HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Dolar yükselmeye devam edecek!

ABD Merkez Bankası’nın bu gece aldığı kritik karar doları nasıl etkileyecek? Amerikan Merkez Bankası (Fed) tüm dünya piyasalarının nefe...

ABD Merkez Bankası’nın bu gece aldığı kritik karar doları nasıl etkileyecek?

Amerikan Merkez Bankası (Fed) tüm dünya piyasalarının nefesini tutarak izlediği toplantısını tamamladı. Toplantıdan çıkan karara göre FED tahvil alım programını aylık 75 milyar dolardan 65 milyar dolara düşürdü. FED yönetimi faiz oranlarında ise herhangi bir değişikliğe gitmedi.

Peki ama Amerikan Merkez Bankası’nın aldığı bu karar piyasaları nasıl etkileyecek?

Bankacı ve ekonomistlere göre, FED’in attığı bu adım Türkiye’nin de aralarında bulunduğu Gelişmekte olan piyasalardaki faiz oranlarını çok etkilemeyecek ama Amerikan dolarının bir miktar değer kazanmasına neden olacak.

Odeabank Genel Müdür Yardımcısı Serkan Özcan, “Amerika’daki karardan önce 2.23 seviyesinden 2.26 seviyelerine yükseldi. Yani doların bir miktar değer kazandığı görülüyor. Amerikan doları gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine karşı bir miktar daha değer kazanabilir. Ancak bunun sınırlı olacağı kanısındayım” dedi. Özcan, Türkiye Merkez Bankası’nın dün aldığı radikal faiz artırımı kararının FED toplantısı öncesinde ön almaya yönelik bir adım olduğunu söylerken, faiz oranlarında bir değişim beklemediğini ifade etti. 

Odeabank Genel Müdür Yardımcısı Özcan, FED’in her ay tahvil alımını 10 milyar daha azaltacağı yönünde bir mesaj verdiğini ancak bunun gerçekleşmemesi halinde kur ve faizlerde ciddi bir baskı oluşabileceği uyarısında bulundu.

Bu arada FED kararının ardından ABD piyasaları güne düşüşle başladı. Dow Jones saat 23.30 itibarıyla 1.30 düşerken, S&P 500 Endeksi yüzde 1.00 düştü. 

Business News