Ankara 12. İdare Mahkemesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, yazar Mehmet Altan'ın telefonlarını ''Pastör'' takma ismiyle dinleyen MİT mensupları hakkında soruşturma izni vermemesine ilişkin kararını iptal etti. Karara göre MİT mensupları hakkında ağır suçlamalarla soruşturma yürütülecek.
Taraf gazetesi yaklaşık 2 yıl önce MİT’in 2008-2009 yıllarında “terörle mücadale” adı altında dönemin Taraf Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Altan, Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Yasemin Çongar, Taraf Yayın Koordinatörü ve yazarı Markar Esayan, Taraf yazarları Amberin Zaman ile dönemin Star gazetesi başyazarı Prof. Dr.Mehmet Altan’ı dinlediğine ilişkin mahkeme kayıtlarını yayınladı. Belgelere göre, MİT İstanbul Bölge Başkanlığı’nın, 2011 yılında İstanbul 11. ve 14. Ağır Ceza mahkemelerince farklı tarihlerde verilen kararlarla, “iletişimin dinlenmesi, tespiti, sinyal bilgilerinin değerlendirilmesi ve kayda alınması” talebi doğrultusunda gazetecilerin kimlikleri gizlenerek ve “hakkında tedbir uygulanacak kişinin kimliği” bölümü çeşitli yabancı kod isimlerle doldurularak teknik takip yapılmasına izin verildi.
Dinleme süresince Ahmet Altan için “Caşit” ve “Hossain Seyfullah”, Yasemin Çongar için “Elizabeth” ve “Arashi Quarzad”, Amberin Zaman için “Demi” ve “Quaramaddin Fatimi”, Mehmet Altan için “Pastör” ve “Quaramaddin Fatimi” gibi sahte isimler kullanıldı.
Mahkeme kayıtlarında teknik takibin gerekçesi şöyle ifadelendirildi:
"TERÖR" GEREKÇESİYLE...
“MİT İstanbul Bölge Başkanlığı’nın 30/10/2008 tarih ve 2008/246 sayılı yazısında ülkemize yönelik tevcih edilen terör ve uluslararası terör unsurlarıyla irtibatı bulunan ve devletin bölünmez bütünlüğünün, kamu düzeninin korunması, halkın can ve mal güvenliğine, terörist faaliyetlere yönelik eylemlerin hazırlık aşamasında deşifre edilebilmesi ve bu tür eylemlerin önlenebilmesi amacıyla üzerine yönelik başka bir kontrol unsuru bulunmayan istihbari mahiyette devam eden çalışmalar doğrultusunda yasadışı eylemleri ve hakkında aşağıda bilgi bulunan şahısla ilgili bilgi toplamak...”
Taraf’ın avukatları, dinlemelerin ortaya çıkmasının ardından İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na başvurdu. Ancak MİT Yasası’na göre MİT mensuplarının görevlerini yerine getirirken görevin niteliğinden doğan veya görevi ifası sırasında işledikleri iddia olunan suçlardan dolayı haklarında soruşturma yapılması Başbakan'ın iznine bağlı olduğu için dosya Başbakan Erdoğan'a gitti. Başbakan Erdoğan ise MİT mensupları hakkında soruşturma izni vermeyince savcılık dosya hakkında kovuşturmaya yer olmadığına hükmetti.
MAHKEME İPTAL ETTİ
Bunun üzerine Mehmet Altan'ın avukatı Ergin Cinmen, Başbakan'ın soruşturma izni vermemesine ilişkin kararının iptali istemiyle idare mahkemesinde dava açtı. Edinilen bilgiye göre mahkeme, Başbakan'ınh soruşturma izni vermeme kararını iptal etti. İptal kararının gerekçesi ise henüz yazılmadı. Gerekçe yazıldıktan sonra taraflara tebliğ edilecek. Böylece aralarında MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın da olduğu MİT görevlileri hakkında “resmi evrakta sahtecilik”, “haberleşme ve özel yaşamın gizliliğini ihlal” ve “görevi kötüye kullanma” suçlarından soruşturma yürütülecek.
Savcılık, suç duyurusu doğrultusunda öncelikle takma isimle dinleme talep eden MİT mensuplarının kimliğini tespit edecek. Bunun ardından söz konusu MİT mensupları için ağır suçlamalarla dava açılması gündeme gelecek.
YARSAV DA TWİTTER'DAN DUYURDU
Mahkemenin verdiği iptal kararı YARSAV'ın twitter hesabından da şöyle duyuruldu: