HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

“Dalga geçer gibi..."

“Dalga geçer gibi Nevşehir Üniversitesi'nin adını da Hacı Bektaş Veli Üniversitesi yaptık diye sunmak, bu toplumdaki derinleşmeye ned...

“Dalga geçer gibi Nevşehir Üniversitesi'nin adını da Hacı Bektaş Veli Üniversitesi yaptık diye sunmak, bu toplumdaki derinleşmeye neden olur.”
Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu demokratikleşme paketinde Aleviliğin “a”sından bahsedilmediğini belirterek böyle diyor.
bianet’e konuşan Kenanoğlu, paketle ilgili toplumda oluşturulan büyük beklentilerin karşılanmadığını söylüyor, AKP’nin doğal tabanı dışında kimsenin paketten memnuniyet duymadığını düşünüyor.

“Kendimi dışlanmış hissediyorum”

“Kısmen taleplerini karşılayacak maddeler olduğu doğrudur. Fakat genel hatlarıyla ihtiyaca cevap verebilecek değişiklikler yok. Yani toplumun hiçbir kesimi tamam biz bunu bekliyorduk, iyi oldu demiyor.
“AKP'nin iktidara geldiğinden bu yana bütün demokratikleşme girişimleri, referandum da dahil, azcık soslar koyarak kendi ideolojisinin gelişmesi ve ona hizmet etmesi yönünde. Esas olan kendi tabanının önünü açmak, o konuda eksikleri gidermek.
“Şüphesiz ki biz türban özgürlüğü, andımızın kaldırılması ve benzeri konularda muhalefet etmiyoruz. Fakat bunları yaparken toplumun diğer kesimlerinin de taleplerin görmek gerekiyor.
"İş yerinde Sünni arkadaşlarımla paketi tartışıyoruz. Paket onları memnun ediyor, beni etmiyor. Kendimi dışlanmış, ötekileştirilmiş hissediyorum.

“Hacı Bektaş’ın ismi kazanım değil”

“ Biz Aleviler inanç önderimiz Hacı Bektaş'ın dergahını ziyaret için bilet alıyorsak ve sadece mesai saatlerinde ziyaret edebiliyorsak, bu yasak devam ediyorken Hacı Bektaş Veli'nin isminin bir üniversiteye verilmesinin bir kıymeti yoktur. Bu bir kazanım değildir.
“Aslında ‘Bugüne kadar Hacı Bektaş Veli'nin ismi bir yere verilmiş mi, bak bu hükümet tarafından verildi’ diyebilmek için bunları yapıyorlar.

“Aleviliğe hakarete ceza yok”

“Paketi dini inanç pratiğinin engellenmesini TCK kapsamına alıyor. Bazı arkadaşlar bunun Aleviliği de kapsayacağını söylüyor. Bu doğru değil. Bu madde bizi kapsamıyor, çünkü devlet ve hükümet  Alevilik inancı ve ritüellerini dini inanç kapsamında görmüyor. Hurafe olarak görüyor.
“Dolayısıyla Aleviliğe yönelik hakaret ya da yok saymanın ceza kapsamında olması mümkün değil.
“Örneğin Fazıl Say'ın yargılandığı ve ceza aldığı hususun binbir beteri Alevilere söyleniyor. Ama bunları söyleyenler cezai işleme tabi tutulmuyor. Şikayetlerimiz dahi dikkate alınmıyor.
“Dolayısıyla bu paketten Aleviler için olumlu maddeler çıktığını söylemek mümkün değil. Muhafazakar kesim dahi sosyal medya üzerinden ciddi şekilde hayal kırıklığına uğradıklarını ifade etti.
“Bunun üzerine hükümet iki bakan aracılığı ile apar topar açıklama yaptı ve Alevilerle ilgili çalışmalar devam ediyor, bu paket son değil dediler. Bu bana göre kamuoyunda bir anda oluşan tepkiyi durdurmak içindi.
“2009'da Alevi çalıştayları sonlandırıldı ve 2009'dan bu yana Alevilikle ilgili çalışmaların devam ettiğini söylüyorlar. Biz artık inanmıyoruz.
“Bizim talebimiz, devletin din işleriyle uğraşmaması, tüm inançlara ve inançsızlara eşit mesafede durması.”

Business News