HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Kadınlar Mücadele Ediyor, Erkek Şiddeti Yargılanıyor

bianet, kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve cinayet konusunda sürdürülen mücadeledeki gelişmeler, saldırganlara verilen cezalar ve ...

bianet, kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve cinayet konusunda sürdürülen mücadeledeki gelişmeler, saldırganlara verilen cezalar ve "olumlu" ve "olumsuz" yargı kararların çetelesini tutuyor.

* Kim ne dedi?

İnançer: Böyle karınla sokakta gezilmez
TRT1’deki Ramazan Sevinci Programı’nda konuşan Avukat Ömer Tuğrul İnançer “Hamileliği davul çalarak ilan etmek bizim terbiyemize aykırıdır. Böyle karınla sokakta gezilmez. Her şeyden önce estetik değildir. 7-8 aydan sonra anne adayı biraz hava almak için beyinin otomobiline biner, biraz dolaşır. Sonra akşamüstü çıkarlar... Şimdi ise maşallah, kanatlısı kanatsızı televizyonlarda uçuşuyor. Ayıptır ayıp. Bunun adı realizm değildir. Bunun adı terbiyesizliktir” dedi. Programın sunucusu da “Allah razı olsun” cevabını verdi.
BDP Kadın Meclisleri İnançer’e yazılı açıklamayla tepki gösterirken, KA.DER Basın Konseyi’ne TRT hakkında şikayette bulundu. RTÜK olayı ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirdi.
AKP’li Aslan: Ben sizin bacak aranızı çekip…
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Tokat milletvekili Zeyid Aslan, kadın gazetecilere "Ben sizin bacak aranızı çekip gazeteye bastırsam, bunların gerçeği bu diye ahlaksız olurum değil mi?" diye taciz etti.
Sağlık Bakanı: Hipnozla Doğum Gündeme Gelebilir
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "İşin fıtratı normal doğumdur ve fıtratın peşinde koşmak lazım. Bundan sonra epidural doğum, hipnozla doğum gibi yöntemler gündeme alınabilir" dedi.
CHP’li Sapan Başbakan’a kızı üstünden sataştı
CHP Antalya Milletvekili Yıldıray Sapan, Taksim’de göstericilere palayla saldıran Sabri Çelebi’nin Fas’a kaçmasına tepki gösterirken twitter hesabından, “Biri çıkıp Sümeyye'nin kıçına palayla vursa ne olurdu acaba?!” yazdı.

* Düzenlemeler, gelişmeler, yasa tasarıları

Trans cinayetlerine soru önergesi
BDP'li Ayla Akat Ata, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’e trans cinayetleri ve nefret suçlarını önlemek için Bakanlığın planlarını sordu.
Gece mesaisine sınırlama
Kadınların gece çalışma şartlarını düzenleyen yönetmelik bugün Resmi Gazete’de yayımlandı. Kadın çalışanlar her ne şekilde olursa olsun gece postasında yedi buçuk saatten fazla çalıştırılamayacak. Gebelik döneminde ve emzirmeye başladıktan sonra ise bir sene boyunca gece postasında çalıştırılmaları yasak.
Kadın gazetecilere çıplak arama mecliste
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Melda Onur Etkin Haber Ajansı’na (ETHA) yapılan polis baskınında ajansın editörü Arzu Demir ile haber müdürü Derya Okatan’ın haklarında gözaltı kararı olmamasına rağmen evlerinde alıkonulmaları ve çıplak aramaya maruz bırakılmaları ile ilgili Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile İçişleri Bakanı Muammer Güler'e soru önergesi verdi.
Çocuk istismarına yeni yasa yolda
Adalet Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı işbirliği ile çocuk istismarına yönelik yeni bir yasa tasarısı üzerinde çalışmalar başladı. Bundan sonra istismar kurbanı çocuklar, Adli Tıp ile muhatap olmayacak, ‘rızası vardı’ denilemeyecek. 12 yaş altındaki çocuklara yapılan cinsel istismar suçlarına ağırlaştırılmış cezalar verilecek.
TSK eğitimlerine devam
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı arasında  “Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Sağlanması ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Kurumsal Kapasitenin Güçlendirilmesi, İşbirliği ve Eşgüdümün Artırılmasına Dair Protokol” imzalandı. Bu protokole göre, TSK bünyesindeki er ve erbaşlar cinsiyet algısı ve kadına yönelik şiddetle mücadeleye yönelik eğitim alacak. 85 eğitmen ile başlayacak süreçte eğitmen sayısının 3 bine ulaşması hedefleniyor.

YARGI

* Adana’da fuhuş yaptırmak suçundan hakkında kesinleşmiş ceza bulunan hükümlü H.M.Ö.(34) kardeşinin evinde yakalandı. Hakkında 2007’den beri 11 yıl 8 aylık hapis kararı bulunan H.M.Ö., Adana Kürkçüler Cezaevi’ne gönderildi.
* Afyonkarahisar’da 2007 yılında gerçekleşen bir tecavüz vakasının faillerinden ikisi Tekirdağ’da yakalandı. Ö.Ç. (20), M.A. (25),  ve İ.G. (26), bir yerel radyonun istek parçalarını çalmaması üzerine radyoyu basıp radyo çalışanı N.D.’yi otomobille kaçırarak ormanlık bir alanda tecavüz etmişti. Ö.Ç. 28 yıl, M.A. ve i.G. ise 41 yıl hapis cezasına mahkum olmuştu. İ.G. hala firarda.
* Ankara’da 7 ay önce intihar eden B.Ş.’nin (21) daha önce iki erkek arkadaşı M.Ö. (25) ve A.G. (25) tarafından dövülüp tehdit edildiği ortaya çıktı. B.Ş.’ye polis koruması da verilmişti. Savcı, iddianamesinde “intihara mecbur bırakıldı” dedi. İki şüpheli ağır müebbet istemiyle yargılanacak.
* Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan, otlattığı hayvanları kaybeden kızı Sefariye Ateş’i (16) öldüren Ş.A. hakkında ağırlaştırılmış müebbet istendi.
* Ankara’da Gezi eylemleri sırasında gözaltına alınan ve akrep isimli polis aracının içinde polisin cinsel tacizine uğrayan E.K., Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
* Antalya’da 2010 yılında 12 yaşındaki kız çocuğu B.T.’ye tecavüz ettiği için yargılanan F.Ç. (19), karar duruşmasında 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
* Aydın’da E.İ.Y.’nin (39) 2012’nin Kasım ayında üvey kızı E.Z.’ye (15) yıllardır tecavüz ettiği ortaya çıkmıştı. E.Z.’nin hamile kalmasının ardından DNA testi ile suçlu olduğu kanıtlanan A.İ.Y., 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
* Bingöl’de 8 uzman çavuşun E.A.’ya (16) üç yıl boyunca düzenli olarak cinsel tacizde bulunduğu ve tecavüz ettiği ortaya çıktı. E.A.’ya tecavüz ettikleri iddiasıyla yargılanan 8 uzman çavuşun TSK ile ilişiği kesildi. Uzman çavuşların her biri için 3 yıldan 15 yıla varan hapis cezası isteniyor. Davanın ilk duruşması 3 Eylül’de görülecek.
* Bursa’da ‘badeci hoca’ lakaplı U.K.’nın (47) çarptırıldığı 6 yıllık hapis cezası Yargıtay tarafından onandı, sanığa ‘cinsel istismar’ suçundan verilen beraat kararını bozdu. Sevk edildiği nöbetçi mahkemece tutuklanan U.K., cezaevine gönderildi. Aralık 2012’de tamamlanan dava, U.K.’nın kendini ‘Tarikat şeyhi’ olarak tanıtan ve dergahına gelenlere cennet vaat ederek kandırıp cinsel ilişkiye girme suçun sebebiyle açılmıştı.
* Bursa'da karısını baltayla öldürdüğü iddiasıyla tutuklanan 55 yaşındaki M.M. hakkında savcı, ömür boyu hapis cezası istedi. Mahkeme heyeti duruşmayı karar için Ağustos ayına erteledi.
* Denizli’de A.Ç.’nin tecavüz ettiği H.İ.’nin (16) babası A.İ.’nin sosyal paylaşım sitesi üzerinden başlattığı ‘Kızım İçin Adalet İstiyorum’ kampanyası ile gündeme gelen, Denizli 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ‘cinsel istismar ve hürriyetten yoksun bırakma’ davasının ilk iki duruşması gerçekleşti. İkinci duruşmada, yeterli delil olmadığı için sanığın tutuksuz yargılanmasına karar verildi, heyetin kadın üyesi, A.Ç.’nin tutuklanması gerektiğini söyleyerek karara şerh koştu. H.İ.’nin pantolonunda A.Ç.’ye ait doku örneği bulunmuştu. Dava 24 Ekim’e ertelendi.
* Diyarbakır’da R.Y. adlı kişinin N.K.’yı (13) kaçırıp tecavüz ettiği suçlamasıyla Batman 2. Ağır Cezaevi’nde görülen dava devam etti. Duruşma, Adli Tıp raporundaki eksiklikler sebebiyle 27 Eylül’e ertelendi.
* Erzurum’da cinsel istismar suçuyla yargılanan S.T.’nin davasına devam edildi, sanığın tutukluluk hali sürüyor. Sanık S.T., 31 Mayıs 2012 günü Gülcan T. (15)’nin evine gelip kadının rızasıyla birlikte olmuştu. S.T. hakkında ‘küçük yaşta kız çocuğuna cinsel istismarda’ bulunduğu iddiasıyla 15 yıla kadar hapis isteniyor.
* Erzurum’da Ekim 2010’da 16 yaşındaki bir kız çocuğuna tecavüz ettiği iddiasıyla Interpol üzerinden kırmızı bültenle aranan A.A. (37), Rusya’da yakalandı. Türkiye’nin talebi üzerine zanlı iade edildi.
* Eskişehir 1. Ağı Ceza Mahkemesi’nde görülen davada Adli Tıp Kurumu, A.K.'yi (55) zorla evine sokarak tecavüz ettiği iddiasıyla 39 gün tutuklu kalıp, daha sonra tutuksuz yargılanmaya başlayan 80 yaşındaki İ.K.!nin “tecavüz edemeyecği” yönünde rapor hazırladı.
* İstanbul’da öldürülen ABD’li turist Sarai Sierra davasında iddianame tamamlandı. Tek sanık olan Ziya Tasalı İÇİN ‘cinsel saldırının gerçekleşmemesi sonucu oluşan infialle nitelikli infialle nitelikli öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet cezası istendi. Sanığın ‘cinsel saldırı’ ve ‘nitelikli hırsızlık’ suçlarından da 5 yıldan 14 yıla hapsi isteniyor. Sanık, ifadesinde Sierra’yı tecavüze direndiği için başına tuğla ile vurarak öldürdüğünü itiraf etti.
* İstanbul’da Mart 2013’te M.B. (18) ve N.Ç.’nin (39) sokakta çırılçıplak görülmesi adliyelik olmuştu. M.B., N.Ç.’ye cinsel saldırıda bulunduğu suçlamasıyla mahkemeye sevk edilmiş, nöbetçi mahkeme tarafından serbest bırakılmıştı. Davanın soruşturması sonuçlandı. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Aile İçi Şiddet Suçları Soruşturma Bürosu tarafından hakkında ‘nitelikli cinsel saldırı’ ve ‘kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ suçlamasıyla soruşturma başlatılan M.B. hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi, N.Ç.’ye ise ‘iftira’ suçundan 6 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. N.Ç., tecavüze uğradığını söylemişti.
* İstanbul’da 2011 yılında kocası S.S.’den boşanan Gülşah Sarcan, 2 Ocak 2013’te eski kocası tarafından bıçaklanarak öldürülmüştü. ‘Kasten öldürme’ suçuyla ağırlaştırılmış müebbet istemiyle yargılanan davanın yeni görülen duruşmasında, cinayete tanık olan çiftin 4 yaşındakı kızı E.S.’nin dinlenmesine karar verildi.
* İstanbul’da Ö.E. (33), sekiz yıllık kocası N.C.E.’nin (68) kendisine uzun zamandır fiziksel ve cinsel şiddet uyguladığı iddiasıyla davacı olmuştu. N.C.E. için 7 yıl 14 aydan 13 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Adli Tıp raporu nedeniyle önce tutuklanıp 3 ay cezaevinde kalan, ardından tahliye olan N.C.E., 8 ay sonra delil yaratma gayreti içinde olduğu iddiasıyla yeniden tutuklandı. Avukatının itirazıyla tahliye edildi.
* İstanbul’da öğrencilerini taciz eden ilköğretim öğretmeni B.T. hakkında 13 yaşındaki M.A.’ya 3 ay yaklaşmaması için koruma tedbir kararı alındı. Ayrıca hakkında dava açılan B.T. hakkında Milli Eğitim Müdürlüğü de soruşturma başlattı.
* İzmir’de, evlilik teklifini reddettiği gerekçesiyle Pınar Ünlüer’i (29) 3 Aralık 2012 tarihinde pompalı tüfekle öldüren O.Ö’nün yargılanmasına devam edildi. ‘Tasarlayarak öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu, ‘kasten yaralama ve mala zarar verme’ suçundan ise 9 yıl hapis cezası istemiyle tutuklu yargılanan O.Ö., ilk kez ifade verdi.
* İzmir’de, çocuklarını görmek amacıyla gittiği evde ayrıldığı karısı S.Ö’yü başından bıçaklayarak ağır yaralayan Ş.S. (48) ilk kez hakim karşısına çıktı. Sanık Ş.S. için akıl sağlığı raporu istendi. Tutukluluk halinin devamı kararıyla duruşma ertelendi. Nisan ayında gerçekleşen olaydan sonra Cumhuriyet savcısı, sanık Ş.S. hakkında ‘beden veya ruh bakımından kendini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı kasten öldürmeye teşebbüs’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet istemiyle dava açmıştı. Mağdur S.Ö., daha önce sanık tarafından tehdit edildiği gerekçesiyle şikayetçi olmuş, polis korumasına alınmıştı.
* İzmir’de Nisan ayında kocası M.Y., ve kocasının ailesi (babası S.Y., annesi E.Y., kız kardeşleri P.Y. ve S.Y.) tarafından evliliğinin ikinci ayında dövülerek ve işkence yapılarak öldürülen Pınar Yolver (19) hakkındaki dava İzmir Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlandı. Kocası ve babası hakkında ağırlaştırılmış müebbet, diğer aile üyeleri hakkında 6 aydan 5 yıla kadar hapis cezası istemi var.
* Kayseri’de 15 yaşındaki kız çocuğu T.A. ya, gezdirmek için otomobiline alıp tecavüz emekten yargılanan 18 yaşındaki A.M. 12 yıl hapis cezasına çaptırıldı.
* Konya’da Mehmet Yılmaz (32) 20 Mayıs 2012 günü karısı Dilber Yılmaz’ı (29) sokakta 11 yerinden bıçaklayarak öldürmüştü. Yılmaz, tutuklu yargılandığı mahkemece ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemine rağmen, mahkemedeki iyi hali sebebiyle indirim alarak ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.
* Kütahya’da masa tenisi antrenörü M.Y. (59), İ.Y.’ye (13) cinsel tacizde bulunmuştu. Aralık 2012’de gerçekleşen olay sonrası M.Y., yargılandığı mahkemece 7.5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
* Sakarya’da 21 Eylül 2012 günü şiddetli geçimsizlik yaşadığı kocasını öldüren S.Ç., beraat etti. Ahmet Çayır, cinayet günü eve ilişkisi olan başka bir kadını getirmiş, bu sebeple kavga çıkmıştı. Ahmet Çayır daha sonra karısını sadakatsizlikle suçlayıp elindeki bıçakla tehdit ederek dövmüştü. Kendini kurtarmaya çalışan S.Ç., kocasını bıçaklayarak öldürmüştü. Savcı, olayın haksız saldırı sebepli ağır tahrik ile yaşandığına karar verdi.
* Sakarya’da 26’sı çocuk, 2’si polis memuru 34 kişinin 14 yaşındaki Ö.C.’ye cinsel istismardan yargılandığı davanın 1 numaralı firari sanığı N.Ş., tutuklu bulunduğu Saraybosna’daki iade işlemlerinin tamamlanmasının ardından Interpol ile Türkiye’ye getirildi. Sanıklar, Haziran 2012’de gözaltına alınmıştı.
* Siirt'te Gazi İlköğretim Okulu Müdür Yardımcısı Fahrettin Kuzu'ya, ikisi kardeş olmak üzere dört kız çocuğuna cinsel istismarda bulunmak suçundan verilen 46 yıl 8 ay hapis cezası Yargıtay tarafından da onandı. Siirt Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan yargılamada, tutuklu sanıklar Z.F. 31 yıl 8 ay, İ.T. 26 yıl 5 ay, H.B. 20 yıl 10 ay, B.E. 15 yıl 7 ay, H.A. 12 yıl 11 ay, A.E. 12 yıl 6 ay, B.Z. 10 yıl 5 ay, M.A. 9 yıl 4 ay 15 gün, T.T. 7 yıl 6 ay, S.Ç. 5 yıl 2 ay 15 gün hapis cezasına çaptırılmıştı.
* Zonguldak’ta 13 Ocak 2009 tarihinde bıçak zoruyla B.Ö.’ye (24) tecavüz ettiği için tutuklanan sanık A.S., ilk kez hakim karşısına çıktı. A.S.’ye ‘cinsel saldırı’ suçlamasıyla 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Mahkeme, ‘yetkisizlik’ sebebiyle dosyayı Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi, A.S. avukatının itirazı ile tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
* Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda görevli bir askeri personel, 24 Aralık 2012’de hakkında yapılan şikayet ve 24 Ocak 2013’te alınan tutuklanma kararı sonrasında başlatılan soruşturmanın ardından cinsel saldırı ve cinsel şiddet suçları işlediği için TSK ile ilişiği kesildi.

Business News