HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Bakanlar Kurulu, El Kaide'nin kurucusunun malvarlığına konulan tedbiri kaldırdı!

Bakanlar Kurulu, El Kaide'nin kurucularından Wael Hamza Abd al Fatah Julaidan'ı "malvarlığı dondurulanlar listesi"nden...

Bakanlar Kurulu, El Kaide'nin kurucularından Wael Hamza Abd al Fatah Julaidan'ı "malvarlığı dondurulanlar listesi"nden çıkardı. Bakanlar Kurulu kararında, Julaidan'ın listeden çıkarılmasına ilişkin gerekçe belirtilmezken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 26 Ağustos'ta aldığı kararla, Wael Hamza Abd al Fatah Julaidan'ın yaptırım listesinden çıkarılmasına karar vermişti.

BUGÜN YAYIMLANDI
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan Bakanlar Kurulu kararında, "Birleşmiş Mİlletler Güvenlik Konseyi'nin kararlarıyla listelenen kişi, kuruluş veya organizasyonların tasarrufunda bulunan malvarlığının dondurulmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararındaki listenin "El Kaide ile Bağlantılı Gerçek Kişiler" başlıklı bölümünün 148. sırasında yer alan Wael Hamza Abd al Fatah Julaidan adlı şahsa ilişkin hüküm yürürlükten kaldırılmıştır" denildi. Suudi Arabistan Medine'de 1958 yılında doğan Julaidan, 1988 yılında Usame bin Ladin ve Abdullah Yusuf Azzam ile birlikte El Kaide'yi kurmuştu. Julaidan, 1084 yılında da Afganistan'da "Hizmet Mektebi" örgütünü kurmuştu.

İSİM TANIDIK GELDİ
Julaidan ismi Türkiyeliler için oldukça tanıdık bir isim. Erdoğan'ın 'hayırsever' diye tanımladığı Yasin El Kadı'nın en yakınındaki isimlerden bir tanesiydi. El Kadı ile hem ticari hem de politik yakınlığı bulunan Julaidan'ın Türkiye'de de bir dönem ticari ilişkilerinin olduğu biliniyor. Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından 2004yılındaki soruşturmasında da ismi geçen Kadı ile ticari ortaklıkları bulunan Julaidan İstanbul Mecidiyeköy `de bulunan Maram Seyahat isimli şirketin yüzde 50 ortağı olduğu ve şirketin 2002`de tasfiye edildiği biliniyor.

RAPORLARDA JULAIDAN
ABD Dışişleri Bakanlığı `nca yapılan 6 Eylül 2002 tarihli açıklamada, Suudi vatandaşı Jelaidan`ın 1980`lerde Afganistan `da Usame Bin Ladin ile birlikte savaştığı, El Kaide `ye lojistik ve mali destek sağlamak için çeşitli STK'lerin başı olarak görev yaptığı; Jelaidan`ın Usame Bin Ladin `in birkaç üst düzey yöneticisinden birisi olduğu, 13224 sayılı `Executive Order'de (kararname) 'teröre destek veren kişi' olarak ABD tarafından arandığı belirtildi. Julaidan aynı zamanda 'teröre destek veren örgütlerin çatısı' olarak nitelenen Rabıta Trust örgütünün genel sekreteridir. Eski Pakistan Devlet Başkanı Ziya Ülhak ve onun İçişleri Bakanı Navaz Şerif ile ilişkide bulunduğu, Pakistan ve Afganistan `da faaliyet gösteren ve Arapları temsil eden Abdullah Azam ve Usame Bin Ladin `in yanında diğer önemli üçüncü kişi olduğu ve silah dağıtımı ve naklinde uzman kişi olarak bulunduğu nitelendirildi.BirGün

Business News