Bu sabah Tekirdağ'da saat 06.13'te merkez üssü Marmara Ereğlisi açıkları olan 4.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Bir kaç dakika sonra peş peşe 2 artçı deprem daha yaşandı. İstanbullu depremi pek hissetmedi. Ancak bu depremin korkutucu başka bir boyutu daha var. Bu deprem neyin habercisi? Bu depremden sonra neler yaşanacak? Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan hurriyet.com.tr'ye özel açıklamalarda bulundu. Ercan, "O bölgede bir doğalgaz biriktiricimiz var. BOTAŞ’ın doğalgaz kurgusu var o bölgede. Burada büyük tanklar içinde doğalgaz biriktiriliyor. Oradaki fay kırılırsa BOTAŞ'ın da boruları kırılır. Sonucu kestiremiyorum" dedi.

İşte Prof. Dr. Ahmet Ercan'ın açıklamaları:    
"Daha dün bilim adamlarıyla bu konuyu tartışıyorduk. Marmara’da iki parçalı kırılmayla iki tane deprem olacağını, birinin Sivriada, birinin de Marmara Ereğlisi'nde olacağını konuştuk Hangi kol önce kırılacak diye aramızda tartışıyorduk. Bu konuşma sırasında Tekirdağ kolunun çok deringen olduğu belki Sivriada’yı kırıp önce olacağı da konuşuldu. Tıpkı Gölcük depremi olup sonra Düzce depremini getirdiği gibi. Bunları konuşurken sabahına deprem oldu. Şimdi bu deprem gelecek depremin araştırması. Artçıları sürer.

BU DEPREMİN ÖNEMİ NE?
Bu deprem bize depremin ocağını gösterdi. Ocağı yaklaşık 7-10 km derinde olacak ve granit katmanı kırılacak. Bunları bir kere daha gösterdi.

BOTAŞ'TA BÜYÜK TEHLİKE VAR Önemli nokta bunun üzerinde bir doğalgaz biriktiricimiz var. BOTAŞ’ın doğalgaz kurgusu var burada. Burada büyük tanklar içinde doğalgaz biriktiriliyor. Burada tam depremin olacağı ocağın üzerinde yer alıyor. Burası aynı zamanda Eskişehir’den gelip Mudanya üzerinden Çorlu’ya gidip 2. kırığın tam kavşak noktası.Korktuğum olay korkutucu bir kurgu ama bu bir olasılık. Bu depremin olması durumunda yerin altında doğalgaz biriktiricisi ortasından yarılacak. Yarıldığı anda buradaki doğalgaz özgürleşip deniz üzerine çıkacak.

DENİZDE YANGIN ÇIKARSA... Biriktirilen doğalgaz deniz yüzeyine çıkınca deniz içinde bir yangın çıkar. Bu yangın uzun süre sönmez. Bilmiyorum önlem aldılar mı ? BOTAŞ'ın doğalgaz kurgusu da etkilenir, borular kırılabilir. Sonucu büyük olur. Silivri’yi, Kumburgaz’ı, Tekirdağ’ı etkiler. Boyutunu tahmin edemiyorum. BOTAŞ önlemini aldı mı bilmiyorum ama bu olasılık gözümüzün önünde.

BÜYÜK MARMARA DEPREMİ OLACAK MI?
Ben bu depremlerin bir alıştırma depremi olduğunu ve ardından büyük bir deprem geleceğini sanmıyorum ve paylaşmıyorum. Ana deprem oluncaya kadar bu bölgede bu depremlere kendimizi alıştırmalıyız.

ÜŞÜMEZSOY: EN DELİ FAY
Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy ise yaptığı açıklama o fay hattının 1912'de kırıldığını ancak içinde kalan stresin 4-5 büyüklüğünde depremler oluşturabileceğini söyledi.

İşte Üşümezsoy'un açıklamaları:
"Tekirdağ'daki olay 1912'de kırılan bir fayımız var. Bu fay Tekirdağ'dan geliyor Gaziköy'den geçip Silivri çukuruna geliyor.Bu fayda kırılma nedeniyle bu yüzyılda önemli bir deprem olmaz bu hatta.Ancak Silivri çukuruyla Ereğli çukuru arasında bir bölge var. Bu sırt üzerinde en aktif fay yer alıyor. En deli fay bu sırt üzerinde yer alıyor. 1912'de kırılmasına karşılık bu fay üzerinde yetersiz atılım nedeniyle bu tür depremler olabilir.

EN DELİ FAYBu deprem orta sırtta Marmara adasıyla Ereğli arasında yer alıyor. En deli faydır. Bu fay 1912'de kırılmıştı. Ancak içinde kalan stres 4 veya 5 büyüklüğünde depremler yaratabilir. Büyük deprem yaratmaz ama üzerinde kalan stres nedeniyle riski vardır. Büyük deprem yaratmaz küçük depremler yaratabilir. 6.3'ü geçmez. 

MARMARA DEPREMİ OLACAK MI?
Büyük Marmara fayı diye bir fay yok, Büyük bir deprem riski yok.
 
Tekirdağ'ın Marmara Ereğlisi ilçesinde bulunan Botaş tesisleri ve dolum tesislerinin uydu görüntüsü
Daha yeni Daha eski