CHP'nin Cumhurbaşkanlığına 'çatı aday' olarak önerdiği Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, ''Bu uzlaşmanın odak noktasında olmak büyük bir teveccühün eseridir. Şüphesiz ki Türkiye gibi büyük bir ülkede bu yüce makama layık, görevini hakkı ile ifa edecek çok sayıda üstün vasıflı şahsiyetlerin varlığı muhakkaktır. CHP ve MHP'nin bu konudaki ortak kararını saygı ve teşekkür ile karşılıyorum' ifadesini kullandı.


İhsanoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk defa halkın oyları ile yapılacağı bu dönemde böylesine büyük bir uzlaşmanın gerçekleşmiş olmasının Türkiye'de demokratikleşme süreci açısından çok önemli bir dönemeci belirlediğini belirterek, şunları kaydetti: 

"Milletin muhtaç olduğu ve ısrarla talep ettiği bu uzlaşma şüphesiz ki ülkemizde huzur ve istikrarın sağlanması için atılmış mühim bir adımdır. Bu uzlaşmanın odak noktasında olmak büyük bir teveccühün eseridir. Şüphesiz ki Türkiye gibi büyük bir ülkede bu yüce makama layık, görevini hakkı ile ifa edecek çok sayıda üstün vasıflı şahsiyetlerin varlığı muhakkaktır. CHP ve MHP'nin bu konudaki ortak kararını saygı ve teşekkür ile karşılıyorum" 


EKMELEDDİN İHSANOĞLU KİMDİR


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Cumhurbaşkanı ''çatı adayı'' olarak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye ilettiği Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) yaklaşık 10 yıl genel sekreterliğini yaptı.


Bilim tarihi profesörü olan İhsanoğlu'nun özgeçmişi şöyle: 

İhsanoğlu, 1943 yılında doğdu. Evli ve 3 çocuk babası İhsanoğlu, milletlerarası yönetici ve bilim tarihi profesörü. 

Tarih, sanat ve kültür ile ilgili çok sayıda konferans, sempozyum ve milletlerarası toplantı düzenleyen İhsanoğlu, geleneksel Türk ve İslam sanatlarının, özellikle hat sanatının gelişmesini destekledi. 1980 yılında İslam Konferansı Teşkilatı, İslam Tarih, Sanat ve Araştırma Merkezi (IRCICA) Genel Direktörü, 1997 yılında Milletlerarası Bilim ve Felsefe Tarihi Kurumu (IUHPS/DHS) Başkan Yardımcılığı, 2001 yılında Başkanlığı, 1983-2000 yılları arasında İslam Konferansı Teşkilatı Milletlerarası İslam Kültür Mirasını Koruma Komisyonu Sekreterliği, 1998 yılında 'Londra'da 'Al Furqan Islamic Heritage Foundation' Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. İhsanoğlu, 1989 yılında Türk Bilim Tarihi Kurumu Kurucu Başkanı olarak görev yaptı. 

İhsaoğlu, İslam, Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) Genel Direktörü olarak görev yaptığı sırada 14-16 Haziran 2004'te İstanbul'da düzenlenen, sonradan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) adını alacak olan İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) 31. Dışişleri Bakanları Toplantısında, Genel Sekreterlik için Türkiye'nin adayı olarak gösterilmişti. Malezya ve Bangladeş ile genel sekreterlik için yarışan Prof. Dr. İhsanoğlu, 5 Haziran 2004'te Genel Sekreterliğine seçilmişti. Ekmeleddin İslamoğlu, örgütün seçimle gelen ilk genel sekreteri olmuştu. 

İhsanoğlu, bu görevini Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlenen törenle 30 Aralık 2013'te Suudi Arabistanlı İyad Medeni'ye devretmişti. 

Ekmeleddin İhsanoğlu'nun aldığı ödüllerin bazıları şöyle: 

Senegal Cumhurbaşkanı tarafından 'l'Ordre National du Merite' nişanı, Aralık 2002. 

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı tarafından verilen 'World Prize for the Book of the Year' 2000. 

'Fahri Doktora', İstanbul Mimar Sinan Üniversitesi 1994; Dowling College, Long Island, New York, ABD 1996; Azerbaycan Cumhuriyeti Bilimler Akademisi 2000; Sofya Üniversitesi, Bulgaristan, 2001; Saraybosna Üniversitesi, Bosna Hersek Cumhuriyeti, 2001. 

Türkiye Cumhurbaşkanı tarafından tevcih edilen Devlet Üstün Hizmet Madalyası, 2000. 

Ürdün Kralı Hüseyin adına Veliaht Prens Hasan Bin Tallal tarafından verilen 'Birinci Derece İstiklal Madalyası', 1996. 

İslam Konferansı Teşkilatı şeref ve liyakat sertifikası, 1995. 

Arap Mısır Cumhuriyeti hükümetinden 'Liyakat Nişanı', 1990. 

4 dil biliyor 

İngilizce ve Arapça'yı çok iyi derecede konuşan Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, Fransızca ve Farsça'yı da orta derecede konuşuyor. 

İhsanoğlu'nun bilim tarihi, Türk kültürü, İslam dünyası ve Batı dünyası ilişkileri ve Türk-Arap ilişkileri hakkında değişik dillerde çok sayıda kitap, makale ve tebliği bulunuyor. 

'Osmanlı Bilim Literatürü Tarihi' serisi içinde Osmanlı Astronomi Literatürü Tarihi, Osmanlı Matematik Literatürü Tarihi, Osmanlı Coğrafya Literatürü Tarihi, Osmanlı Müzik Literatürü Tarihi ve Osmanlı Askerlik Literatürü Tarihi adlı kitapların ve Osmanlı Devleti ve Medeniyeti Tarihi-2 cilt, (Türkçe, İngilizce ve Arapça dillerinde) adlı seri kitapların editörü ve ortak yazarı olan İhsanoğlu'nun yayınlarının bazıları Fransızca, Japonca, Boşnakça, Malay ve Kore dillerine tercüme edildi. 
Daha yeni Daha eski