Sözcü gazetesi yazarı Necati Doğru, Erzurum’da 94 milyon TL harcanarak yapılan ve heyelan sonucu çöken kış oyunları kayakla atlama pistinin ihalesi ile ilgili bir mektubu köşesinde yayınladı.
Mektuba göre, pistin yapımını yarı fiyatından bile daha düşük maliyete yapacağını taahhüt eden ve bu tarz inşaatlarda çok daha tecrübeli olan firmalar ihalede diskalifiye edildi.
Kayakla atlama pistini yapan Sarıdağlar'ın, AKP’nin ihale rekortmeni olduğu ve şirket'in, konuttan radar üssüne varıncaya kadar 10 milyar liralık 40 ihale aldığı ortaya çıkmıştı.
İhale, fahiş bir fiyatla yandaş şirkete verildi. Buna rağmen fecaat boyuttaki mühendislik hataları nedeniyle pist üçüncü yılında çöktü.
İşte ihaleye katılan firmalardan birinin genel koordinatörünün Necati Doğru'ya gönderdiği o mektup:
"Bir yanlışın anlaşılması için demek ki, bir facia gerekiyormuş. Ben otomatik teleferik yapan Türkiye’nin tek, dünyanın da beş şirketinden birisi olan …….. A.Ş’nin genel koordinatörüyüm. Erzurum’da Üniversitelerarası Olimpiyatlar Kış Oyunları Merkezi tesisleri yapılacağını Kayak Federasyonu’nun ‘ihaleye davet yazısıyla’ öğrenip katılmak istedik. Katılanların çok altında fiyat vermemize rağmen, kazanacağımızdan korkarak ‘bizi ihale dışı bırakacak şartname’ hazırladılar. Federasyon Başkanı’na bizzat rica ettim.
Şunu söyledim.
İşi bize vermeyin.
Kabul ederim.
Bizim şirketimizi de ihalede yarışacak şekilde bir şartname hazırlanmasına destek olun ki, işi bize vermeseniz bile, kamu parasını koruma imkanınız olsun.
Olmadılar.
Tabii ki, biz menfaatleri engelleyecek, ihale öncesinde işin kime verileceği planlarını alt-üst edecektik.
Sesimizi duymadılar.
Sesimiz güzeldi.
Yani işimiz güzeldi.
Herhalde onların istediği türde (!) şarkı söylemeyi bilmiyorduk (!) Aynı yöntemle; ‘şirkete özel ve adrese teslim ihale şartnamesi’ Ankara Büyükşehir Teleferik İhaleleri’nde de gerçekleşti. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e de aynı teklifi yaptım.
İşi bize vermeyin.
Fakat aradaki farkı görün.
Biz kaça yapacağız bilin.
Sizin işi vereceğiniz firmalardan İtalyan şirketi kaça, Avusturya şirketi kaça yapacak; aradaki uçurumu anlayın dedim. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de beni dinlemedi. Firmam aynı işi: 22 milyon Euro’ya yapma teklifi verirken İtalyan firma: 38 milyon Euro, Avusturyalı firma: 42 milyon Euro teklif verdi. Şartname dışına bilerek atıldığımız için biz ihaleyede yarışa bile sokulmadık, işi önceden planlanmış yabancılar aldı. Halbuki benim firmam; Azerbaycan’da, Rusya’da, Kolombiya’da teleferik ihalelerini kazandı, işi başarıyla bitirdi. Şu anda İran ve Hindistan’da yeni anlaşmalar yapmak üzereyiz.
Saygılarımızla…
İmza…”
KİM BU PROJEJİ DENETLEDİ
Mektuba köşesinde yer veren Doğru şu soruları sordu:
"Bu mektubun ışığında soruyorum: Erzurum’da 94 milyon TL devlet parası aktarılarak yapıldıktan sadece 3 yıl sonra atlama kuleleri ile kayma pistleri yarılıp çöken tesislerin projesini kim yaptı? Bu projenin doğru yapıldığını kim kontrol etti? Zemin araştırmalarını, jeolojik etütleri kim yaptı? Jeoloji Mühendisleri Odası’nın; “125 metreye kadar uzayan kuleler yapmayı planladığınız bu heyelanlı toprağın yamacına gölet de yapıyorsunuz. Gölet suyu zemini yumuşatır. Basınç oluşturur. Heyelanı tetikler” uyarısına rağmen doğru proje yapıldığını kim garanti etti? Projeyi kim ihale etti? Yapımcı şirketi kim seçti? Pist yapılır, kuleler dikilirken kim kontrol etti, kim denetledi, yapım sırasında savcının başlattığı yolsuzluk soruşturmasını kim engelledi, bu inşaatta demirden ve çimentodan çalınmadığına kimler emin oldu, kim tesislerin kesin kabulünü yaptı?
Ahmet, Mehmet, Hasan!
İsimler önemli değil.
Onların “Tek Adamı” kim?
Balık baştan kokar.
Kuleyi çökerten baştaki."
Daha yeni Daha eski