HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

ÖDP ve Halkevleri'nden, HDP ve Halk Cephesi'ne: "Halka zarar veren bu çatışmayı durduralım!"

Halkevleri ve ÖDP, 29 Temmuz’dan bu yana süren Halk Cephesi – HDP gerginliği ile ilgili yayımladıkları açıklamalarda bu çatışmanın halka...

Halkevleri ve ÖDP, 29 Temmuz’dan bu yana süren Halk Cephesi – HDP gerginliği ile ilgili yayımladıkları açıklamalarda bu çatışmanın halka zarar verdiğini ve tarafların çatışmaya son vermesi gerektiğini belirtti
Halkevleri1. Bölge Temsilcisi Hasan Pulat “Devrimcilerin halkın yararından başka gözetecekleri bir yarar olamaz. Devrimcilerin ve halkın çocuklarının kanını döken, halk kesimleri arasında gerilimi besleyen, polisin ve çetelerin sol mahallelere yönelik müdahalelerine zemin hazırlayan ve siyasal iktidara sola karşı kara propaganda malzemesi veren bu çatışma halka zarar vermektedir” diyerek tarafları şiddete son vermeye çağırdı.
Halkevleri açıklamasının tam metni:
29 Temmuz günü Nurtepe’de Halk Cephesi ve HDP arasında stand tartışmasıyla başlayan gerginlik kısa sürede HDP-Halk Cephesi çatışmasına dönüşmüş ve İstanbul’da Sarıgazi, Okmeydanı, Gazi gibi mahallere yayılmıştır.
Dün akşam Gazi Mahallesi’nde çocuk yaştaki İbrahim Öksüz yaşanan silahlı çatışmada arada kalarak kurşunların hedefi olmuş, hayatını kaybetmiştir. Ailesinin ve halkımızın başı sağolsun.
Aynı zamanda yaşanan saldırılarda birçok kişi yaralanmış, esnafın işyerlerine zarar verilmiştir. Devrimci demokrat kamuoyunun ve halkın şu an tek beklentisi bulunmaktadır; şiddet derhal durdurulmalı, taraflar kışkırtıcı, suçlayıcı açıklamalara derhal son vermelidir.
Devrimcilerin halkın yararından başka gözetecekleri bir yarar olamaz. Devrimcilerin ve halkın çocuklarının kanını döken, halk kesimleri arasında gerilimi besleyen, polisin ve çetelerin sol mahallelere yönelik müdahalelerine zemin hazırlayan ve siyasal iktidara sola karşı kara propaganda malzemesi veren bu çatışma halka zarar vermektedir.
Yıllardır faşizmin hedefinde yer almış mahallelerde omuz omuza yürütülen mücadeleye, dayanışmaya kimsenin böylesi zarar vermesi kabul edilemez. Bilinmelidir ki devrimci, demokrat kurumlar arası diyalog yoluyla çözülmeyen, şiddete yol açan her sorun sadece bu kurumlara değil bütün devrimcilere ve halka zarar vermektedir.
Taraflara çağrımızdır; şiddete, şiddete zemin hazırlayabilecek her türlü tutum ve davranışa son verin!
ÖDP de “Bugün ihtiyacımız olan solun içe dönük bir rekabetçi tutum takınması değil, dışa dönük birleşik mücadele deneyimleridir” diyerek devletin rant politikalarıyla beslenen uyuşturucu çetelerine, polis şiddetine karşı tüm kesimleri dayanışmaya çağırdı.
Özgürlük ve Dayanışma Partisi İstanbul İl Örgütü’nün açıklaması:
Dün akşam saatlerinde İstanbul Gazi Mahallesi’nde, henüz çocuk yaştaki tekstil işçisi İbrahim Öksüz, silahlı çatışma arasında kalıp kalbinden vuruldu. Öksüz kardeşimiz, dün gece sevk edildiği Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hayatını kaybetti.
Uzunca bir süredir uyuşturucu çeteleri, kentimizin ranta açık yoksul mahallelerinde polisle işbirliği halinde halka baskı uygulamaktadır. Devletin, rantsal dönüşüme zemin hazırlamak için bu mahallelerdeki yıldırma ve yozlaştırma politikalarını bu uyuşturucu çeteleri üzerinden yaygınlaştırdığı herkesçe bilinmektedir. Uyuşturucu kullanımının 12 yaşına kadar düştüğü bu mahallelerde, hem gençlerimiz hem de daha ilkokul çağlarında çocuklarımız bu tehlikeyle karşı karşıya bırakılmaktadır. Polis çetelerin önünü açarken buna karşı mücadele eden halka azgınca saldırmaktadır.
Tüm bunlar sürerken Nurtepe’ de Halk Cephesi ile HDP arasında yaşanan “stand açtırmama” gerilimi Sancaktepe, Okmeydanı ve Gazi mahallesine sıçradı. Her iki yapının da diğeri için siyasal eleştiriyi aşan sorumsuzca beyanları gerilimin ve çatışmanın daha da yaygınlaşmasına sebep oldu. Çeşitli siyasal çevrelere ait dükkanlar, çay ocakları yakıldı, yıkıldı. Mahallelerimize girmek için fırsat kollayan polis ise fırsatı kaçırmadı ve çatışmaları bastırma bahanesiyle sokakları terörize etti. Daha önce farklı semtlerde mahalle halkına saldıran uyuşturucu çeteleri de fırsattan istifade ederek yeniden bu mahallelerde başını kaldırdı. Gazi Mahallesi’nde dün yine silahlar konuştu ve çocuk işçi İbrahim Öksüz kör kurşunların hedefi oldu. Kurumlar arasındaki ihtilaflı konular diyalog ve uzlaşı yoluyla değil de, çatışma ve kaba kuvvetle çözülmeye çalışıldığı sürece buna benzer durumların yaşanacağı açıktır.
Bizler biliyoruz ki; bu ülkenin yoksulları, kendilerini var edebilmek adına birçok yerde defalarca devlet-çete işbirliğindeki çirkin saldırılara karşı yan yana durmayı bildi. Mahallelerimizde rekabeti, birbirine karşı siyaset yasağını, silahları, uzlaşmazlığı seçmek yerine dayanışmayı öne alan bir devrimci sorumluluğu geliştiremezsek çocuklarımızı kaybetmeye devam ederiz. Sol içi gerilimler her zaman devletin ve çetelerin işine yaramıştır. Dün yaşananlar da bunun bir göstergesidir. Bugün ihtiyacımız olan solun içe dönük bir rekabetçi tutum takınması değil, dışa dönük birleşik mücadele deneyimleridir.
Mahallelerimizde devrimciliğin gerektirdiği sorumluluğu bir tarafa bırakarak devrimci dayanışmayı ayaklar altına almaya, Haziran’dan beri gelişen AKP’ye karşı direnme eğilimlerinin rotasını şaşırtmaya, umutlarımızı tüketmeye kimsenin hakkı yoktur. Bu konuda tüm kişi ve kurumları sorumlu davranmaya çağırıyoruz. Devletin rant politikalarıyla beslenen uyuşturucu çetelerine, polis şiddetine karşı tüm kesimleri dayanışmaya davet ediyoruz. Çünkü dayanışma ezilenlerin inceliğidir.
Çocuk yaşında çalışmak zorunda kalan ve kalbinden vurularak yaşamını yitiren İbrahim Öksüz kardeşimizin ailesine başsağlığı diliyor, adalet mücadelelerinde yanlarında olacağımızı belirtiyoruz.”

Business News