Somalı maden işçileri, katliamın yaşandığı günlerde AKP’nin kendilerine verdiği sözler için Meclis’e yürüdü. Katliamın sorumlularını cezalandırmayan AKP’ye karşı öfkenin sloganlarla Ankara sokaklarında yankılandığı yürüyüşten sonra işçiler ve sendika temsilcilerinden oluşan bir heyet Meclis Grup Başkanları ile görüştü
Somalı maden işçileri AKP’li bakanların ve milletvekillerinin, katliamın yaşandığı günlerde işçi temsilcileri ile görüşmelerinde verdikleri sözleri yerine getirmeleri için Meclis’e yürüdü.
DİSK Ankara Bölge Temsilciliği önünde bir araya gelen Somalı madenciler ve çok sayıda Ankaralı buradan TBMM’ye yürüdü. “Verilen sözler tutulsun”, “Taşeron yasaklansın”, “301 arkadaşımızı unutmadık” gibi sözlerin yazılı olduğu dövizlerle meclise yürüyen Somalı maden işçilerine, yürüyüş boyunca etrafta bulunan Ankaralılar destek verdi. Maden işçilerinin en önde katliamda ölen 301 maden işçisinin isminin yazılı olduğu pankart dakikalarca alkışlandı.
16_07_2014_soma_iscileri_meclis_yuruyusu (1)
Yürüyüş sırasında maden katliamına ve katliamın sorumlularını cezalandırmayan, aksine katliamın üzerini örtmeye çalışan AKP’ye duyulan öfke sloganlarda vücut buldu. Özellikle işçilerin attığı “Soma’nın ateşi AKP’yi yakacak” sloganı Ankara sokaklarında defalarca yankılandı.
16_07_2014_soma_iscileri_meclis_yuruyusu (2)
Somalı işçiler ayrıca Türk-İş’e bağlı Türk Harb-İş sendikasının önünden geçerken, “Türk-İş istifa” sloganlarıyla, katliamdan sonra işçilerin yanında yer almayan Türk-İş yöneticilerini protesto etti.
İşçiler Meclis’in önüne geldiğinde çok sayıda CHP’li ve HDP’li milletvekili de işçilerin yanına gelerek eyleme destek verdi.
İşçiler meclis önüne geldiklerinde ilk olarak Soma Katliamı’nda ve demokrasi mücadelesinde hayatını kaybetmiş herkes için saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşunun ardından yapılan konuşmalarda, ölümlere neden olanın “kader” değil taşeron sistem olduğunun sonunda fark edildiği ancak bunun 301 cana mal olduğu belirtildi.
Yaralanmadan, sakatlanmadan, ölmeden çalışıp emeklerinin karşılıklarını almak istediklerini belirten işçiler adına basın açıklamasını, maden katliamından kurtulan maden işçisi Nihat Çelik okudu. Çelik katliamı yaratan koşulların, çalışan madenlerde hala aynı olduğunu, çalışmaya devam eden işçilerin hala köle gibi çalıştırıldığını söyledi.
16_07_2014_soma_iscileri_meclis_yuruyusu (19)Kendisinin de madenden kurtulan işçilerden biri olduğunu belirten Çelik, katliamın yaşandığı günlerde maden işçilerini temsilen AKP grubuyla görüşen işçilere sözler verildiğini, şimdi Meclis’te kendilerini ilgilendiren torba yasanın görüşüldüğünü, kendilerine verilen sözlerin tutulması için mecliste olduklarını ifade etti.
Basın açıklamasında yer alan talepler şöyle:
  1. “Devlet tarafından denetimler yapılanan ve teftiş raporları tamamlanıncaya kadar kimse madenlere inmeye zorlanmayacak, gerekirse ocaklara önce yetkililer sonra işçiler inecek.
  2. Kimseye bu süreç içinde çıkış verilmeyecek.
  3. Maaşlar, tam olarak eksiksiz ödenecek. Şartlar düzelene kadar gerekirse 7-8 ay maaşları devlet ödeyecek.
  4. Maaşlar en az 2000 TL olacak.
  5. 6 maaş ikramiye verilecek.
  6. Kamuda yeraltında günlük 7 buçuk saat yazan çalışma süresi 6 saat olacak.
  7. Haftalık çalışma saati 36 saati asla geçmeyecek.
  8. Emeklilik yaşı 55’ten 49’a düşürülecek.
  9. Ölen madencileri sivil şehit kapsamına alınacak.
  10. Ölen Madencilerin ailelerine 1400-1500 TL ölüm aylığı bağlanacak.
  11. Ölen madencilerin yakınlarına TOKİ’den ev verilecek.
  12. Ölen madencilerin yakınlarından 1 kişiye istihdam sağlanacak.
  13. Resmi tatiller ve senelik izinler yeraltı sigortası olarak yatırılacak.
  14. Taşeron sistemi kaldırılacak.
  15. Uyar Madencilik’te çalışırken işsiz kalan işçilerin mağduriyeti giderilecek. İşçilerin alacağı tazminatlar bir yasa çıkartılarak işsizlik fonundan ödenecek.
İşçiler adına basın açıklamasını okuyan Nihat Çelik, verilen bu sözler yerine getirilinceye kadar mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.
Çelik’in ardından söz alan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, DİSK’in katliamın hemen ardından Soma’ya giderek işçilerin yanında olduğunu ve onlarla beraber katliamın sorumlularının cezalandırılması için mücadele ettiğini söyledi.
16_07_2014_soma_iscileri_meclis_yuruyusu (20)2014’ün daha ilk 6 ayında binin üzerinde işçinin hayatını kaybettiğini söyleyen Beko, para kazanırken yüzlerce işçinin ölmesini bir katliam olarak gördüklerini; bu katliamın talepleri kabul edilmedikçe süreceğini ifade etti. AKP’ye ve taşeron sistemine karşı mücadelenin artık bir “insanlık mücadelesi” olduğunu belirten Kani Beko, bu sisteme karşı mücadele eden Somalı işçilerin yanlarında olmaya devam edeceklerini söyledi.
Kani Beko’nun konuşmasının ardından işçilerden ve sendika temsilcilerinden oluşan bir görüşme heyeti Meclis’e girdi.SENDİKA.ORG
16_07_2014_soma_iscileri_meclis_yuruyusu (21)
Daha yeni Daha eski