Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın gıda ürünlerinin üzerinde 2014’ten itibaren getireceği karekod uygulamasının yapımının Hakan Bilal Kutlualp’in sahibi olduğu tek bir firmaya verildiğini ve bu şirketin her yıl bu sistemle 1 milyar dolar toplayacağını iddia etti. Uygulamayla bir çok gıda maddesine asgari yüzde 10 zam geleceğini de savunan Yılmaz, Bakan Mehdi Eker’e de “İhaleyi alan Diyarbakırlı firmanın sahibinin özel uçağı kendisine özel olarak kaç kez tahsis edildi?” sorusunu yöneltti.
Meclis Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi olan Yılmaz, Kastamonu Milletvekili Emin Çınar ve Mersin Milletvekili Ali Öz ile birlikte Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Bakanlığın 2014’te ilk etapta bal, bitkisel yağ, çay ürünleri, bebek maması, takviye gıda ürünleri, alkollü içecekler ve enerji içecek ürünlerinde uygulayacağı karekod sisteminde usulsüzlüklerin olduğu iddiasında bulunan Yılmaz şunları kaydetti:
YÜZDE 10 ZAM GELECEK
“Maalesef yılbaşından itibaren birçok gıda maddesine asgari yüzde 10 zam gelecek. Birilerine peşkeş çekilmek amacı taşıdığı açıkça görülen planlı bir oyunun sonunda, birçok gıda ürün zamlanacak. Artan fiyatlar nedeniyle, halkın cebinden çıkacak bu para ne yazık ki devlet bütçesine de gitmeyecek. Tek bir firmanın kasasına her yıl trilyonlar akıtılmasından başka bir işe yaramayacak.
Bakanlık, 2014 yılının ilk gününden itibaren gıda alanındaki yedi sektörün ürünlerinde Ürün Doğrulama ve Takip Sistemi adı altında bir uygulama başlatılacağını açıkladı. Sözü edilen ürünlerin her birine bir etiket yapıştırılacak. Bu etiketlerin üzerinde yer alan ve ancak tüketici tarafından satın alındıktan sonra açılarak görülebilecek 16 haneli bir rakam, internet üzerinden ya da kısa mesaj yoluyla Bakanlığa sorulacak. Bakanlık da size anında elinizdeki gıdanın sağlıklı olup olmadığını bildirecek.
SON KULLANMA TARİHİ SÖYLENECEK
Bakanlığın belirlediği tek bir firmadan, etiketler satın alacak ve ürünlerine yapıştıracak. Tüketiciler satın aldığı üründeki etiketi yırtıp, cebinden bir de kısa mesaj parası, telefon parası verip numarayı Bakanlığın kurdurduğu sisteme aktardığında ona aldığı ürünle ilgili bilgiler gelecek. Ama ne bilgisi gönderilecek? Her ürünün üzerinde bulunması yine aynı bakanlık tarafından zorunlu tutulan nerede, kim tarafından, ne zaman üretildiği, ürünün içinde neler olduğu ve son kullanma tarihi bilgileri verilecek. Milyonların cebinden azar azar toplanan paralar tek bir firmanın kasasına akıtılıyor. Bakan açıklasın, bu sistem için ihale açıldı mı? Açılan ihale varsa nerelerde ilan edildi? İhaleye kaç firma katıldı? Milyar doları alacak, 20 milyar dolarlık gıda sektörünün ortağı haline gelecek firmanın web sitesi bile yok. Firma sahibinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı alanına giren başka işleri, başka firmaları var.
HER BİR ADEDİ 6 KURUŞ
Firma sahibi, uçağı da olan sayılı işadamlarımızdan. Bakan açıklasın. Bu ihaleyi alan firmanın sahibinin Cessna Citation CJ2 tipi özel uçağı kendisine özel olarak kaç kez tahsis edildi, nerelere gitmek için hangi amaçla bu uçağı kullandı? Bir büyükşehrimize belediye başkan adaylığı söz konusu olursa bu imkandan yararlanmaya devam edecek mi? Ederse, bunu sadece bir hemşehri desteği olarak mı açıklayacak? Bakanlık hala bu etiketlerin kaç kuruştan satılacağını resmi olarak açıklamadı. Söylenene göre her bir adedi 6 kuruş olacakmış. Bu doğruysa fiyat neye göre belirlendi? Halen Maliye Bakanlığı tarafından uygulanan bandrol sisteminde, bin adedi 2.7 kuruş maliyetle firmalara yansıtılıyor. Bunun tanesi 6 kuruş. Nasıl etiketse, zaten aldığınız ürünün üzerinde yazanları üzerine telefon parası, kısa mesaj parası ödemeniz halinde size söylemek için 2 bin 500 kat daha pahalı satılacak. Gıda sektöründe bu kadar önemli bir düzenleme için adım atıyorsunuz, ortada ne yasa, ne yönetmelik, hatta bir tebliğ bile yok.”
"SUSAM BAHANE ZAM ŞAHANE"
CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, susam maliyetindeki artış öne sürülüp simit fiyatlarına zam uygulandığını belirterek, "Susamın maliyet artışı bahane, zam şahane" dedi.
     
Güneş, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, susam maliyetinin arttığı ileri sürülerek simit fiyatlarının 1 lira 40 kuruşa yükseltildiğini belirtti.
     
Susamdaki maliyet artışının 6 kuruş, gelen zammın ise 40 kuruş olduğuna dikkati çeken Güneş, "Demek ki susamın maliyet artışı bahane, zam şahane" dedi.
     
Fiyatlardaki tarife değişikliğinin Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu'na dayandırıldığını kaydeden Güneş, şunları söyledi:
     
"Burada, fiyat tarifeleri yetkisi var. Ancak önce bir azami fiyat belirleniyor ve bunun üzerinde satış yapma imkanınız olmuyor. 1994 yılında hazırlanan Rekabetin Korunması Hakkında Kanun var. Simidin fiyatını bu şekilde belirlemek bu kanuna aykırı. Bu durumda Rekabet Kurumu, pahalı satan fırıncıdan korkmayacak, 'Bu kanuna aykırı. Siz böyle bir fiyat belirleyemezsiniz' diyecek. Ya bu Meclis ilgili maddeyi iptal etmeli ki bu konuda teklif vereceğim ya da Rakabet Kurumu girişimde bulunmalı.
     
Rekabet Kurumu'nu uyarıyorum: Bu fiyat tarifeleri rekabetin ruhuna aykırıdır. Soruşturma başlatın. Türkiye'de halk, simidi pahalı yememeli. Çünkü maliyetlerde o denli bir artış yok. Olağanüstü karlarla vatandaşa pahalı simit yediremezsiniz.
     
Dört kişilik bir aile yalnızca simitle beslense aylık maliyeti 500 lira. Bu olağanüstü bir zam."
     
Hurşit Güneş, Türkiye'nin yılda 16 bin ton susam ürettiğini ancak simit nedeniyle 150 bin ton susam tükettiğini belirtti. Güneş, tarım ülkesi Türkiye'nin tükettiği susamı Sudan'dan, Etiopya'dan, Nijerya'dan aldığını ifade etti.
     
Güneş, basın toplantısında, kürsüye koyduğu simitleri basın mensuplarına dağıttı. Güneş, simide zam geldiği için herkese yarım simit verebileceğini ifade etti.
Daha yeni Daha eski