Koruyucu sağlık hizmetlerini temel alan sistemin yerine AKP tarafından “Sağlıkta Dönüşüm” adı altında getirilen sağlık sistemi nedeniyle salgınlar artıyor, aşılar tam yapılamıyor. Bakanlık, kızamık vakalarındaki artışı kabul etmek zorunda kalırken aşılamaların yetersizliğini de itiraf etti. Sadece kızamıkta değil, 2012 yılında aile hekimliğine devredilmesiyle her beş çocuktan biri tetanos-difteri pekiştirme aşısı olamadı

Son günlerde ortaya kızamık vakalarındaki artışa rağmen Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu “Salgın yok, kontrollü artış var” demişti ancak bugün bakanlıktan kızamıkla ilgili yazılı bir açıklama yapıldı.
Kızamık virüsünün Avrupa kaynaklı olduğunun belirtildiği açıklama aynı zamanda Türkiye’de yeterli aşılama yapılmadığının da itirafı niteliğindeydi. Açıklamada “Güneydoğu’daki bazı illerimizde vakaların olması o bölgede eski yıllardan beri aşısız veya eksik aşılı kişilerin nispeten daha fazla olması ile ilişkilidir. İnsan hareketlerine paralel olarak ülkemize de yurt dışından importe vakalar gelmekte ve bu vakalardan aşısız veya eksik aşılı kişiler etkilenerek hasta olabilmektedir” ifadeleri kullanıldı.
Konuyla ilgili daha önce HekiMedya’ya konuşan TTB Merkez Konseyi Üyesi Mehmet Zencir ve Prof Dr. Muzaffer Eskiocak kızamık salgınındaki artışın temel nedeninin yeni sağlık sistemi olduğunu ifade etmişti. Mehmet Zencir, kış aylarının yaklaştığına dikkat çekti ve bakanlığa salgını kabul etmesi ve gerekli çalışmaların başlatılması için çağrı yaptı.
Mevcut sağlık sisteminde hastanın başvurusu ve adrese dayalı nüfus sistemi temel alındığı için mevsimlik tarım işçileri, mülteciler başta olmak üzere çok sayıda kişi başta kızamık olmak üzere gerekli aşılardan mahrum kalıyor. Kızamık hastalığının kontrol edilebilmesi için toplumun yüzde 95′inin aşı olması gerekiyor. Bu oran İstanbul Beşiktaş’ta da Sultanbeyli’de de, Van Bahçesaray Kaşıkçılar Köyü’nde de yüzde 95′i geçmek zorunda.
Aşı skandalı doğrulandı
Kızamık vakalarındaki artış sürerken birçok öğrencinin tetanos-difteri pekiştirme aşısını olmadığı ortaya çıktı. Türkiye genelinde yıllardır uygulanan aşılama programına göre 8. sınıf öğrencileri için yapılması gereken tetanos-difteri pekiştirme aşısının 2012 yılında aile hekimlerine devredilmesi, binlerce çocuğun aşı olmamasına yol açtı.
Cumhuriyet’in haberine göre söz konusu uygulama nedeniyle Türkiye genelinde geçen yıl 240 bin 935 çocuğun tetanos-difteri pekiştirme aşısı olmadığı belirlenirken Sağlık Bakanlığı, aşı olmayan çocukları tek tek tespit ederek aşılama için harekete geçti. Müezzinoğlu, aşı olmayan öğrencilerin liselere kayıtları sırasında aşılanma durumlarının sorgulanarak aşısı yapılmamış olanların aile hekimlerine yönlendirilmesinin sağlanacağını bildirdi.
Bakanlığın verilerine göre Nisan-Mayıs 2012 döneminde aşılanmayan çocukların sayısı 240 bin 933. Toplam 8. sınıf öğrenci sayısı 1 milyon 216 bin 438 olarak belirleniyor. Buna göre tetanos-difteri aşısı uygulanması gerekirken uygulanmayan 8. sınıf öğrencilerinin oranı yaklaşık 20 oldu. Başka bir deyişle her 5 çocuktan biri tetanos difteri aşısı olmadı. Aşı olmayan öğrencilerin 78 bin 628’i İstanbul’dayken, 15 bin 499’u Ankara, 15 bin 244’ü de Diyarbakır’da bulunuyor.
HekiMedya
Daha yeni Daha eski