Ekonomi yönetimi kredi kartları ve tüketici kredilerindeki yüksek artış üzerine yeni önlemler alıyor. Kredi kartları ve tüketici kredilerinde yeni dönemi Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Orta Vadeli Planı anlatırken açıkladı. BDDK’nin yaptığı yeni düzenleme,  Resmi Gazete’nin akşam saatlerinde yayınlanan mükerrer sayısında yer alarak yürürlüğe girdi.
İşte o düzenlemenin dikkat çeken başlıkları:
GELİRE GÖRE KART DÖNEMİ...
Bugüne kadar kredi kartı verirken vatandaşın gelirini sormayan bankalar, artık yeni kart verirken vatandaşın gelirini soracak. Kart limiti bu gelirin ilk yıl için 2 katıyla sınırlı olacak. İzleyen yıllarda bu limit gelirin 4 katıyla sınırlı olacak. Belirlenen limit, tüm bankalar için geçerli olacak. Dolayısıyla geliri 2 bin lira olan bir vatandaşın kart limiti ilk yıl 4 bin lirayı aşamayacak. A bankasının kartıyla 4 bin lira limitini doldurana; B bankası da kart vermeyecek.
MEVCUT KART SAHİPLERİNE İSTİSNA
Gelir beyanı, mevcut kart sahiplerini etkilemeyecek. Yani kredi kartı olanlar bankalara gidip gelir belgesi vermeyecek. Ancak bu kişiler limitlerinin artırılmasını isterse ‘gelir beyan’ edecek. Bu durumda da limit, gelirin 4 katını aşamayacak. Yani A bankasından kart limiti 10 bin lira olan vatandaş bu limitin 15 bin liraya çıkarılmasını isterse; gelir beyan edecek. Geliri 2 bin lira ise bunun 4 katı olan 8 bin lirayla sınırlı olması gerektiğinden; banka bu kişinin limitini artıramayacak. Ama eski müşteri olduğundan 10 bin liralık limitini 8 bin liraya da düşürmeyecek. Bu kişinin geliri artana kadar limiti de değiştirilemeyecek.
ÖĞRENCİLER, EV HANIMLARI…
Peki ama yeni dönemde gelir beyan edemeyen öğrenciler, ev hanımları ne yapacak? Onların hali hazırda bir kartları varsa, onları kullanmaya devam edecekler. Ancak limit artırımı isterlerse gelir beyan edecekler.
GELİRİ YOKSA, LİMİTİ BİN LİRA
Kart almak isteyen ama gelir beyan edemeyen vatandaşlara ise kredi kartı verilecek ama bu kartın limiti 1000 lirayla sınırlı olacak

ASGARİ ÖDEME ARTACAK
Yeni dönemde borcun asgarisini ödeme oranı da artacak. Buna göre kart limiti 15 bin liraya kadar olanlar; borcun asgari yüzde 25 yerine yüzde 30’unu; 15-20 bin arasında olanlar borcun asgari yüzde 30 yerine 35’ini her ay ödemek zorunda kalacaklar. 20 bin liranın üzerindeki yüzde 40 asgari ödeme tutarında ise bir değişiklik yapılmadı.
ÜÇ KEZ BORÇ ÖDENMEZSE…
Mevcut uygulama gereği bir yıl içinde borcunun asgari ödeme tutarını üç kez ödemeyenlerin kartları, borcun tamamı ödeninceye kadar ‘nakit’ çekimine kapatılıyordu. Yeni dönemde ise radikal bir değişiklik yapıldı. Buna göre bir yıl içinde asgari ödeme tutarını üç kez üst üste ödemeyen kişinin kredi kartı kapatılacak. Hem nakit çekimine hem de harcamaya ‘geçici’ olarak kapanacak. Borcun tamamını ödeyene kadar da açılmayacak.Borç ödendiğinde kart da yeniden kullanıma açılacak.
YENİ ÖNLEMLER YOLDA…Ekonomi yönetiminin uygulaması bunlarla da bitmeyecek. Başbakan Yardımcısı Babacan, üç konuda daha etki analizi ve değerlendirme çalışmalarının sürdüğünü belirtirken, konu başlıklarını şöyle açıkladı:
Kredi kartlarında halen gıda ve akaryakıtta ‘taksitlendirme’ yapılamazken, bu uygulama yaygınlaştırılacak. Kredi kartları ve bazı tüketici kredilerinde ürün bazında taksit sayısına sınır getirilecek. Ancak bunların hangi ürünleri ve kredileri kapsayacağına henüz karar verilmedi.
Kredi kartlarındaki gelire göre ‘limit’ uygulaması diğer bireysel kredilere de getirilecek.
Konut kredisindeki ‘asgari’ peşinat uygulaması, diğer bazı bireysel kredilere de genişletilecek.
 
Daha yeni Daha eski