HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

YAŞ'ta istifa krizi

Yarınki YAŞ toplantısı öncesi, Hava Kuvvetleri'nden önemli bir ismin istifası Genelkurmay'a ulaştı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı&...

Yarınki YAŞ toplantısı öncesi, Hava Kuvvetleri'nden önemli bir ismin istifası Genelkurmay'a ulaştı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nı ve mevcut Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'den sonrasını da yakından ilgilendiren bir iddia ise başkenti sarstı.

Özel'in yerine geçmesi beklenen Org. Bekir Kalyoncu'ya hükümetin sıcak bakmadığı iddia ediliyor. Kalyoncu, 2012'de yapılan 'Kadına Yönelik Şiddeti Önlemede Kolluk Güçlerinin Rolü' toplantısında Aile Bakanı Fatma Şahin'e eşlik etmişti.

Yarın başlayacak Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı öncesi Ankara’daki askeri ve siyasi kulislerde heyecan verici bir hareketlilik yaşanıyor. Bir yandan hafta başında kulislere yansıyan ‘Hava Kuvvetleri’nde istifa’ haberinin ayrıntıları netleşirken, diğer yandan da Kara Kuvvetleri’nde yaşanacak görev değişimlerine ilişkin bir iddia YAŞ öncesi kulisleri ısıtıyor.

Hürriyet gazetesinden Uğur Ergan’ın haberine göre, bu yılki Yüksek Askeri Şura’da emekliye ayrılacak olan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu’nun yerine gelmesi beklenen Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu’ya hükümet sıcak bakmıyor.

KALYONCU HAKKINDAKİ İDDİALAR

Hükümetin Orgeneral Bekir Kalyoncu’ya ‘sıcak bakmaması’na gerekçe olarak ise Kalyoncu'nun isminin Ergenekon operasyonu kapsamında tutuklanan İbrahim Şahin'in ifadelerinde ve MİT tarafından Genelkurmay'a 2005'te adları bildirildiği ileri sürülen 'Karargah Evleri' yöneticileri arasında yer aldığı iddiaları gösteriliyor.

Orgeneral Bekir Kalyoncu'nun adının, 2006'da bazı generallerin Başbakan Erdoğan’la tartıştığı ileri sürülen toplantıyla da anıldığı belirtiliyor. 2006’da düzenlenen bir güvenlik zirvesinde 'irticai tehdit var' diyen bazı generallerin hükümeti suçladığı, Erdoğan'ın da bu suçlamalara sert tepki verdiği öne sürülmüştü.

Orgeneral Kalyoncu eğer bu Şura’da Kara Kuvvetleri Komutanı olursa, teamüllere göre Orgeneral Özel’den sonra Genelkurmay Başkanı koltuğuna oturacak isim olacak.

HAVA KUVVETLERİ SIKINTISI

TSK'daki terfi ve emekliliklerinin görüşüleceği YAŞ’da, istifa ettikleri öne sürülen iki havacı komutan Hava Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral Nezih Damcı ile Hava Teknik Okullar Komutanı Tümgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu’nun durumlarının da netleşmesi bekleniyordu.

YAŞ öncesi Korgeneral Nezih Damcı'nın durumu bugün netleşti. Tatilde olan ve yanında emir subayı bulundurmayan Damcı'nın istifa dilekçesi YAŞ'ın başlamasına bir gün kala Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'na ulaştı. Damcı ve Hava Teknik Okullar Komutanı Tümgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu'nun durumları bugün başlayacak YAŞ'da netleşecek.
 Yarınki YAŞ toplantısı öncesi, Hava Kuvvetleri'nden önemli bir ismin istifası Genelkurmay'a ulaştı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nı ve mevcut Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'den sonrasını da yakından ilgilendiren bir iddia ise başkenti sarstı.

Özel'in yerine geçmesi beklenen Org. Bekir Kalyoncu'ya hükümetin sıcak bakmadığı iddia ediliyor. Kalyoncu, 2012'de yapılan 'Kadına Yönelik Şiddeti Önlemede Kolluk Güçlerinin Rolü' toplantısında Aile Bakanı Fatma Şahin'e eşlik etmişti.

DAHA ÖNCE NELER OLMUŞTU

YAŞ toplantısı öncesi istifa eden komutanlardan biri askeri casusluk davasında tutuksuz sanık

Diğer komutan ise Uludere olayının ardından sorumlu gösterildiği gerekçesiyle istifa etmiş ama kabul edilmemişti.

1 Ağustos’ta başlayacak Yüksek Askeri Şura öncesinde Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda iki komutan istifa etti.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral Nezih Damcı, Uludere olayının hemen ardından Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na istifa dilekçesini sundu. Ancak kabul edilmesi halinde, Uludere olayının sorumlusu gibi gösterileceği için bu istifa komuta kademesinde kabul görmedi. Bazı kesimlerin Damcı’ya yönelik iddia ve suçlamaları sürünce, komutanın YAŞ öncesinde istifa dilekçesini verip, izne ayrıldığı belirtildi.

İstifa dilekçesi veren Hava Kuvvetleri Komutanlığı Dışişlerinden Sorumlu Hava Pilot Tümgeneral Atilla Öztürk ise İzmir’deki Askeri Casusluk Davasında tutuksuz yargılanıyor. Tümg. Atilla Öztürk’ün, dava nedeniyle çok yıprandığı, bu nedenle TSK’yla ilişik kesmeye karar verdiği öğrenildi. Damcı ve Öztürk’ün emeklilik talepleri, Perşembe günü toplanacak YAŞ’ta ele alınacak.

Kadıoğlu iddiası

TSK teamüllerine göre 2011 yılında korgeneralliğe terfi eden Nezih Damcı’nın 4 yıl olan rütbe süresini doldurduktan sonra 2015 yılında orgeneralliğe terfisi mümkün olabiliyordu. Ancak bu yıl Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda 2 korgeneral orgeneralliğe terfi edecek ve 2017’ye kadar 2 olan orgeneral kadrosunda hizmet verecek. Damcı’nın iki yıl daha görevde kaldıktan sonra orgeneralliğe terfi edemeden emekli olması bekleniyordu. Ancak Damcı bu iki yılı da beklemeden, kendisini yıpratan Uludere olayı ve adının karıştığı iddia edilen aşk dedikodularının ardından istifa dilekçesini sundu.

Atilla Öztürk, 2011 yılında tümgeneralliğe terfi etmişti. 2015’te korgeneral olması beklenen Tümg. Öztürk de bu kadroya ulaşamadan 2 yıl önceden TSK’yla ilişiğini kesmiş oldu.

Bu arada Hava Teknik Okullar Komutanı Tümgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu’nun da istifa ettiği öne sürüldü.

Ünal ve Öztürk orgeneral olacak
Bu istifaların ardından dikkatler Hava Kuvvetleri’ndeki komuta yapısına çevrildi. Hava Kuvvetleri’nde orgeneralliğe terfi bekleyen diğer korgenerallerin kıdemlerine bakıldığında, ilk sırada 2008 yılında birinci sırada Korgeneralliğe terfi eden Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanı Abidin Ünal’ın ismi öne çıkıyor. Mehmet Erten’den boşalan Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na, orgeneralliğe terfi edecek, geçen yıldan temditli Korg. Abidin Ünal’ın ataması yapılacak.

Business News