Merkez Bankası'ndan bir müdahale daha!

Dolar yine 1.95 TL'nin üstüne çıkınca Merkez Bankası'ndan üç müdahale geldi. 350 milyon dolarlık müdahalelerin ardından dolar tekrar 1.95'in altına düştü. Borsaya ise Fitch darbesi geldi. Fitch'in açıklamalarının ardından borsada düşüş sertleşti. Gösterge faiz ise yüzde 8,89'a kadar yükseldi.

Merkez Bankası'nın ek parasal sıkılaştırma ve döviz satım ihaleleriyle sınırlı bir geri çekilme yaşayan dolar önce güne yatay bir seyirle başladı. 1.94'ün altında güne başlayan dolar gelen alımlarla 1.9410 TL'den işlem görüyordu. Daha sonra yükselişe geçen dolara Merkez Bankası bugünkü ilk müdahalesini 50 milyon dolarlık döviz satım ihalesiyle gerçekleştirdi. Ancak dolar yine de yükselişine devam edip 1.95 TL'ye kadar çıktı.

İkinci müdahale ise saat 13:00'da geldi. Merkez Bankası 150 milyon dolarlık döviz satım ihalesi açtı. Müdahale doların 1.9460 TL civarında seyrettiği sırada geldi. Üçüncü müdahale ise saat 14'te geldi. Merkez Bankası 150 milyon dolarlık döviz satım ihalesiyle dolara üçüncü kez müdahale etti. Böylece günlük toplam 350 milyon dolara çıktı. Bu müdahalelerin ardından ise dolar şu dakikalarda 1.9460 TL civarında seyrediyor.

Merkez Bankası toplam müdahaleleri ise bir ayda 5 milyar doları geçti.

GÖSTERGE FAİZ YÜZDE 9

Merkez Bankası'nın ek parasal sıkılaştırmayı güçlü bir şekilde uyfgulaması son iki gün faizleri de yükseltti. Dün Merkez Bankası repo piyasasında piyasa yapıcı bankalara kullandırılan gecelik fon miktarı 19 milyar TL'nin üstüne çıktı. Bunun etkisiyle gösterge faiz son 13 ayın zirvesine çıkarak yüzde 8,60 olarak gerçekleşmişti. Bugün biraz daha yükselen faiz yüzde 9'a çıktı.

Merkez Bankası üçüncü müdahalenin ardından 150 milyon dolar tutarında dördüncü gün içi döviz satım ihalesini açtı. Bu ihalenin ardından Merkez Bankası gün içinde altıncı müdahalede bulundu.

'Risk altında'

Fitch Ratings, ABD Merkez Bankası’nın parasal genişlemeden çıkış kararıyla Euro Bölgesinde görülen uzun süreli resesyona ve küresel risk iştahındaki gerilemenin, Türkiye ve Rusya dâhil Yükselen Avrupa’da ekonomik toparlanmayı olumsuz etkilediğini bildirdi. Türkiye’nin notunun Kasım 2012’de yatırım yapılabilir seviyeye yükseltildiğini ancak sorunların “BBB-“ derecesi toleransı içinde kaldığını belirten Fitch, “Bununla birlikte uzun süren toplumsal huzursuzluk, bunun kötü idare edilmesi turizmi caydırabilir, kısa vadeli sermaye çıkışlarını şiddetlendirebilir, enflasyonun yükselmesine neden olabilir ve ekonomik büyümeye zarar verebilir, Türkiye’nin bağımsız ülke notunu potansiyel olarak riske atabilir” dedi.

FITCH'İN YÜKSELEN AVRUPA GÖRÜNÜM RAPORU: YAKIN VADELİ GÖRÜNÜM CANSIZ"

Fitch “Yükselen Avrupa İçin Cansız Yakın Vadeli Görünüm” başlıklı açıklamasında, “Türkiye'nin mali teşvikler için daha fazla imkana sahip olduğu görülüyor” dedi.
Ancak Fitch, artan siyasi huzursuzluk ve kötüleşen piyasa güveninin manevra alanını sınırlayabileceği beklentisini ortaya koydu. Avrupa'daki yükselen ülkeler için değerlendirmelerini yapan Fitch “Türkiye’nin durumu bir muammadan fazlası” ifadesini kullanırken ABD Merkez Bankası’nın parasal genişlemeden çıkış beklentisi ile Nisan’dan bu yana süren yaygın hükümet karşıtı protestoların Türkiye’nin “Yüzde 90’ını portföy yatırımcısının finanse ettiği, GSYİH’nın yüzde 6.8’ine eşdeğer cari açık” olan başlıca kırılganlığını etkilediğini bildirdi. Fitch, Türk hisse senetlerinin güçlü aşağı yönlü baskı altına girdiğini, döviz kurlarında ani bir düşüş görüldüğünü uluslararası rezervlerde azalışın tetiklendiğini belirtti.

"NOT RİSK ALTINDA OLABİLİR"

Türkiye’nin notunun Kasım 2012’de yatırım yapılabilir seviyeye yükseltildiğini ancak sorunların “BBB-“ derecesi toleransı içinde kaldığını belirten Fitch, “Bununla birlikte uzun süren toplumsal huzursuzluk, bunun kötü idare edilmesi turizmi caydırabilir, kısa vadeli sermaye çıkışlarını şiddetlendirebilir, enflasyonun yükselmesine neden olabilir ve ekonomik büyümeye zarar verebilir, Türkiye’nin bağımsız ülke notunu potansiyel olarak riske atabilir” dedi.

Birçok durumda Yükselen Avrupa’nın dünya finansal piyasalarında yeni bir çalkantıya karşı esnek olduğunu kanıtlamasının umulduğunu belirten Fitch, durumu “Bölge 2008-09 küresel finansal krizinin korkularını taşıyor, buna bazı ülkelerin spesifik özellikleri eşlik ediyor. Söz konusu korkular hükümetlerin politika karşılıklarının sertleşmesine ve yavaş ekonomik toparlanmaya neden olabilir” şeklinde özetledi.
Daha yeni Daha eski