HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

"Pakette Demokrasiyle İlgili Bir Şey Yok"

“Demokratikleşme diyoruz ya, demokrasi ile ilgili bir şey yok içinde. Toplu mezarlar, faili meçhuller için bir şey söylemesini beklerdik....

“Demokratikleşme diyoruz ya, demokrasi ile ilgili bir şey yok içinde. Toplu mezarlar, faili meçhuller için bir şey söylemesini beklerdik. Kayıp yakınları olarak hayal kırıklığına uğradık.”
Cumartesi İnsanları’ndan Hanım Tosun, Başbakan Erdoğan’ın bugün açıkladığı Demokratikleşme Paketi’ni böyle yorumladı.
Cumartesi Anneleri/İnsanları, geçtiğimiz cumartesi günü Galatasaray Meydanı’ndaki 444. buluşmalarında Demokrasi Paketinde kayıplar için bir düzenleme olup olmadığını sormuştu.
Paketin açıklanması üzerine, eşi Fehmi Tosun 1995 yılında gözaltına kaybedilen Hanım Tosun ile konuştuk. Tosun, paketin kayıp yakınlarının beklentilerini karşılamadığını söyledi.
“Demokrasiden bahseden insan biraz da bunun içini doldurur. İnsanları boşu boşuna umutlandırdı, insanlar hayal kırıklığına uğradı. Boş paket, insanı boşluğa düşürüyor."

“Küçük adımlarla insanları kandırıyorlar”

Tosun, aylardır gerilla ve askerin ölüm haberinin gelmediğini belirtirken, paketin de buna uygun olarak sürecin ilerlemesine yardım edecek şekilde olmasını beklediğini ancak bu beklentisinin karşılanmadığını söyledi.
“Barış sürecindeyken beklentim Kürtlere karşı daha farklı bir yaklaşımın olacağıydı. Hiç olmazsa binlerce faili meçhul için, toplu mezarlar için, cezaevlerindeki suçsuz yüzlerce insan, anadilde eğitim ve anadilde savunma hakları için bir şeyler bekliyordum.”
“Bana göre bu pakette de diğerleri gibi somut bir şey söylemedi. Ölümlerden, şehitlerden bahsetti ama savaşın diğer yanındaki kayıplardan, toplu mezarlardan bahsetmedi. Diğer tarafı da anlayıp Cumartesi Anneleri’nden de bahsetmeliydi. Bu kirli savaşın en çok mağduru olan kayıp aileleridir ama bizimle ilgili hiçbir şey yok.”
Tosun’a özel okullarda Kürtçe eğitim, anadilin kaldırılması, köy isimlerinin iadesi, Q,W, X harflerinin serbestliğini soruyoruz. Anadilde eğitimin parayla olamayacağını söyleyen Tosun, “Kürtler zaten yıllardır bunlar için çaba gösteriyor. Bunlar da önemli ama küçük adımlar. Böyle küçük adımlarla insanları kandırıyorlar” diyor. BİANET

Business News