MHP Milletvekili Engin Alan'ın Balyoz'da mahkumiyeti onaylanıp, milletvekilliğinin düşürülmesi gündeme gelince, CHP için alarm zilleri çalmaya başladı.

Çünkü Ergenekon sanığı CHP milletvekilleri Mustafa Balbay, Mehmet Haberal ve Sinan Aygün'ün mahkumiyetleri onaylandığı taktirde Anayasa'nın 84. maddesine göre milletvekillikleri düşecek.

Ama bunu önleyecek tek bir formül var.

AK Parti'yle anayasa konusunda uzlaşmak!

Bu yolda kritik bir eşik aşılmış durumda. Cuma günü AK Parti ve CHP'nin yetkili kurullarında benzer kararlar alındı. Şartlar ortaya kondu.

Yeni Şafak gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi bugünkü köşesinde CHP ve AK Parti'de yapılan toplantıların detaylarını yazdı.

İşte kapalı kapılar ardında sağlanan ön uzlaşmanın şartları...

...

AK Parti'nin 327 milletvekili var. Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in oy kullanamaması dikkate alınırsa, 326 milletvekili var. CHP'nin sayısı ise 137 ediyor. İkisi toplandığında 460 ediyor.

Yani Anayasa değişikliği için gerekli olan 330'un çok üstünde. Referandumsuz değişiklik olan 367'yi de aşıyor.

Peki iki partinin eşzamanlı olarak aldığı karar ne?

Cuma günü CHP'nin MYK'sı, AK Parti'nin ise MKYK'sı toplandı.

İki yetkili kurulda ele alınan konulardan biri 60 maddelik Anayasa değişikliği oldu.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun, çalışmalarını sonlandırmaya hazırlandığı bir sırada Başbakan Erdoğan, 'Üzerinde uzlaşmaya varılan maddeleri çıkaralım' önerisini getirmişti. O sırada 48 madde üzerinde uzlaşma sağlanmıştı. Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in de gayretleriyle 60 maddeye ulaşıldı.

Hem de Süheyl Batum'un engellemelerine rağmen.

MHP Milletvekili Engin Alan'ın Balyoz'da mahkumiyeti onaylanıp, milletvekilliğinin düşürülmesi gündeme gelince, CHP için alarm zilleri çalmaya başladı.

Çünkü Ergenekon sanığı CHP milletvekilleri Mustafa Balbay, Mehmet Haberal ve Sinan Aygün'ün mahkumiyetleri onaylandığı taktirde Anayasa'nın 84. maddesine göre milletvekillikleri düşecek.

Ama bunu önleyecek tek bir formül var.

O da 60 maddelik paketin içinde yer alan, milletvekili dokunulmazlığıyla ilgili düzenleme.

İşin asıl ilginç yanı bu formülün hayata geçip geçmemesi yine CHP'ye bağlı.

CHP'nin cuma günkü MYK'sında bu konu ele alınıyor.

AK PARTİ'YE DESTEK

Kılıçdaroğlu, AK Parti'nin 60.maddelik önerisinin desteklenebileceğini söylüyor. Ama tutuklu milletvekillerinin serbest bırakılmasını ön şart olarak koşuyor.

AK Parti MKYK'da da bu konu ele alınıyor. Başbakan Erdoğan kritik bir karar veriyor.

'CHP bizim teklifimize 'evet' dediyse biz de evet deriz' diyor.

Ama bir şart ekliyor.

Hem de ön şart.

O da hiçbir şart ileri sürülmeden 60 maddelik değişikliğin gerçekleştirilmesi.

ERDOĞAN'DAN KRİTİK KARAR

Başbakan'ın son sözleri, 'CHP ön şartsız olarak gelsin. Uzlaşma komisyonunda 4 parti anlaşmaya varmış. 60 maddede pazarlık konusu yapılacak bir şey yok. 60 madde için gelirlerse evet deriz' oluyor.

Bu bir açık çek.

CHP'ye uzatılmış bir uzlaşma eli.

CHP'DE SORUN VAR

CHP de öncelikli olarak kendi milletvekillerini kurtarmayı düşüneceğine göre sorun yok diye bakabilir miyiz?

CHP istekli, Başbakan'ın tavrı çok net ama CHP milletvekillerini kurtaracak formülün önünde yine CHP'den kaynaklanan sorunlar var.

1-Kılıçdaroğlu'nun ön şartı. CHP milletvekillerini kurtaracak ve iktidar ile ana muhalefet partisinin el ele verip ülkeye mini bir Anayasa değişikliği kazandırmasının önüne açacak 'Tarihi uzlaşma'nın önünde engel olarak duruyor.

2-Hangi CHP sorunu. 60 maddelik de olsa mini Anayasa yapılacak. Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda CHP'li üç üye kendi arasında anlaşamadı. Süheyl Batum'un temsil ettiği CHP ne düşünüyor, Rıza Türmen'in temsil ettiği CHP ne istiyor, Atilla Kart'ın temsil ettiği CHP hangi görüşte? Hepsinin ötesinde Kılıçdaroğlu'nun CHP'si ne yapacak?

3-CHP'ye güven sorunu. Tüm bunlar aşıldığında karşımıza bu kez ciddi bir engel daha çıkıyor. O da CHP'ye güven sorunu. Milletvekillerinin özlük hakları dahil olmak üzere yazılı olarak güvence verdiği konularda bile CHP, kendisiyle birlikte hareket edenleri ortada bıraktı. 
Daha yeni Daha eski