HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Somalı İşçiler Miting Tarifesini Açıkladı: 30 TL+Benzin!

Meclis Araştırma Komisyonu üyelerine konuşan Soma'daki iş cinayetinde kurtulan madenciler, mitinglerine para ile götürüldüklerini an...

Meclis Araştırma Komisyonu üyelerine konuşan Soma'daki iş cinayetinde kurtulan madenciler, mitinglerine para ile götürüldüklerini anlattılar.
Soma madenindeki iş cinayeti başta olmak üzere maden kazalarını araştırarak gerekli iş sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu üyeleri dün Manisa'ya geldi.
Komisyon üyeleri bugün iş cinayetinden kurtulan işçilerle bir araya geldi. Milletvekillerinin soruları öncesinde kameraların görüntü almasına izin verilmedi, salonda sadece yazılı medya mensuplarına müsade edildi ve işçilerin isimlerinin yazılmaması istendi.
Toplantının soru cevap bölümünde uzun süredir iddia edilen işçilerin AKP mitingine götürülmesi gündeme geldi.
CHP ve MHP’li milletvekilleri parti adı vermeden işçilere bir siyasi partinin mitinglerine katılıp katılmadıkları yönünde sorular sordu.
İşçiler, maden ocağına gelen otobüslerle mitinglere taşındıklarını, bunun karşılığında da 30 TL yevmiye aldıklarını söyledi. Bunun yanı sıra kendi aracıyla gittiklerinde ise, benzinli araçlar için 150 TL, LPG’li araçlar için 100 TL, aldıklarını ayrıca yemek masraflarının da mitinglerin ardından şirketlerinin muhasebesinden ödendiğini açıkladı.

28 büyük kazada 739 ölüm

Komisyon Başkanı Ali Rıza Alaboyun, Soma'da edindikleri bilgilerin, Türkiye'nin kömür ve yer altı kömür işletmeciliğinde apayrı bir safhaya geçmesi gerektiğini gösterdiğini söyledi.
Alaboyun'un verdiği bilgilere göre, Türkiye'de 1980-2013 yılları arasında kömür ve linyit ocaklarında meydana gelen 4 ve üzerinde ölümlü 28 büyük kazada 739 kişi öldü.
Bu kazaların 27'si yer altı kömür işletmelerinde meydana geldi. Grizu nedeniyle 20 olayda 650 kişi, göçük nedeniyle 3 kazada 26 can kişi, yangın nedeniyle 2 kazada 26 kişi öldü.

İşçiler yaşadıklarını anlattı

Madendeki iş cinayetinden sağ olarak kurtulan işçilerden biri, 12 yıldır aynı ocakta çalıştığını, taşeron sistemine karşı olduklarını, kendileri 1300 lira maaş alırken taşeronların 30-40 bin lira kazandığını söyledi. İşçi, denetlemelerine şahit olmadıklarını, kimin nereyi denetlediğini bilmediklerini, üretim alanlarının değil başka yerlerin denetlendiğini savundu.
Başka bir maden işçisi de 14 yıllık madenci olduğunu, bundan sonra geride kalan maden çalışanları adına daha emniyetli, iş güvenliği, iş sağlığına uygun çalışabilecek ocaklar istediklerini bildirdi.
Başka bir maden ocağında çalışan bir maden teknikeri ise ocakların kamulaştırılmasını talep etti.

"Eğitim almadık"

İşçilerden biri, daha önce Zonguldak'ta madencilik okulunda 2 yıl eğitim aldığını, bu tür durumlarda neler yapacağını bildiğini ancak 2009'dan beri çalışmaya başladığı Soma'daki işletmede bu tür eğitimlerin olmadığını savundu.
Madende ısı artışı ve yanık kokusu ile ilgili işçilerden biri, S panosunda ısınmadan dolayı yarım saatte çıkılacak yolu 40-50 dakikada çıkabildiklerini belirterek, "Isınma 2 ay önce de vardı. Yarım saatte çizmemiz dolacak kadar terliyorduk. Bu ısınmayı biliyorlardı. İş güvenliği tedbiri burada sıfır" dedi. 

Business News