İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nın projeye aykırı inşaat nedeniyle binanın yetkilileri ve sorumluları hakkında soruşturma başlatmasının ardından paniğe kapılan arsa sahipleri ve proje ortaklarının kaçak yapılaşmayla ilgili tüm sorumluluğu bir kişinin üzerine yıktıkları ortaya çıktı. Buna göre, Soma Holding’in projeden alacağı payın dörtte birini alacak T4 adlı şirketin yönetim kurulu faciadan sonra görevden ayrılırken yerlerine arsa sahipleri geldi. Onlar da şirketin yönetim kuruluna inşaat hukuku ile çevre mevzuatı açısından doğabilecek hukuki ve cezai konularındaki tek sorumlu olarak daha önce Soma Holding’de inşaat mühendisi olarak çalışan Sezgin Şener’i aldı.
Avcılar’da mütevazi bir apartman dairesinde oturan Şener’in hali hazırda Spine Tower projesinde görev aldığı öğrenildi. Sözcü’nün ulaştığı Şener, “Herhangi bir şirketin yönetim kurulunda yer aldığımdan haberim yok. Haziran’a ayı sonuna kadar projede çalışacağım ardından kendime iş bakacağım” dedi.
İşte milyarlarca lira rant yaratılan Spine Tower projesiyle ilgili son 20 gün içinde yaşanan ve polisiye filmleri aratmayacak gelişmeler:
Varan 1
Noter huzurunda paylaşım
23 Haziran 2006 tarihinde Soma Holding’in sahibi Alp Gürkan’ın şirketi Tilaga Turizm Madencilik Yatırım ve İşletmeciliği ve Spine Towers’ın yükseldiği arsa sahipleri arasında Beşiktaş 11. Noterliği’nce Satış Vaadi ve Karşılığı İnşaat Sözleşmesi imzalandı.
Sözleşmede gayrimenkul üzerinde imar iyileştirilmesi yapılarak rezidans, ticari ünite ve ortak kullanım alanları inşa edileceği belirtildi. Ortaya çıkacak yapıdan arsa sahipleri ile müteahhit şirketin yüzde 50 oranında eşit pay alacağı vurgulandı. Ancak sözleşmeye eklenen bir maddede Soma Holding’in patronu Alp Gürkan’nı kendisine düşecek yüzde 50′sinin 1/4′ünü yani yüzde 12,5′unu T4 Turizm İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş’ye bırakabileceği kaydedildi.
Şirkette ünlü ortaklar
60 bin lira sermayeli T4 adlı şirketi Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nün eski Başkanı işadamı Serdar Bilgili, Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nün eski İkinci Başkanı Hüsnü Güreli`nin eşi Asuman Güreli, reklamcı Rıza Ünver Oral ve Bilgili Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Şerife Ercantürk ve Bilgili Holding Yönetim Kurulu Üyesi Sevil Temo tarafından 29 Ocak 2004 tarihinde kuruldu. Şirket, Soma Holding patronu Alp Gürkan’ın Spine Tower’ın arsa sahipleri ile anlaşma imzalamasından hemen sonra 4 Temmuz 2006′da ilk olağan genel kurulunu yaptı ve Hüsnü Güreli’nin eşi Asuman Güreli Yönetim Kurulu Başkanı, Esra Dede Yönetim Kurulu Başkanvekili ve Handan Akyüz de Yönetim Kurulu Üyesi oldu.
Varan 2
Rantı gördü, tasfiyeden döndü
İmar rantıyla ilgili pazarlıkların sürmesi ve inşaatın bir türlü başlamaması üzerine Spine Tower’tan ümidi kesen T4 adlı şirket için 18 Ocak 2010 tarihinde tasfiye kararı alındı. Ancak 26 Mayıs 2010 tarihinde Spine Tower için ruhsat alınması üzerine, T4 yönetim kurulu “şirketin ana faaliyet konusu inşaat alanında ticari kâr elde edebileceği düşünülerek tasfiyeden çıkılması ve faaliyetlerine devam etmesi” talebiyle 7. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne başvurdu. Tasfiye kararı durduruldu ve şirket aynı yönetim kuruluyla yoluna devam etti. Taa ki Soma Holding’in kömür madeninde 301 işçi ölene dek…
Faciadan sonra ayrıldılar
13 Mayıs 2014′teki Soma faciasınından Spine Tower’daki rant oyunları ve imara aykırını yapılaşmanın gündeme gelmesinden sonra 22 Mayıs’ta T4 Turizm İnşaat şirketinin İstanbul Maslak’ta yer alan Beybi Giz Plaza’daki merkezinde (aynı zamanda Güreli ailesinin merkez ofisi) şirket olağanüstü genel kurul toplantısı yaptı. Bu toplantıda yaklaşık 8 yıldır görev yapan yönetim kurulu üyelerinin tamamı görevden ayrıldı ve yerlerine Spine Tower’ın arsa sahipleri de olan Mehmet Işık Eyigüngör, Hami Uzal ve Nuri Sayılı geldi.
Varan 3
Tüm sorumluluk mühendise
Ticaret Sicil Gazetesi’nden yer alan bilgilere göre arsa sahiplerinden oluşan T4 adlı şirketin yeni yönetimi göreve geldikten sonra şirketin merkezini Spine Tower’a taşıdı ve 8 gün sonra 30 Mayıs 2014 tarihinde bir olağan genel kurul toplantısı daha yaptı. Toplantıda, Sezgin Şener adlı bir kişinin yönetim kurulu üyeliğine atanmasına karar verildi. Ardından yönetim kurulu iş bölümü, görev, sorumluluk dağılımı yapıldı. İş hukuku ve inşaat hukuku konunularındaki tüm sorumluluk yönetime yeni giren Sezgin Şener isimli şahısa verildi. Olağan genel kurulunda alınan kararda “Şirketin inşaat hukuku ile çevre mevzuatı açısından doğabilecek hukuki ve cezai konularındaki tek sorumlu yönetim kurulu üyesi olarak Sezgin Şener’in seçilmesine, atanmasına ve yetkilendirilmesine…” ifadeleri yer aldı. İnşaat hukuku ve çevreyle ilgili tüm sorumluluğu tek bir kişinin üzerine yıkan T4′ün arazi sahiplerinden oluşan yeni yönetim kurulu aldıkları başka bir kararla her türlü para, tapu ve resmi işlem için kendilerine geniş yetkiler tanıdıklarını belirttiler.
Mühendis: Haberim yok
Spine Tower’ın ortaklarının İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kaçak yapılaşma nedeniyle soruşturma başlatmasının ardından tüm sorumluluğu üzerine yıktıkları Sezgin Şener kısa bir süre önceye kadar Soma Holding’de inşaat mühendisi olarak çalıştığını söyledi. Şu anda Spine Tower projesinde görev aldığını ve proje bittiğinde kendisine iş bakacağını belirten Şener, herhangi bir şirketin yönetim kurulu üyesi olmadığını kaydetti. Sözcü’ye konuşan Şener, “T4 adlı bir şirketi hiç duymadım. Konuyu araştıracağım. Sizde açın şirkete sorun” dedi. Ticaret Sicil Gazetesi kayıtlarına göre, Şener, T4 Turizm İnşaat şirketinde yönetim kurulu üyesi olarak gözüküyor.
Dev rant böyle yaratıldı
Soma’da 301 işçinin yaşamanı yitirdiği maden faciasının ardından gündeme gelen Spine Tower’daki rant oyunlarını ilk olarak Sözcü gündeme getirmişti.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin yaptığı plan tadilatlarıyla proje ortaklarına milyarlarca dolar rant sağladığı ortaya çıkmıştı. İmar plan tadilatı dosyasına göre, inşaat hakkı yaklaşık 3 kat artırılmış ve 90 bin metrekare fazladan inşaat yapılmıştı. Böylece metrekare fiyatının ortalama 10 bin dolar olduğu projeden 900 milyon dolar ( 1 milyar 800 milyon TL) rant sağlandığı tespit edilmişti.
Sözcü’nün haberi üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı kısa bir süre önce binanın yetkili ve sorumluları hakkında TCK’nın 184. maddesiyle düzenlenen imar kirliliğine sebebiyet vermek, binayı denetlemekle görevli oldukları halde kaçak yapılaşmaya göz yuman kamu görevlileri hakkında ise görevi kötüye kullanma suçu kapsamında soruşturma başlatmıştı.İSMAİL ŞAHİN / SÖZCÜ
Daha yeni Daha eski