Van’dan Ankara’ya yürüyen işçiler 5 gündür Abdi İpekçi Parkı’nda yatıp kalkıyor. Çadır kurmaları yasak. Yağmura karşın üzerlerine naylon, branda germelerine de, “çadır özelliği oluştuğu” gerekçesiyle izin verilmiyor.
Van’dan Ankara’ya gelen, 104 gündür eylemde olan işçiler, perişan halde Abdi İpekçi Parkı’nda bekliyor. Çadır kurmaları yasak. Yağmura karşın işçilerin üzerlerine naylon, branda germelerine bile “çadır özelliği oluştuğu” gerekçesiyle izin verilmiyor. Sırılsıklam olan işçiler, ailelerinin de Van’da aç, susuz olduğuna dikkat çekiyor. Borçlarını ödeyemedikleri için elektrikleri kesilmiş. Parasızlık ve geçim derdi nedeniyle aileler dağılmaya başlamış. 43 işçinin eşi boşanma davası açmış. İşçiler Van’da 2011’de yaşanan depremin ardından Toplum Yararına Çalışma Programı (TYÇP) kapsamında işe alınmış. Toplam 7 bin 286 işçi 3 yıl asgari ücretle çalıştırılmış. Ancak hiç yılın tamamında çalışmalarına izin verilmemiş. 2012’de 9 ay, 2013’te 7 ay, 2014’te de 7 ay 14 gün çalıştırılmışlar. Çalıştırıldıkları süre içerisinde ise her işi yapmışlar. İşçilerden Abdullah Yeşilbaş, “Aklınıza gelebilecek her işi yaptık. Kamu kurumlarında çalıştık, belediyede çalıştık, il özel idaresinde çalıştık, şoförlük yaptık, sekreterlik yaptık, kömür dağıttık, çadırkentte yemek dağıttık, enkaz kaldırdık, hamallık yaptık” diyor. Yeşilbaş, “Öyle ki memurlar gelmedi biz çalışmaya devam ettik” diye ekliyor. İşçiler hafta sonları da, mesai saatleri dışında da çalıştırılmış. Ancak mesai alamamışlar. 7 bin 286 işçi “artık çalışmanıza gerek kalmadı” denilerek haziran ayında işten çıkarılmış. 94 gün boyunca Van’da eylem yapan işçiler, sık sık polis müdahalesi ile karşılaşmış. Sonunda başkente yola çıkan işçiler 5 günlük yolculuğun ardından Ankara’ya ulaşmış. İşçiler 5 gündür de Abdi İpekçi Parkı’nda yatıp kalkıyor. 154 işçi toplam 104 gündür eylemde. Yemek ihtiyaçları sivil toplum örgütleri tarafından karşılanıyor. Banyo yapmaları, üzerlerini değiştirmeleri ise olanaksız.
Yeni TEKEL endişesi
İşçilerin Abdi İpekçi Parkı’nda kaldıkları alan ise tam da Türkiye İş Kurumu (İşkur) Çankaya Hizmet Binası’nın önü. Yani iş bulma kurumunun önü. Sendikalar ve muhalefetteki siyasi partilerin ziyaret ettiği işçiler, Meclis’te ve Çalışma Bakanlığı’nda da görüşmelerde bulunmuş. Abdullah Yeşilbaş, “3 gün önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Halil Etyemez ile görüştük. Bakanla görüştükten sonra bize döneceğini söyledi. 3 gün oldu ama hâlâ dönmedi” diyor. Yeşilbaş içinde bulundukları zor durumu, “Cebimizde 5 kuruş yok. Ailelerimiz Van’da aç, susuz. Elektriklerimiz borçları ödeyemediğimiz için kesik. Ailelerimiz karanlıkta. Okullar açıldı çocuklarımıza kalem defter bile alamadık. Harçlık veremedik. Şu an sağlık güvencemiz de yok” sözleriyle dile getiriyor. Emniyet’in branda ve çadıra izin vermemesinin, aynı parkta başlayan ve aylarca süren TEKEL eylemleri endişesinden kaynaklandığı yorumları yapılıyor.