Lehigh Üniversitesi Öğretim Üyesi Henri Barkey, Başkan Obama’nın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la yaptığı telefon görüşmesindeki mesajların doğru aktarılmadığı gerekçesiyle rahatsız olduğunu söyledi.

Henri Barkey’e göre birçok açıdan, “Başbakan Erdoğan artık seçimleri kazansa bile meşruiyetini yitirmiş oluyor. Çünkü ona eskiden seçimle gelmiş meşru bir başbakan olarak bakan insanlar bile onu sevmemelerine rağmen onu kabul ediyorlardı.”

Barkey, “Artık bu geçti” diye konuşuyor ve uluslararası alanda Başbakan’ın meşruiyetini büyük bir şekilde yitirdiğini düşünüyor. “Artık onu ciddiye almak zor” diyen Henri Barkey, Erdoğan’ın kendisine karşı kurulan “komplolardan” bahsetmesinin hem Amerikalıları hem de Avrupalıları tedirgin ettiğini savunuyor.

Amerika’nın Sesi’nden Mehtap Çolak’ın sorularını yanıtlayan Barkey, “Başbakan olarak kalabilir hatta ve hatta cumhurbaşkanı bile olabilir ama Sayın Erdoğan’ın ilk başta getirdiği Türkiye’nin önünü açacak başbakan resmi bence silindi” diye konuşuyor.

‘Erdoğan, Obama’nın mesajını yalan yorumladı’
Lehigh Üniversitesi Uluslararası İlişkiler profesörü Barkey, iki ülkenin de birbiri için önemli olmaya devam ettiğini ve diplomatik açıdan ilişkileri kesintisiz süreceğini tahmin etmekle birlikte bu ilişkinin tonu açısından iki ülke arasında soğuk bir ilişki olacağı görüşünde.

Barkey, Obama’nın 6 ay 10 gün boyunca tüm çabalara rağmen Erdoğan’la konuşmamak için direttiğini, sonunda bir mesaj vermek için konuştuğunu, ancak Obama’nın mesajının Erdoğan tarafından “yalan yorumlandığını” ifade etti.

Erdoğan’ın “Fethullah Gülen konusunda Amerika Başkanı’nın hayatta söylemeyeceği bir şeyi” Obama’ya atfettiğini söyleyen Barkey, bu açıdan Amerika’nın Türkiye Başbakanı’na olan güveni tamamen sıfıra inmiştir,” diye konuştu.

Beyaz Saray yönetimi de, Başkan Obama’nın geçen ay Başbakan Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde, Erdoğan’ın Fethullah Gülen’e yönelik şikayetleri için
“Mesaj alınmıştır” dediği iddiasını yalanlamıştı.

“Fethullah Gülen’in iadesi çok zor”
Erdoğan ile Obama görüşmesinde de gündeme geldiği iddia edilen Fethullah Gülen’in Amerika’da kalışının uzatılması için daha önce Türkiye devletinin Amerika’ya güvence verdiğini hatırlatan Henri Barkey “Niye o zaman paralel devlet suçlamalarını söylememiştiniz bize? Türk devletinin ne kadar objektif olduğu sorgulanacaktır” diye konuşuyor. Barkey, zaten Türkiye’de hükümetin de Gülen’in dönmesini isteyeceğini düşünmüyor.

‘Gülen Hareketi’nin seçim sonuçlarına etkisi olur’
Barkey, Gülen Hareketi’nin teşkilat olarak iktidar ile muhalefet arasında seçim yarışının başa baş gittiği bölgelerde, CHP’ye katkı sağlayabileceğini de vurguluyor. Henri Barkey bununla birlikte, Başbakan Erdoğan’ın 30 Mart’taki yerel seçimlerden zaferle çıkması durumunda Gülen Hareketi’ni ‘temizleme kampanyası’ başlatabileceğini savunuyor.
Daha yeni Daha eski