Büyükşehire dönüşmesi sonrası Muğla Fethiye’deki Ölüdeniz ve Belcekız plajları 2 milyon 690 bin liraya özel bir şirkete satıldı
Yerel seçimler ile birlikte hayata geçen Büyükşehir Kanunu ile birlikte büyükşehire dönüşen kentlerdeki il özel idarelerinin kapanması ve mallarının belediyelere devredilmesinin ardından devredilen mülkler şirketlere satılmaya başlandı.
Muğla’da İl Özel İdaresi’nin yüzde 75 hissesine sahip olduğu Muğla El Sanatları (MELSA) şirketi, 6360 sayılı yasa ile birlikte 31 Mart 2014’te Devir ve Tasfiye Komisyonu kararı ile Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi. Ancak şirketin büyükşehir belediyesine devredilmeden 10 gün önce bünyesindeki işletmelerden dünyaca ünlü turistik Akçapınar Mahallesi Araplar Mevkii ile Ölüdeniz Kumsalı’ndaki günübirlik alan ve tesislerin işletme protokollerinin Vali Mustafa Hakan Güvençer ile Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya arasında karşılıklı feshedildiği ortaya çıktı.
Fesih-yetki devri-ihale
Cumhuriyet’in haberine göre, seçimlerden önce Valilik bünyesindeki Muğla’ya Hizmet Vakfı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Türkiye Çevre Koruma Vakfı yüzde 50 ortaklıkla MUÇEV Turizm Ticaret Ltd. Şti’yi kurdu. Daha sonra Valilik ile anlaşmasını fesheden Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, 28 Mayıs 2014 tarihli protokol ile bu bölgelerin kullanım alanını MUÇEV’e devretti.
Yetki devri sonrasında 2 Haziran 2014 gecesi MUÇEV’in internet sitesinde Ölüdeniz Lagünü Kumsalı ihale ilanı yayımlandı. İhale şartnamesinde şu ifadeler yer aldı:
MUÇEV’e verilen teklif ve belgelerin incelemelerini, kontrollerini yapar ve uygun bulmadığı firmaları teklifi yüksek dahi olsa tekliflerini dikkate almayarak açık artırmadan çıkartabilir. Açık artırmaya katılıp alanın işletmesini alamayan firmaların teklif için verilen diğer belgeleri gizlilik esası ile MUÇEV’in arşivinde kalacaktır.
İhaleyi kazananlar açıklanmadı
Muğla’ya Hizmet Vakfı’nın binasında 5 Haziran’da yapılan ihaleye üç şirket katıldı ancak bölge halkının tepkileri nedeniyle kazanan şirket açıklanmadı. Daha sonra ihaleyi yıllık 2 milyon 690 bin lira bedelle 3 yıllığına Aydeniz ve Güneş Yemek ortak girişiminin kazandığı ortaya çıktı. Aydeniz şirketinin Bursa, Güneş şirketinin ise Ankara merkezli olduğu öğrenildi.
26 Haziran’da Gemiler Koyu ve Akbük kıyı kesimi günübirlik alanlarının ihalesi de yapıldı ancak bu ihaleyi kazananlar da açıklanmadı.
Yıllık getirisi 8 milyon, kirası 2,6 milyon
Şirketin gelirlerinin yüzde 84’ünün karşılandığı turistik alanların ellerinden alındığını belirten MELSA Müdürler Kurulu Başkanı Yavuz Kayı, plajın iki yıllık getirisinin 8 milyon lira olduğunu, bu durumda plajın yıllık 2 milyon 690 bin liraya kiralanmasının izahının olmadığını söyledi.
“Özlediğimiz, ulaşmak istediğimiz hukuk devletinde insanlar ‘Biz böyle uygun gördük’ der mi?” diyerek yetkililerin satışa seyirci kaldığını ifade eden Kayı, ilanı verilen malların kamuya ait olduğunu, ihalelerde şeffaflık ve açıklığın tamamen ihlal edildiğini söyledi.
‘Büyükşehir olmak, malları gasp etmek değildir’
Kamuya ait arazilerin satılmasına karşı mücadele yürüten bölge halkı adına bir açıklama yapan Marmaris Turizm ve Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Filiz Ersan ise hükümetin fırsatçılık yaptığını dile getirdi. Ersan, “Büyükşehir olmak, il ve ilçelerin mallarını gasp etmek değildir. Yapılanlar, Anayasa’ya da Avrupa Çevre Hakları’na da aykırı. İmza kampanyaları başlattık. Yargı yoluna da gidilecek” dedi.
Muğla Kent Konseyleri Birliği Başkanı Hamdi Topçuoğlu ise kamu nitelikli alanların kullanım ve denetiminin yerel yönetimlere bırakılması gerektiğini söyledi ve Muğla’nın önemli turizm tesislerinin ihaleye çıkarıldığını aktardı.
Daha yeni Daha eski