HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Üniversite adı, 3 harf, 270 dönüm toprak ve Roman Enstitüsü

Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı demokratikleşme paketinin ardından ilk yorumlar gelmeye başladı. İşte o yorumlar... CHP LİDERİ KILIÇD...

Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı demokratikleşme paketinin ardından ilk yorumlar gelmeye başladı. İşte o yorumlar...

CHP LİDERİ KILIÇDAROĞLU

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı demokrasi paketiyle ilgili yarın basın toplantısı düzenleyeceğini açıkladı.

AK PARTİ'Lİ HÜSEYİN ÇELİK

"(Cemevleri) Onunla ilgili bir çalışma var. O konuda da son nokta konmuş değil. Demokratikleşme de devam ediyor"

BEKİR BOZDAĞ
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, " Alevi açılımı konusundaki çalışmalar devam etmektedir. Bu konu daha sonra kamuoyuna açıklanacaktır. Paket son değildir, yenileri gelecektir" dedi.

Twitter hesabından açıklamalarda bulunan Bozdağ, "Tarihi adım olan demokratikleşme paketi Başbakan Erdoğan tarafından açıklandı. Hayırlı olsun. Bu paket ilk değil, son da olmayacaktır. Alevi açılımı konusundaki çalışmalar devam etmektedir. Bu konu daha sonra kamuoyuna açıklanacaktır. Paket son değildir, yenileri gelecektir" dedi.


AK PARTİLİ VEKİL: 'BAŞÖRTÜLÜ EŞİT OLMAZ MI?'

AK Parti Erzurum Milletvekili Cengiz Yavilioğlu: “Hakim ve savcılar neden başörtülü olmasın? Başörtüsü takanlar adil karar veremezler mi? Veya başörtüsü ile eşit davranılamaz mı?”

EGEMEN BAĞIŞ

AB Bakanı Egemen Bağış, "Paketin her maddesi AB müzakere başlıkları kadar önemlidir. Demokrasi ve özgürlük barajının önündeki kapaklar artık açılmıştır. Durmak yok" dedi. Twitter hesabında açıklamalarda bulunan Bağış, "Paketin her maddesi AB müzakere başlıkları kadar önemlidir. Demokrasi ve özgürlük barajının önündeki kapaklar artık açılmıştır. Durmak yok. Demokrasimiz ve AB sürecimiz için önemli bir eşik aşılmış, Türkiye ayağındaki prangalardan kurtulmak için yeni bir milada kapı aralamıştır" dedi.

MHP'Lİ TUĞRUL TÜRKEŞ

MHP Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, pakete ilişkin değerlendirmelerinin devam ettiğini ancak ilk izleniminin 'kamuflaj' olduğunu söyledi.

Türkeş, AKP'nin terör örgütüyle birlikte Türkiye'yi çözme girişimi bulunduğunu ileri sürerek; yeni paketle bunun bir kısmının hayata geçirilmeye çalışıldığını; bunu kamufle etmek için de başka bazı adımların pakete konulduğunu söyledi.

Özel okullarda farklı dil ve lehçelerde eğitim ile Roman Dil ve Eğitim Enstitüsü kurulması girişiminin çok ilginç olduğunu belirten Türkeş, "Bu eğitimin sadece özel okullarla sınırlandırılmasının Anayasa'ya aykırı olduğunu iddia edip, bunun devlet okullarında da olması gerektiğine dair bir itiraz olabilir. Bu durumda Anayasa Mahkemesi bunu 'anayasanın eşitlik' ilkesine aykırı, deyip devlet okullarında da olmasına hükmedebilir. Bu durumda hükümet 'biz yapmadık, Anayasa Mahkemesi yaptı' diyerek işin içinden sıyrılabilir" değerlendirmesinde bulundu. Türkeş, pakete ilişkin detaylı bir değerlendirme çalışması yaptıklarını, bugün de konuyu Başkanlık Divanı'nda enine boyuna ele alacaklarını söyledi.

CHP'Lİ AKSÜNGER

CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı demokratikleşme paketini twitter'da 140 karakterde şöyle özetledi:, "Paketten; Alevilere üniversite ismi, Kürtlere 3 tane harf, Süryanilere 270 dönüm toprak, Romanlara enstitü çıktı"

CHP'Lİ TEKİN:"TEK MADDEYİ BEĞENDİM"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı demokratikleşme paketiyle ilgili CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'den geldi. Tekin, "Dağ fare doğurdu" dedi. Paketi, "gönül alma paketi" olarak nitelendiren Tekin, "Ancak yine de, ne yazık ki, kimsenin gönlünü alabilmiş de değildir. Pakette ahım şahım, hepimizi şaşırtabilecek bir madde yok. Eğer gerçekten bir demokratikleşme paketi isteniyorsa, CHP'nin 21 maddelik demokratikleşme paketine bakılmalıdır. Gelin, demokrasi istiyorsanız CHP'nin hazırladığı 21 kanun teklifinin tamamını çıkaralım" diye konuştu.

"BARAJ KALKIYOR, DENİZ GELİYOR"

Pakette yer alan, seçim barajının düşürülmesi konusunda ise Tekin, dar bölge sistemini eleştirerek, "Barajı kaldırıyorlar, denizi getiriyorlar. Ufak siyasi partilerin tamamını siyasetten men etmektir" dedi.

"TEK BEĞENDİĞİM MADDE..."

Gürsel Tekin, pakette "tek beğendiği maddenin" ise, ayrımcılık ve ötekileştirme ile mücadele maddesi olduğuun söyledi. Tekin, şöyle konuştu;

"Sayın Başbakan her halde farketmezmiş hazırlarken ama bir madde bizzat Sayın Başbakan için hazırlanmış. Ötekileştirme ile ilgili madde. Türkiye'de ötekileştirmeyi en çok sayın Başbakan yapıyor. Demokratikleşme paketini açıklayacağı toplantıya bile 'bizi sevmeyenler' diye başlıyor. Demokratik bir ülkede bir Başbakan 'bizi sevmeyenler" cümlesi kullanmaz. Ötekileştirme ile ilgili kurul oluşturulacakmış. O Sayın Başbakan'ın çok dikkat etmesi gerekiyor. O kurulun raporuyla Başbakan bir ila 3 yıl ceza yiyebilir."

BDP OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI

BDP yöneticileri, Başbakan Erdoğan'ın demokratikleşme paketini, Ankara'da bulunan milletvekilleriyle birlikte genel merkezde dinlediler.

Edinilen bilgiye göre BDP Eşbaşkanı Gülten Kışanak, saat 11.00'de genel merkezde grup başkanvekilleri ve milletvekilleri bir araya geldi. Saat 12.00'de de yeni yasama yılını ve paketi değerlendirmek üzere toplantıya geçildi.

Parti yetkilileri, 'demokratikleşme paketi' için bir araya gelinmediğini; yarın başlayacak yeni yasama dönemini değerlendirme ve görev dağılımı yapma amacıyla vekillere çağrı yapıldığını belirttiler. Toplantının saat 12.00'de başladığını ve burada demokratikleşme paketinin de değerlendirilerek, daha sonra kamuoyuna bir açıklama yapılacağını açıkladılar.

PİR SULTAN ABDAL DERNEĞİ: ALEVİLER İÇİN BİR ŞEY GÖREMEDİK

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkan Yardımcısı ve Tokat Şube Başkanı Muharrem Erkan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı demokratikleşme paketinden beklediklerini bulamadıklarını söyledi.

Erkan, "Aleviler için pakette hiçbir şey göremedik. Cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması, cemevlerinin imar planı içerisinde yer alması konusunda da en ufak bir adım atmadığı gibi ağzında da en ufak bir söz duymuş değiliz" dedi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkan Yardımcısı ve Tokat Şube Başkanı Muharrem Erkan, dernek binasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 'Demokratikleşme paketini' değerlendirdi. Başbakan Erdoğan'dan daha umutlu ve güzel haberler beklediklerini ama karşılığını görmediklerini söyleyen Erkan, şöyle konuştu:

"Açılan pakette biz Aleviler için tabii ki diğer insanlar için yaşayan tüm insanları kapsayacak şekilde olması gerekiyor. Doğrusu da buydu zaten. Aleviler için pakette hiçbir şey göremedik. Yani bizim talep ettiğimiz şey; eşit yurttaşlık hakkı. Biz bu ülkede inancımızın gereğini ifa etmek istiyoruz. Biz bu ülkede yurttaş, vatandaş olarak bunu yerine getirmek istiyoruz. Bunun da ötesinde açıklamaların içerisinde gördüğümüz kadarıyla, gayri Müslimlerin mal varlıklarını iade edeceğini ifade ediyor. Alevilerin 1824 yılında el koydukları ikinci Mahmut dönemindeki o süreç içerisinde 700 tane tekkenin mal varlıklarını tümüyle el konulmuş vaziyette onların hiç biri Alevilere iade edilmesi, başta Hacı Bektaşi Veli dergahı olmak üzere bunlardan hiç bahsedilmiyor. Bunun ötesinde Aleviler ile ilgili paketin içerisinde Türkiye'nin belki belli bir çoğunluğunu oluşturan insanların din ve vicdan hürriyeti konusunda herhangi bir konuda, cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması, cemevlerinin imar planı içerisinde yer alması konusunda da en ufak bir adım atmadığı gibi ağzında da en ufak bir söz duymuş değiliz. Bu ülkede biz anarşi istemiyoruz, terör istemiyoruz. Biz bu ülkede dostça, kardeşçe, barışça yaşamak istiyoruz. Bunun içinde gereği vatandaş sadece seçim döneminde demokrasi değildir, seçimden sonrada vatandaş mevcut iktidara doğru yaptığı şeyleri takdir etmek, yanlış yaptığı şeyleri de demokratik bir şekilde barışçıl eylemlerini ortaya koyması gerekir ki Aleviler de bunu bu şekilde ortaya koyuyor."

"BİR ŞEY İFADE ETMİYOR"

Nevşehir Üniversitesi isminin Hacı Bektaş-i Veli olarak değiştirilmesini de değerlendiren Erkan, şöyle dedi:


"Sadece o kamuflaj gibi bir şey. Sadece Nevşehir'de adının Hacı Bektaş-i Veli'nin olması bir şeyi ifade etmiyor. Hacı Bektaş-i Veli'nin felsefe, düşünce, görüşünü bu ülkede paylaşan Aleviler'in en azından bu inançlarını yerine getirmesi konusunda hükümetin adil ve adaletli adımlar atmasını beklerdik. Onları da göremedik, maalesef."

Business News