Ege’nin Uğraması Şart 15 Güzide Köyü yazımızın gördüğü yoğun ilgiyi ve sizlerden gelen birbirinden güzel önerileri göz önüne almasak olmazdı. Eksik kalanların hatırı kalmasın dedik, yeni bir liste hazırladık. Taş evleri, el değmemiş doğası, duru denizi ve bol oksijeniyle Ege’nin Uğraması Şart 15 Güzide Köyü – Part 2 yazımızı okurken haftasonu tatil planlarınızı bir daha gözden geçirmek isteyebilirsiniz.
En sağ zeytinyağı, en taze domates, en lezzetli peynir için sizi bu tarafa alalım!
Söke – Doğanbey Köyü
Aydın iline bağlı Söke’de Doğanbey köyü çoğu evin restore edildiği ve Rum mimarisinin güzelliklerini taşıyan belki de Ege’nin en karakteristik köylerinden biri.
M.Ö 7.yy’a kadar tarihi uzanan köy Türkiye ve Yunanistan arasında, 30 0cak 1923 tarihinde imzalanan protokol ve sözleşme ile Selanik’ten yerleştirilen Mübadillerin (Türk Göçmenlerin) Köyü olarak geçmektedir.
Doğanbey eski adıyla Domatia’da gezilecek yerler arasında eski Rum evleri, Şorlak Şelalesi, 2003’te restorasyonu biten Fauna müzesi var. Güzel bir fotoğraf için üşenmeyin ve köyün tepesine çıkın, denizle bu köyün manzarası sizin için harika bir anı olacaktır.
Manisa – Türkmen Köyü
Türkmen Köyü; Manisa il Merkezine 44 Km uzaklıkta ve kendine has doğasıyla Ege’nin en güzide köyleri arasında.
Köy bölgedeki en lezzetli siyah üzüme sahip. Türkmen Köyü’nü diğerlerinden farklı kılan özellik ise Sürdürülebilir Dağ Yönetiminde Modern Yaklaşımlar Projesi kapsamında Türkmen Köyüne Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı, Çevre ve Orman Bakanlığı ile Manisa Valiliği tarafından “Türkmen Köyü Proje Ofisi ve Yunt dağı Kırsal Girişim Merkezi” açmış olması. Açılışta FAO Türkiye’nin belirttiğine göre Yunt dağı Türkmen köyü model projesi önce Türkiye’de, sonra da tüm dünyadaki kırsal alanlarda model proje olarak uygulanacakmış.
Köy dışında yeralan Türkmen Köyü Şelalesi ise görülmesi gereken en önemli yerlerden biri.
Fethiye – Kayaköy
Mübadele zamanında köydeki Rumların Yunanistan’a gitmesiyle kaderine terkedilen köyde 2 bini aşkın taş ev, kilise, şapel ve sarnıçlar bulunmakta. Fotoğraf açısından zengin mimari pozlar veren Kayaköy bugün tarihi sit alanı olarak geçiyor.
Büyü isimli korku filmine ev sahipliği yapan köyden gözleme yemeden ayrılmayın.
Dikili – Bademli Köyü
Ayvalık’ın kopyası niteliğindeki Dikili henüz yazlıkçılar dışında keşfedilmemiş bir cennet. Midilli Adası’nı röntgenleyebileceğiniz Dikili’nin en meşhur yerlerinden biri Kalem Adası. Fiyatlar biraz uçuk da olsa şöyle bir gezmek için Kalem Adası’na gidilebilir.
Bademli Köyü, Dikili’nin 7km güney batısında, 1500 nüfuslu, labirent gibi sokaklar üzerinde taş evlerin olduğu sevimli bir köy. Üzüm suyundan yaptıkları (içine bazı otların da katıldığı) bir tür konsantre şurup “Koruk Suyu” ile meşhur. Sıcak yaz gününde kahvede soluklanıp bir Koruk suyu/şurubu içmek ilaç gibi geliyor.
Mordoğan
Güneşin mor doğduğu, huzurun ve sakinliğin ana vatanı gibi. Karaburun’a kısa bir mesafede olan Mordoğan’ın kıyısının karşısında Eski Foça yer almakta. Teknesi olanlar için Mordoğan-Eski Foça güzel rotalar arasında. Ayı Balığı Kayalıkları ve Ardıç Kumsalı görülmesi gereken yerlerden.
Dalyanköy
Çeşme’de dalış için en muntazam yerler arasında bulunan Dalyanköy’de balıkçılar meşhur. Biraz fiyatları yüksek. Onun dışında Çeşme’de sakinlik arayanlar için iyi bir adres. Ayrıca SPA ve masaj yaptırabileceğiniz butik oteller mevcut.
Mazıköy
Bodrum Gökova Körfezi’nde yer alan Mazıköy taş pansiyonları, bitki örtüsü ve İnceyalı plajıyla doğanın harika köşelerinden. Bir tarafta çam ağaçları diğer tarafta denizin süsü olarak yelkenliler.
Mavi tur yolculuğunun uğrak yerlerinden Mazıköy’de ayrıca tarihi sevenler içinde güzel yerler var. Malta şövalyelerinin içini oyarak altın dolu küplerini sakladıkları “Gözyaşı Kayası”na (aslında sunak olmalı ) çıkarak Hurma Sahilinin genel manzarasını görebilirsiniz. Bir başka kaya yapısı da koyun girişinde bulunan “Kayık Kayalar”. Uzaktan Viking Kanyonunu andırdığı için bu ismi almış adacık.
İmar izni çıkmadığı içinse hala bakir kalmış yani hala güzel bölgelerimizden…
Ahmetçe Köyü
Çanakkale, Ayvacık’a bağlı muhtemelen Ahmet isimli bir zat tarafından kurulan bu köyün arazisi oldukçe engebeli ve ulaşımı zor ama bu sizi yıldırmasın!
Türkiye’deki zeytin üretimini %3’ü burada yapılıyormuş. İkliminin güzelliğinden elma, erik, incir, mandalina, badem gibi birçok ürün burada yetişebiliyor. Zeytinyağıyla yapılan yemekleri ise müthiş ötesi tatmadan gitmeyin derim.
Ahmetçe ve civar köylerin huzuru 35 sene önce yabancı maden şirketlerinin uranyum için gelmesiyle kaçmıştır. Uranyum madenlerinde kısa bir süre çalıştırılan köylüler kansere yakalanmıştır. Daha sonra ise yabancı şirketler maden kuyularını kapatarak gitmişlerdir. Bilhassa yeraltı kaynaklarına meraklı, gazetecilik yapmak isteyenler için değişik bir rota olabilir.
Güzelçamlı
Kuşadası’nda yer alan eski bir İon kenti olan Güzelçamlı’da tarihe doymamak elde değil. Yunanlılardan, Perslere kadar birçok eski devleti barındıran Güzelçamlı, Dilek Yarımadası ve Samsun Dağlarının arasında kaldığı için verimli ve çok çeşitli bir toprak ve bitki örtüsüne sahiptir.
Zeus Mağarası ve içinde oluşan gölü muhakkak ziyaret etmenizi tavsiye ediyorum. Suyun maviliği ve mağara içindeki ışık oyunları inanılmaz. Ayrıca Güzelçamlı’da trekking, dağcılık ve yamaç paraşütü yapma olağanızda var.
Çandarlı – Denizköy
(Fotoğraf, Arı Kovanı- kararl.blogspot.com.tr )
Haritada Dikili’nin biraz altında kalan ama doğal güzellikleriyle hiçbir şekilde Dikili’nin altında kalmayan yer, Denizköy. Burada fiyatlar nispeten daha uygun ve aşçılar bol kepçe.
Bu köyün en cazip tarafı, kalabalıkların pek uğramaması. Listemizin en huzurlu köylerinden Denizköy’ün altın sarısı kumsalı ve denizinin berraklığı inanılmaz…
Milas – Kızılağaç
Milas’ın Kızılağaç köyü listemizin ikinci Türkmen köyü. Eski geleneklerini sürdüren bu köyün özellikle mantarını, gözlemesini yemenizi, ayranını içmenizi tavsiye ediyoruz.
Köyün en dikkat çeken yanı ise hala sürdürdükleri yüzlerce yıllık gelenekler. Kadınların ilginç kıyafetlerinden bunu anlayacaksınız. Osmanlı ve öncesinden hala bu geleneği sürdürüyorlar. Örneğin çocuk olduktan sonra Osmanlı altınlarını ve yazmalarını takmayı bırakmaları gibi… Bugün günlük hayatta dahi geleneksel kıyafetleri giymeyi tercih ediyorlar.
Salihli – Adala
Manisa’nın kaplıcaları ve vadileriyle meşhur yerleşim bölgesi Salihli Adala Ege’nin denize uzak ama kalbimize yakın cennet köşelerinden biri.
Termal ve kaplıca sevenler için burası ziyaret edilmesi gereken rotalardan. Vadi yürüyüşleri yapmak isteyenler için çevrede birçok imkan var. Görmeden dönmemeniz gereken yerler arasında Kurşunlu kaplıcaları, Sart Antik Kenti ve Homeros Vadisi var.
Milas – Kapıkırı köyü
Bodrum’a 40 dakika uzaklıkta bulunan Bafa Gölü’nün kenarına yerleşmiş kendisi küçük ama tarihi büyük bir köy Kapıkırı. Eğer tarih ve Arkeoloji ilginizi çekiyorsa Kapıkırı’nda Helenistik ve Bizans dönemine ait tarihi kalıntılar ilginizi çekebilir.
Bu köyün diğer bir güzelliği ise Ege Denizi’yle çok eskiden vedalaşan Bafa Gölü. Bafa Gölü üzerinde tarihi kalıntıların bulunduğu adalar ve 20.000 kadar kuş çeşidinin yer aldığı sular bulunuyor. Gölde küçük sandallarla gezinti yapacaklar ve kuş fotoğrafçılığı ile ilgilenenler için oldukça keyifli bir seçim.
Muğla Bozüyük Köyü
Osmanlı’nın Rodos’u fethi sırasında önemli duraklardan biri olan Bozüyük Köyü tipik bir Ege iç köylerinden. Verimli tarım arazileri ve bakirliği yüzünden Baba Ocağı başta olmak üzere birçok dizinin stüdyosu haline gelen Bozüyük Köyü’nde fotoğraf makinenizle güzel kareler yakalayacaksınız. Pınarbaşı hem yemek hem de dinlenme açısından en iyi lokasyonlardan biri.
Sokakağzı
Çanakkale Ayvacık’ta tarihin içinde yer alan bir köy bulunuyor. Assos’u ziyaret edecekseniz Sokakağzı buraya 18 km uzaklıkta Ege’nin en temiz rotalarından biri. Ben gece hayatı sevmem güzel yemek ve huzur ararım diyenlere en tavsiye edilesi yerlerden biri.
http://www.geziko.com/blog/egenin-ugramasi-sart-15-guzide-koyu-part-2/?utm_source=SocialMedia&utm_medium=facebook&utm_campaign=Facebook_Geziko_EgePart2