HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Rumlar 1, Ermeniler 2, Yahudiler 3

İşte 'soy kodları': Rumlar 1, Ermeniler 2, Yahudiler 3 Radikal'den İsmail Saymaz'ın haberine göre bir nüfus idaresi yet...

İşte 'soy kodları': Rumlar 1, Ermeniler 2, Yahudiler 3

Radikal'den İsmail Saymaz'ın haberine göre bir nüfus idaresi yetkilisi, 'soy kodu' uygulamasının Lozan'da azınlık statüsü tanınan Rum, Ermeni ve Yahudiler için söz konusu olduğunu, Rumlara 1, Ermenilere 2, Yahudilere de 3 kodunun verildiğini söyledi.

Bugün çıkan AGOS gazetesinin manşetten duyurduğu haberde yer alan 'soy kodu'yla fişleme uygulamasının, 24 Temmuz 1924'te imzalanan Lozan Anlaşması'na kadar uzandığı ortaya çıktı.

Radikal’in görüştüğü bir nüfus idaresi yetkilisi, 'soy kodu' uygulamasının Lozan’da azınlık statüsü tanınan Rum, Ermeni ve Yahudiler için söz konusu olduğunu, Rumlara 1, Ermenilere 2, Yahudilere de 3 kodunun verildiğini söyledi. Yetkili, soy kodunun daha çok, Lozan Antlaşması ile tanınmış haklardan yararlanacak o azınlık grubuna mensup yurttaşları ayırt etmek için kullanıldığını savunuyor. Örneğin, 2 koduyla kaydedilmeyen bir yurttaşın Ermeni okuluna kayıt yaptıramayacağını vurguluyor. Yetkili, bu kodların başka amaçlarla kullanılıp kullanıldığı hakkında bilgi sahibi olmadığnı, üç grup dışındaki topluluklara kod verilmediğini söylüyor.

Business News