HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Paket Paket yumurta, sakın beni unutma

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan aylardır merakla beklenen 'Demokratikleşme Paketi'ni açıkladı. Yeni Başbakanlık binasında konuşan ...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan aylardır merakla beklenen 'Demokratikleşme Paketi'ni açıkladı.

Yeni Başbakanlık binasında konuşan Başbakan'ın açıklamaları Arapça, İngilizce ve Kürtçe olarak da yayınlandı.

İşte o açıklama...

Gönüllerimizde silinmez yer edinen Adnan Menderes’e Turgut Özal’dan bütün bir ömrünü Türkiye’nin özgürleşmesine adamış merhum Erbakan’a kadar Türkiye’nin kalkınması noktasında özgürleşmesi noktasında mücadele vermiş herkese minnettarlığımızı ifade ediyorum.

3 Kasım 2002 seçimleriyle oluşan 11 yıl boyunca da aynı istikamet boyunca da fedakarca görev yapan milli iradeyi savunup çalışan Meclis’imize değerli milletvekillerimize teşekkür ediyorum.

Birazdan açıklayacağımız paket 11 yıllık bir sürecin sadece bir safhasıdır. Bu safhada bu paketin hazırlanmasında emeği geçen başbakan yardımcılarımıza, bakanlarııza, bürokratlarımıza ve kurumlarımıza da şükranlarımı ifade ediyorum.

Türkiye’nin terörle mücadele kadar, demokratikleşme hafızasını da kaydeden bu paketin oluşumunda koordinasyon görevi yapan kamu düzeni ve güvenliği müsteşarlığımıza teşekkür ediyorum.

Tarihi bir anı yaşarken özellikle teşekkürü hak eden,bir kesim var. Tarih sahnesine çıktığımız andan bugüne kadar hürriyet ve istiklalimiz için sayısız şehitler verdik. Bugün biz bu paketi açıklarken aslında tüm o şehitlerimizin de arzularını bir kez daha yerine getiriyoruz.

'BU PAKET BİR İLK DEĞİLDİR, SON DA OLMAYACAKTIR'

Bugün Türkiye tarihi bir anı yaşıyor, Türkiye'yi daha da büyütmek için önemli adımları atıyoruz. Bugün açıklayacağımız paket bir ilk değildir, son da olmayacaktır.

Paketle Türkiye'nin istiklalini güçlendiriyor, özgürlük alanını genişletiyor, umudunu çoğaltıyoruz.

Şartlar değiştikçe yeni ihtiyaçlar ortaya çıkacak.

Tüm taleplere bir kerede, bir paketle yanıt verilmesini beklemek doğru olmaz.

Demokratikleşme paketi halkın yüzünü güldürür, darbecilerin uykusunu kaçırır.

Yumruklar sıkılıysa tokalaşma mümkün değildir. 11 yıl boyunca silahların konuşmasını önleyip fikirlerin konuşmasını sağlamaya çalıştık.

Türkiye'de değişimin önündeki en büyük engel 27 Mayıs'ın o karanlık gölgesidir.

Türkiye'de millet, zamanın ruhunu yakalamayı hep başarmıştır. Yeniliklere hep ayak uydurmuştur.

TÜRKİYE'NİN BÖLÜNME DEĞİL MUHALEFET SORUNU VARDIR'

11 yıl boyunca 'Türkiye bölünüyor' iddiasını ortaya attılar, göreceksiniz bugün de aynısını yapacaklar.

Değişimden korkanlar ilerleyemezler. Türkiye'nin bölünme diye bir meselesi yoktur, muhalefet diye bir sorunu vardır.

Bu paket bir basamaktır, çok önemli bir safhadır. Bu paket bir pazarlığın sonucu asla değildir.

Bundan 1 yıl önce parti kongremizde 2023 vizyonumuzu hazırladık. 1 yılda bu 63 maddenin çoğunu şimdiden yerine getirdik.

Her yaşam tarzına saygılıyız. Birbirlerinin özgürlük alanına müdahale etmediği sürece her türlü özgürlük alanını savunduk.

İŞTE MERAKLA BEKLENEN PAKET

Seçim sistemini değiştirmek için önemli bir adım atıyoruz. Yüzde 10 barajı AK Parti'nin getirdiği bir baraj değildir.

3 farklı alternatifi açıyoruz...


1)Mevcut sistem devam edebilir.

2)Barajı yüzde 5'e çekip 5'li gruplandırmayla daraltılmış bölge seçim sistemini uygulayabiliriz

3) Ülke barajını tamamen kaldırıp, dar alan bölge seçim sistemi getirebiliriz.

Bu 3 seçeneği tartışıp en doğrusunu Meclis'e getireceğiz.

PARTİLERE HAZİNE YARDIMI

Siyasi partiler arasındaki rekabetin daha adil olacağı düşüncesiyle, hazine için sınır olan yüzde 7'yi yüzde 3'e çekiyoruz.

İlçede teşkilatlanma için, beldelerde teşkilat kurma zorunluluğunu kaldırıyoruz. Mevcut durumda, ilçede teşkilatlandırmak için, beldelerin en az yarısında teşkilat kurma zorunluluğu vardı. Bunu kaldırıyoruz.

EŞ GENEL BAŞKANLIĞIN ÖNÜ AÇILIYOR

Siyasi partilerde eş genel başkanlığın önünü açıyoruz. İki kişiden fazla olmamak kaydı ile partilere eş genel başkanı sistemi uygulama imkanı getiriyoruz. Siyasi partilere üyelikte engelleri kaldırıyoruz. Siyasi Partilere üye olmayı daraltan, engelleri ortadan kaldırıyoruz.

NEFRET SUÇLARI

Ön seçimlerde farklı dil ve lehçelerde propaganda imkanı getiriyoruz. Türkçe’den başka bir dil ve lehçe ile propagandayı tüm partilere sağlıyoruz. Yeni süreçte nefret, yaşam tarzına müdahale gibi suçlarla daha etkin bir şekilde mücadele ediyoruz. Nefret suçlarının cezalarını artırıyoruz. Kişinin dili, ırkı, milliyeti, cinsiyeti ve siyasi düşüncesi, dini veya mezhebi nedeniyle işlenirse cezası daha da artacak. Ayrımcılıkla daha etkin mücadele etmek için cezaları artırıyoruz. Belli hakları kullanmasını engelleyenleri ceza kapsamına alıyoruz. Bu sebeple işlenen suçun cezasını da 1 yıldan 3 yıla kadar artırıyoruz. Türkiye’de hiç kimse, dilinden, ırkından, milletinden ve inancından dolayı ayrımcılığa maruz kalmayacak. Toplantı yer ve güzergahının bildirilmesi şartıyla, toplantı ve gösteri kanunlarını değiştiriyoruz. Kapalı yerlerde saat 23’e kadar süren toplantılar 24’e kadar devam edecek. Toplantı yer ve güzergahının belirlenmesinde katılımcılığını sağlıyoruz. Toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin sürelerini arttırıyoruz.

ÖZEL OKULLARA KÜRTÇE İMKANI

Yapacağımız yasal değişikliklerle özel okullarda farklı dil ve lehçelerde eğitimin önünü açıyoruz. Bildiğiniz gibi 2003’teki değişiklikle dil ve lehçelerin öğrenilmesi amacıyla özel kurs imkanı getirmiştik. Sonra üniversitelerde birimlerin açılmasını sağladık. Geçen yıl ki düzenleme ile de dil ve lehçelerin seçmeli ders olarak öğretilmesinin önünü açmıştık. Şimdi ise özel okullarda farklı dil ve lehçelerin öğrenilmesinin önünü açıyoruz.

KÖY İSİMLERİNDEKİ YASAL ENGEL KALKIYOR

Köy isimlerinin değiştirilmesindeki yasal engeli kaldırıyoruz. Dayatma içeren ifadeleri kaldırıyoruz. Köy isimlerinin değiştirilmesi İçişleri Bakanlığımızca olacak. İl ve ilçe isimlerinin değiştirilmesi için yasal düzenleme gerekiyor, bu tip taleplerde burada değerlendirecektir.

NEVŞEHİR ÜNİVERSİTESİ'NİN ADI DEĞİŞİYOR

Nevşehir Üniversitemizin ismini Hacı Bektaşi Veli Üniversitesi olarak değiştiriyoruz.

KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI

Kişisel verilerin korunması için yasal güvence getiriyoruz. 12 Eylül 2010’daki anayasa değişikliğiyle güvence getirmiştik. Şimdi uygulama için taslağı hazır olan kanunu meclisimize gönderiyoruz. Kişilerin özel bilgileri ilgisiz kişiler tarafından kullanılamayacak.

YARDIM TOPLAMADAKİ KISITLAMA KALKIYOR

Yardım toplamadaki kısıtlamaları kaldırıyoruz. Yardım toplama konusunda sınırlama altına alınmıştı. Kurban derisi fitre ve zekat konusunda THK’ya yetki verilmişti. Aslında anayasa aykırı bir durum oluşturulmuştu. Şimdi yasal olarak da bu yanlış uygulamaya son veriyoruz. Vatandaşımız yardımını istediği yere verebilecek. Şu ana kadar açıkladığımız reformlar yasal düzenleme gerektiriyor. Fakat paketimiz bundan ibaret değil. ikinci kısımda idari düzenleme gerektiren reformlar bulunuyor.

KAMUDA BAŞÖRTÜSÜ SERBEST

Kılık kıyafet yönetmeliğini değiştirerek kamu kurumlarında başörtüsü yasağını kaldırıyoruz. Ayrımcılık içeriyordu. Kadın çalışanların giyimleri üzerindeki ayrımcı ihlalleri kaldırıyoruz. Resmi elbise giymek zorunda olan TSK mensupları, yargıda hakim ve savcıları bunun dışında tutuyoruz.

ANDIMIZI KALDIRIYORUZ

İlkokullardaki öğrenci andı uygulamasını kaldırıyoruz. Geçen yıl orta okullarda bu uygulamayı kaldırmıştık. Şimdi de ilk okullarda kaldırıyoruz.

MOR GABRİEL MANASTIRI'NIN ARAZİSİ İADE EDİLİYOR

Mor Gabriel Manastırı’nın arazisi iade ediliyor. Böylece bir haksızlığı gideriyor Süryani vatandaşlarımıza önemli bir haklarını teslim ediyoruz. Şu anda 250’den fazla iade yaptık.

ROMAN DİL VE KÜLTÜR ENSTİTÜSÜ

Roman Dil ve Kültür Enstitüsü kuruyoruz. Karşılaştıkları sorunlarla araştırmalar yapmak amacıyla bir ilimiz üniversitesi bünyesinde enstitü kuracağız. Adımlar atıyoruz bu amaçla 2009 yılında Türkiye’de ilk kez gerçekleştirdiğimiz roman çalıştayı sonrası çalışmaları hızlandırıyoruz. Özellikle barınma noktasında çok önemli bir adım attık, TOKİ eliyle Roman konutları yaptık. Bu inşaatlar devam ediyor. Projeler hazırlanıyor.

Demokratikleşme paketimiz işte bu paketlerden oluşuyor. En kapsamlı reform sürecini başlatıyoruz. Yeni hedeflere ilerlemeye devam edeceğiz. Açıkladığımız reform paketinin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.

Business News