyimler açığa çıkardı bile.
Mücadelenin sonucu olarak polisin çekilmesi, Gezi Parkı ve Taksim Meydanı’nda tamamen direnişçilerin inisiyatif alarak yaşamı ve mekanı düzenlemesinin yanında Anadolu’nun dört bir yanında halk, direnişin içinde kendi kamusallığını yeniden kuruyor, kamusal kentsel  alanların egemenler tarafından belirlenmiş kurallarını yeniden yazıyor.
İktidarın, kentlerin en önemli kamusal alanları üzerindeki faşizan hakimiyeti ile simgelenen politika tarzına karşı, halk, alanları ele geçirerek, yolları keserek, barikatlar kurarak bir başka politika yapma düzlemini oluşturuyor.
Eylem yasaklarından içki kısıtlamalarına, dayatılan güvenlik konseptlerinden muhafazakar “ahlak” normlarına, kadınlara sokakların ve meydanların fiilen yasaklanmasına kadar iktidarın yasal ve fiili uygulamalarla belirlediği “nizam” direnişle bozuluyor.
Neoliberal kent politikalarına karşı direniş faşizme, gericiliğe karşı özgürlük mücadelesi ile kaynaşıyor.
gezi
İstanbul: Taksim Meydanı halkın, Gezi Parkı’nda yeni bir yaşam kuruluyor  
1976 1 Mayıs’ı ve 77 1 Mayıs katliamının ardından 1 Mayıs Meydanı’na dönüştürülen, emek hareketi ve sosyalistlerin yıllar süren mücadeleleri ile 2010 yılında 1 Mayıs’a açılan Taksim Meydanı “Taksim yayalaştırma projesi” bahane edilerek bu yıl AKP tarafından yeniden yasaklanmıştı.  2013 1 Mayıs’ına bu yasağı tanımayan emek ve meslek örgütlerinin, sosyalistlerin Taksim direnişi damgasını vurmuştu. AKP sözcüleri açıkça artık gösteri ve mitinglerin kendi belirledikleri kentin merkezine uzak “alanlarda” gerçekleştirilebileceğini açıklıyordu. Bizzat Başbakan’ın emri ile İstiklal Caddesi de “yasaklı alanlar” arasına katılmış, ısrarla eylemlerini Taksim’de sürdüren muhalefet güçlerine saldırı “olağan” hale getiriliyordu. Gezi Parkı direnişiyle büyüyen mücadele sonucu Taksim Meydanı halka açılmakla kalmadı, kontrolü direnişçilere geçti. Gezi Parkı ise bir direniş ve yaşam alanına dönüştü.
İstanbul’da yüzlerce mahallede eylemler yapılırken, ilçe merkezlerinde yeni eylem alanları oluştu.  Eylem alanına dönüşen mahalleler için tıklayın. 
kizilay
Ankara: Kızılay Meydanı yasağı delindi, eylem yapılamaz denilen alanlar direniş mekanlarına dönüştü
Gezi Parkı direnişine dönük saldırı üzerine AKP faşizmine karşı Ankara direnişinin adresi Kızılay oldu.  Ankara toplumsal muhalefeti ilk günden itibaren 7 yıldır yasaklı Kızılay Meydanı’nı eylemlerin hedef noktası olarak belirledi. Kızılay yasağı toplumsal muhalefetin, mahallelerden yürüyüşe geçen halkın, üniversitelerinden yolları keserek Kızılay’a ulaşmak isteyen öğrencilerin, okul boykotlarıyla sokağa çıkan liselilerin mücadelesi ile delindi. Başbakanlık ve Meclis eylemlerin ikinci hedefi haline geldi. Ancak devletin mekânsal merkezi olan ve iktidarın kalbi Başbakanlığın hemen dibindeki Kızılay’ın da Taksim Meydanı gibi kendi kontrolünden çıkmasına izin vermek istemeyen AKP Kızılay eylemlerine dönük şiddetli saldırılarını sürdürüyor.
Yine Ankara’da direnişin ilk günü binlerin buluştuğu Kuğulu Parkı ilk kez böylesi bir eyleme ev sahipliği yaptı. Yıllardır eylemlere sahne olmayan Keçiören 19 Mayıs Mahallesi, Dutluk, Gazino; Etlik eylem alanına dönüştü.
Hemen her gün Dikmen Sokullu halkının Ahmet Arif ve İlker halkının Mahsuni Şerif Parkı’nda başlattığı yürüyüşler buluşarak Dikmen Caddesi’nde yol kesme eylemlerine dönüştü.  Mamak NATO yolu, Tuzluçayır meydanı yürüyüşler dışında da halkın eylem öncesi ve sonrası sokaklara döküldüğü buluşma noktaları oldu. Daha önce eylem yapılmayan Mamak Dostlar Mahallesi Eski Karakol önü eylem alanına dönüştürüldü.
Tunalı Hilmi Caddesi Kuğulu Park’ta buluşarak yürüyüşe geçenlerin eylem adresi olurken, Tunalı, Bestekar sokak, Küçük Esat Caddesi,  Tunus Caddesi, Seyranbağları Seyran Caddesi, TOKİ Gölbaşı evleri, Libya caddesi, Ayrancı Güvenlik Caddesi, Diken Vadisi halkının da çıktığı ve trafiği kestiği Çankaya Oran Turan Güneş bölgesi barikatların kurulduğu, yolların kesildiği eylem alanlarına dönüştü. Kentte daha önce yerel eylemlerin de gerçekleşmediği Eryaman 3. Etap’ta halk yol keserken, Çayyolu halkı Eskişehir yolunu kapattı. Yine TOKİ Turkuaz evlerinde yaşayanlar Eskişehir yolunu kestiler. ODTÜ ve Hacettepe öğrencileri de Eskişehir yolunu işgal ederken, Yüzüncü Yıl ve AKP Genel Merkezi’nin olduğu, milletvekillerinin yoğun olarak oturduğu Çukurambar da  eylem alanlarına dönüştü.
antalyaalan
Antalya: Cumhuriyet Meydanı açıldı, çadırlar kuruldu

Antalya’da 17 yıldır sosyalistlerin ve emek örgütlerinin eylem yapamadığı, yalnızca 29 Ekim kutlamaları gibi gündemlerde etkinlik yapılabilen Cumhuriyet Meydanı Gezi Parkı Direnişi ile özgürleştirildi.  Eylemlerle açılan Meydan’a  5 Haziran’dan itibaren çadırlar da kurulmaya başlandı.
Cumhuriyet  meydanı  kentin merkezi Antalya Valiliği ise çadır kurulan yere yaklaşık 150 mt uzaklıkta. 5 Haziran’da gece yaklaşık 2000-3000 kişinin bulunduğu Meydan’da Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri’nin “İçişleri Bakanı istifa etsin, biber gazı yasaklansın, Taksim Gezi Parkı’na dokunma” taleplerinin yazılı olduğu ortak pankartı duruyor. Çadırların çevrelediği alanda yer alan büyük bir topa ise HES’lerden emeklilik şartlarına, cinsel sömürünün kaldırılmasından tutuklu öğrencilerin serbest bırakılmasına kadar onlarca talep kağıtlarla yazılmış durumda. İşten çıkanların, evine gidenlerin çocuklarını da alarak geldiği meydanda kürsü Heykel, herkes konuşma yapabiliyor.
Bursa: Heykel Meydanı, Mesken Meydanı, Teleferik Meydanı eylem alanına dönüştü
Bursa’da direniş başladığı günden itibaren her gün toplumsal muhalefete yasaklı olan Heykel Meydanı’na girildi ve eylem yapıldı. Sadece mitingler için izin verilen Mesken meydanı sosyalistlerin öncülüğünü yaptığı eylemlerle halka açıldı. 1 Haziran’da yine eylemlere izin verilmeyen Teleferik Meydanı halk tarafından kapatıldı. Nilüfer’de Üç Fidan Anıtı’nın çevresinde çadırlar kuruldu ve gece direniş alanında kalındı.
eskisehir
Eskişehir: Yunus Emre Caddesi, yasaklı Atatürk Caddesi’ne girildi, ESPARK’ta çadırlar kuruldu
Eskişehir’de Yunus Emre Caddesi eylem alanına dönüştü, polis bu caddedeki AKP İl Binası’na yaklaşılmasını önlemek için şiddetli saldırılar düzenledi. Maçlar dışında yasaklı olan şehir stadyumunun bulunduğu Atatürk Caddesi yasağı delindi ve 15 bin kişi ile eylem yapıldı. Eskişehir’in mahalleleri eylem alanına dönerken, Bağlar Caddesi Espark’ta dev bir “direniş meydanı” pankartı asılarak bu bölgede çadırlar kuruldu. Oluşturulan kürsüde konuşmalar yapılıyor, direniş alanını düzenlemek için çalışmalar yürütülüyor. Eskişehir’de Atatürk Şehir Stadyumu’nun yıkılarak AVM yapılacağına dair iddialar eylemlerde özellikle stadyumun kent meydanı haline dönüştürülmesi talebi de dillendirilmeye başlandı.
 Kocaeli: Yürüyüş kolu yasağı kalktı, 7 yıldır kapalı Cumhuriyet parkı eylemlere açıldı.
Kocaeli Valisi’nin getirdiği yasaklarla uzun süredir eylemlere kapatılan ve bu yasağa karşı yapılan eylemlerle anılan Yürüyüş Yolu direnişle eylemlere açıldı. Yaklaşık 7 yıldır kapalı olan Cumhuriyet Parkı direnişle birlikte açıldı. Kocaeli’de AKP önünde eylemlere izin verilmiyordu. Gezi Parkı direnişi ile başlayan eylemlerde AKP önüne yüründü. Sadece mitinglere izin verilen Perşembe Pazarı eylem alanı haline geldi. Kocaeli’nin tüm mahallelerinde eylem yapılırken tüm sokaklar araç trafiğine kapatılarak  yürüyüş yolu haline getirildi.
Çanakkale: Çanakkale boydan boya eylem alanı, Kordon yolu yasağı delindi
Çanakkale’de direnişlerle birlikte Kordon Yolu eylem yasağı kaldırıldı. 6 aydır yürüyüşe izin verilmeyen AKP il Binası önünde eylemler düzenlendi. Çanakkale’nin bir ucu olan Esenler Mahallesi’nden yaklaşık 6 km mesafedeki Çanakkale Halk bahçesi güzergahı trafik çift yönlü kapatılarak eylem alanına dönüştürüldü. Halk bahçesinden Kordon, İskele, Belediye önüne devam eden yürüyüşlerde İzmir, Bursa aksı Çanakkale Köprüsü’nde yol kesildi. Çanakkale boydan boya yaklaşık 15 km yürüyüş yolu haline getirildi.
Mersin: İl eylem alanına dönüştü
Daha önce kullanılmayan Mersin Taşbina önünden Özgür Çocuk Parkı ve Barış Meydanı güzergahı eylem alanı haline getirildi. Daha önce eylem yapılmayan Sahil yolu-Pozcu Caddesi’nde eylemler yapıldı. Sadece 1 Mayıslarda kullanılabilen Cumhuriyet Meydanı’nda grev eylemi gerçekleştirildi.
Adana: Yürüyüş yasağı kaldırıldı
Adana’da uzunca bir süredir toplumsal muhalefet güçlerinin yürüyüşleri polis tarafından engelleniyordu. Gezi Parkı Direnişi ile başlayan süreç Adana’da bu baskıyı ortadan kaldırdı, günlerce sokaklar eylemlerle özgürleştirildi. Hastane Kavşağı’nda eylem yasağı aşıldı. Atatürk Parkı’ndan Baraj yoluna yaklaşık 45 dakikada yürünen ve daha önce kullanılmayan alan eylem alanı haline getirildi. Daha önce eylem yapılmayan Turgut Özal, Akkapı, Tellidere, İkibinevler mahallelerinde eylemler gerçekleştirildi.
Artvin: Artvin’de direnişle yasaklı 1. Cadde ve Artvin Valilik önü eylemlere açıldı.
Daha yeni Daha eski